Странице

недеља, 28. јануар 2018.

Kuglof sa slatkom od smokava



Letos sam od Ivane dobila teglu grčkog slatka od smokava. Ivana je Šumadinka koja živi u Solunu, a upoznale smo se tako što smo Zoki i ja letovali u slatkom malenom hotelu smeštenom na samoj obali u Neos Marmarasu, koji pored još dva family hotela poseduju ona i njen muž Grk. I pre nego što smo se uživo videle sprijateljile smo se preko Vibera i Facebooka - kontaktirala sam je radi rezervacije, plus smo na FB još od ranije obe članovi nekoliko istih grupa. Kada smo se srele, bilo je kao da se poznajemo godinama..


Ivana je energična žena velikog srca, spontana, iskrena i otvorena. Maksimalno je društveno angažovana u svojoj novoj domovini Grčkoj, ali ne okleva da pomogne svojim zemljacima iz Srbije, posebno u humanitarnim akcijama. Mnogo voli pse i vlasnik je frizerskog salona za pse u Solunu, a svi njihovi hoteli su pet friendly!


Dakle, pred polazak za Srbiju sam od Ivane dobila ovo slatko, koje mnogi iz Grčke donose kao suvenir. Nismo ga odmah pojeli, čuvala sam ga jer sam želela da od njega napravim kolač čiji će recept trajno da ostane u mojoj zbirci ovde na blogu, a kao uspomena na naše poznanstvo. Trebalo mi je vremena (čitaj bila sam lenjivica i malo sam gnjavila) da smislim odgovarajući recept gde će se smokve pokazati u najboljem izdanju i na kraju sam baš zadovoljna rezultatom - kolač je sočan i aromtičan, a slatko od smokava mu daje poseban ukus. Inače ovo slatko može i kod nas da se nabavi u prodavnicama sa grčkim proizvodima, a može da se napravi i domaće u sezoni smokava, pa ko je bio vredan..


Sastojci:
240 gr šećera
200 gr brašna
8 gr praška za pecivo
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
100 ml (90 gr) ulja
2 jajeta
160 gr/ml mlaćenice (ili mleko+limunov sok)
1 kašika vanila ekstrakta, ili kesica vanil-šećera
200 gr slatka od smokava oceđenog od sirupa
50 gr seckanih oraha (ili lešnika)

za karamel preliv:
60 gr šećera
10 gr putera
100 ml slatke pavlake - mlečne!
50 gr bele čokolade
mrvica soli

Priprema:


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 3. februara 2018. godine


  • Ako nemate mlaćenicu (a u Srbiji se teško nalazi), napraviti zamenu - u 150 gr/ml mleka dodati kašiku (10 gr) limunovog soka, promešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
  • U velikoj činiji pomešati suve sastojake, dodati ulje i jaja i varjačom sve umutiti da se dobije homogena masa. 
  • Dodati mlaćenicu i vanilu i sve lepo sjediniti. Umešati seckane orahe i oceđeno i na komadiće isečeno slatko od smokava.
  • Izručiti testo u kalup za kuglof prečnika 20 cm, koji je podmazan puterom i posut brašnom. Peći kolač u rerni zagrejanoj  na 180°C 50 minuta (pred kraj proveriti čačkalicom da li je testo pečeno).
  • Pečeni kuglof ostaviti desetak minuta u kalupu da se odmori, pa ga izručiti na žicu. Po želji ohlađeni kolač preliti toplom karamel glazurom.
  • Karamelisati šećer (da se skroz otopi) do lepe zlatne boje, skloniti sa vatre i dodati puter i vrelu slatku pavlaku. Vratiti na laganu vatru (paziti, jer masa hoće burno da vri!) i kuvati mešajući par minuta. Kada se karamel zgusne skloniti ga sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati dok se skroz ne istopi.























Originalni recept je za kalup prečnika 25 cm (10 inča) i srazmerno su veće količine sastojaka koje su izražene u šoljama. Prilagodila sam recept kalupu koji ja imam (a to je bilo 2/3 originalne mere) i premerila šolje u grame. Glazuru od mlaćenice sam zamenila karamelom.
Umesto slatka od smokava, u ovom kolaču moglo bi da se koristi slatko od dunja ili belih trešanja, dakle ono čiji su ukuvani plodovi čvršći, a karamel glazuru po želji zameniti čokoladnom. 

Kuglof sam pravila početkom januara kada je vreme bilo skoro prolećno, pa otuda i tek procvetali neven na slikama.. Inače ga procvetalog ima i sad u mom dvorištu 🌻