Странице

понедељак, 5. март 2018.

Salata od krompira, praziluka i suvih paprika



Odavno ne pržim krompir. Ponekad ga pečem u rerni sečenog na kockice, nekad kao bezmesnu musaku, napravim i moju verziju krompir - paprikaša, ali ga najčešće spremam kao salatu..
Ovo je recept za staru makedonsku salatu koja je odlična kako za dane posta, tako i u vreme kada se ne posti jer sastojci za nju mogu da se nabave preko cele godine. Pronašla sam je na blogu foodforthought koji pršti od dobrih recepata, te preporučujem da obavezno prošvrljate njime ako ga do sada niste posećivali! I da, mislim da bi umesto suvih paprika u salatu mogle da se dodaju pečene, pogotovo leti kada suvih nema svuda u prodaji..


Sastojci:
700 gr krompira 
5 suvih crvenih paprika 
100 gr praziluka (zeleniji deo)
4 kašike ulja 
2 kašike vinskog sirćeta 
1 kašičica soli 
biber po ukusu




Priprema:
Krompir skuvati u ljusci i prohladiti. Oljuštiti ga i iseći na kocke.
U ključaloj vodi probariti suvu papriku (kuvati oko 5 minuta).
Probarenu papriku preliti hladnom vodom, ocediti i isceći na komadiće.
Iseckati praziluk na krugove i dodati ga zajedno s paprikom u topao krompir.
Salatu posoliti, dobro pobiberiti i začiniti sirćetom i uljem.
Servirati je toplu ili hladnu, kao prilog ili kao lakši samostalni obrok.