Pogačice koje je spremala još moja baba. Pa mama. Pa onda strina, tetka, ujna, komšinica i ko sve još, jer su bile u modi! I ja sam kasnije, pogotovo dok smo devedesetih imali kozu i u kući bilo sira na pretek. Nije bilo para za puter, pa sam ih pravila sa margarinom, a brašno smo donosili direktno iz mlina, na džakove...
Onda smo na ove pogačice zaboravili. Nisam ih spremala godinama, dok onomad na jednom forumu nisam pročitala da ih neko pravi za Novu godinu. Setila sam se da se listaju, da su masne, hrskave i neodoljive, što sve ispunjava uslov za praznične grickalice. I odlučim da ih napravim da me mine želja, mada spadaju u no-no pecivo na koje se svi nutricionisti mršte! Ali ionako od sredine januara udaram veto na sve nezdravo i masno, a sada sam (bar što se tiče hrane i pića) u fazi "raspašoj"... :)
Onda smo na ove pogačice zaboravili. Nisam ih spremala godinama, dok onomad na jednom forumu nisam pročitala da ih neko pravi za Novu godinu. Setila sam se da se listaju, da su masne, hrskave i neodoljive, što sve ispunjava uslov za praznične grickalice. I odlučim da ih napravim da me mine želja, mada spadaju u no-no pecivo na koje se svi nutricionisti mršte! Ali ionako od sredine januara udaram veto na sve nezdravo i masno, a sada sam (bar što se tiče hrane i pića) u fazi "raspašoj"... :)
Kao i obično, gledala sam da i kod pripreme ovih pogačica ima što manje posla, pa ih nisam pravila okrugle, nego sam ih sekla radlom i ispale su kockice/pravougaonici. Zgodno je što nema otpadaka, testo se ponovo ne razvija i sve se iz prve iseče, a podjednako su slasne i ovako četvrtaste :)))
Sastojci:
157 gr putera
157 gr sira (kod mene je feta)
157 gr brašna + za obradu (rastanjivanje)
po potrebi soli
1/2 kašičice kima
umućeno jaje za premazivanje (ja ga uglavnom izostavim)
Priprema:
Priprema:
- U sud za mešenje prosejati brašno, ubaciti hladan puter isečen na kockice, so i sir isečen na komadiće. Ja dodam i kim, bogato...
- Zamesiti brzo rukom testo, pokriti i staviti na hladno (u frižider) da se tridesetak minuta stegne.
- Rastanjiti testo oklagijom na radnoj površini posutoj brašnom na debljinu od 0,5 cm. Sve vreme testo posipati brašnom da se ne lepi za podlogu i oklagiju.
- Čašicom vaditi pogačice ili radlom za testo (a može i točkom za picu) seći testo na kocke ili pravougaone štangle.
- Ređati u pleh i po želji premazati umućenim jajetom (ja nisam) i posuti susamom (ja nisam).
- Peći dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 220°C dok pogačice ne narastu i porumene.
Merka je koliko - toliko, a ja sam se gore zezala sa gramažom. Obično se uzme po 250 gr putera, sira i brašna, a vi po volji! Može više (dupla mera od 500 gr), a može i manje, samo da je sve u srazmeri 1:1:1
Uz pečene pogačice odlično ide pivo (najVolEm crno), a može i kefir ili jogurt. I zarazne su ko semenke ili kikiriki, teško koja stigne da se ohladi, a kamoli da prenoći. Barem kod nas..
Odlične su :) Jedino mi je čudno, a malo sam se i nasmejala, na ovih 157 g :)
ОдговориИзбришиJafi, hvala ti! ♥ Morala sam malo da se našalim :))) Inače je sve po 250 gr, ali ja retko pravim baš tu meru, nego nekad više, ali češće manje.
ИзбришиPa sestro, moram da priznam da si me zabrinula 157 % :D
ОдговориИзбришиNemaj brige, još sam čitva.. :) Nego mi je danas lep taj broj, a ionako je važno da je sve koliko-toliko. Ima kad pravim od 146 gr... Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиTako se divno listaju i svidja mi se sto su cetvrtste, taman fina porcija uz omiljeni film.:))
ОдговориИзбришиHvala, Lanče ♥ Četvrtaste su što sam ja lenja, da ponovo razvaljam testo ;)
Избришиodlična fora to sa 157... zaustih pitanje i tako čitah tekst... obožavam ove pogačice, mama mi ih je pravila!
ОдговориИзбришиKato, hvala ti ♥ Dunulo mi da promenim brojke.. Ionako su količine u srazmeri, pa su cifre nebitne :)))
ИзбришиPredivno izgledaju Gago! Mirisu kroz ekran, mislim da cu ih ujutro zamijesiti :) Pogotovo me odusevila ideja da se rezu radlom, da se ne mora premijesiti tijesto nekoliko puta, jer se tako svaki put mora dodavati po malo brasna za novu turu pa zadnje tijesto bude dosta tvrdje od prvog...
ОдговориИзбришиBiljo, hvala ti ♥ Vremenom sam pojednostavila mnoge stvari u kuhinji, pa tako i ovo sečenje pogačica koje su četvrtaste ;) I druge keksiće sečem tako, Zokiju i meni nije baš bitan oblik. Javi utiske ako ih budeš pravila :*
Избришиmislim da su svi u toj fazi u kojoj si i ti sada ;))) ..sve u stilu praznici su ;)))
ОдговориИзбришиjaako zanimljiv recept
Biljana, hvala ♥ Meni se praznici razvuku kroz ceo januar, a još kad se setim decembra... dva meseca havarije ;)
Избришиdobro si to rekla ... havarije ;))... mogu ti reći lepo juče krenem u grad i sve radi, niko ne luduje, niko ništa ne gomila ... i baš, baš sam se lepo osećala i konstatovala .. baš dobro da su praznici prošli ... ne znam iskreno što je to uobičajeno da se toliko luduje pred praznike, pa živi se i svaki drugi dan u godini ...
ИзбришиSve si u pravu, ali se meni u januaru nakupilo puno drugih slavlja, pa nema vrdanja ;)
ИзбришиAaaauuu, pa ja lepse pogacice nisam videla. Ovo samo prsti kao cips kad se gricne. Pravila sam ih, jela sam ih na sto mesta, ali nikad nisu bile ovako lepe.
ОдговориИзбришиGago, sad bi pesice kod tebe posla :))
Bogme bi se napešačila... a morala bi i po vodi da hodaš, kao Isus..
ИзбришиMožda se lepo listaju što ja ne volim bledunjavu hranu i sve ispečem do granice da izgori. Pošto je baš dooobro pečeno listići se ne lepe jer nema vlage u njima. A možda je do sira i putera, jer im bukvalno ništa ne radim osim onoga što sam gore napisala. Hvala ti ♥
Mnogo su ti dobre ove pogacice. I bas ti je cool ova fora sa gramima, lici na tebe :) A tek podatak da ste imali kozu - sjajno!
ОдговориИзбришиHvala ti ♥ Ukusne su i opasne, jer su masne za sve pare! Što se gramaže tiče, volim da se zevzečim kad se ukaže prilika. O kozi ću da ti pričam kada se budemo videle uživo, možda i slike ponesem :)))
ИзбришиOdlicne!!
ОдговориИзбришиSigurna sam da cu ih probate,mada sam prevrsila shake mjeru sto se tic e kg,tranne,kuvanja i spremanja...sto je mnogo,mnogo je ali imam jos slavu da ispstujem,pa smo onda samo nas dvoje i bice lakse!!
Mirče, hvala ♥ Zgodne su što se brzo zamese i ispeku, amo se malo sačeka hlađenje testa. Što se spremanja hrane u za praznike tiče, ne pitaj.. Još gledam da ne bude masno i kalorično, ali se ipak "okliznem" na kolač ili pitu, a pogotovo na francusku salatu, koju samo za Novu godinu pravim ;)
ИзбришиPredivne su, bas mame :)
ОдговориИзбришиMame, ali ih svejdeno retko pravim jer su zarazne i nema stajanja dok se sve ne pojedu ;)
ИзбришиHvala ti.. ♥
Gago, prelepe su ti pogačice i super ideja da budu četvrtaste! Što kažeš, jedno vreme su bile baš moderne i sećam se da nam ih je mama često pravila ali nije dodavala kim u testo već ih je posipala kimom. Pretpostavljam da bi mogle i da se zamese uveče, testo ostavi u frižideru, pa ujutro peče?
ОдговориИзбришиInače, i ja ću da udarim veto, čim mi prođe slava, Sv.Jovan ;)
Jeko, hvala ♥ Prektičnije su mi četvrtaste, jer se odjednom sve iseče. Kada ih pospem kimom, pola mi pootpada posle pečenja, a ja ove nisam mazala odozgo, pa ne bi imalo šta da ga zalepi i zato je u testu. Nisam probala da ostavim testo da prenoći, ali probaj manju količinu pa javi... recimo od po 75 gr brašna, putera i sira :lol:
ИзбришиHahaha! Pa da se nas troje pobijemo oko tih par pogačicea što se dobiju 75 grama :lol:
ОдговориИзбришиProbaću, pa javljam utiske, mada znam da ćemo ih obožavati, naravno, uz šolju domaćeg kefira ;) :*
Jeko, a ti dodaj na 75 nulu, pa se nećete otimati :))) Javi utiske, i neka bar najjači proba uz pivo, idealno se slažu ;) Hvala ti na javljanju! ♥
Избриши