Za čizkejk su svi čuli. Za trajfl (kako se čita engleska reč trifle) većina i nije. A desert je takav da je nemoguće ne voleti ga - kocke patišpanja, voće, žele ( ne bombone!), krem od vanile ili neki drugi, pa sve slagano u više slojeva u duboku staklenu činiju (sa "nožicom"), odozgo šlag i voće. I na kraju sve dobro ohlađeno..
Ovde kombinujem ta dva deserta - krem od sira sa šlagom i keks iz čizkejka, patišpanj, krem od limuna i slaganje iz trajfla, a voće iz oba! Leto je, ne uključuje mi se rerna na 36°C, a hladan i osvežavajući slatkiš je dobrodošao..
Sastojci:
100 gr gotovog patišpanja iz prodavnice
(ili napravite po svom receptu od jednog jajeta)
100 gr špekulas ili integralnog keksa
200 gr borovnica
za kreme:
100 gr krem sira
3 kašike šećera
100 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu
100 gr kisele pavlake
1 kašika šećera
1 kašika soka od limuna
malo rendane korice limuna
(domaći ili iz bio proizvodnje)
i još:
malo limuna za dekoraciju
Priprema:
Priprema:
- Keks staviti u deblju plastičnu kesu, pa ga usitniti oklagijom.
- Patišpanj iseći na sitnije kockice.
- Krem sir umutiti sa šećerom, pa dodati slatku pavlaku umućenu sa prah šećerom.
- Kašikom umutiti kiselu pavlaku sa šećerom, pa dodati sok i rendanu koricu limuna i promešati.
- U dublji stakleni sud (ja sam u dve čaše od 3 dl) ređati slojeve - krem od pavlake i limuna, keks, krem od sira, borovnice, kockice patišpanja (samo jedan sloj u sredini), pa opet redom krem od pavlake i limuna, keks, krem od sira i završiti borovnicama.
- Ostatak materijala složiti u treću čašu ili sud.
Ovaj desert se može slagati i u teglice sa širokim otvorom, pa ih zatvoriti poklopcem i poneti u ručnom frižideru na izlet ili na plažu.
Nešto slično sam videla na Tide and Thyme, ali sam dosta toga promenila i prilagodila svom ukusu i materijalu koji imam u kući...
Baš lepo i slojevito voćno osveženje, Gago!
ОдговориИзбришиI sličice mi se baš dopadaju... ;-)
I brzo se napravi, ako izuzmemo patišpanj koji može da se izostavi, ili uzme kupovni..
ИзбришиMeni se svidelo što je šareno, sa nekim crvenim voćem bi bilo još efektnije! Hvala ti :* ♥
Znakomity! Bajecznie się prezentuje! Mam na niego ogromną ochotę ;) Pozdrawiam cieplutko!!!
ОдговориИзбришиHvala ti, Agnieszka! ♥ Veselo izgleda, a sočno je, hladno i kremasto, baš za ove naše vrućine :)))
ИзбришиVolim tvoje recepte! Jednostavni u svim pravcima. Posebno volim kad staviš sav materijal na sto i slikaš. Ovo mi se baš dopada.
ОдговориИзбришиOlja, hvala ti ♥ Drago mi je da ti se moji recepti i slike pripreme dopadaju... Valjda sam sa godinama došla u fazu kad od malo sastojaka napravim ukusno jelo ili desert. I sve manje volim i da jedem i da spremam komplikovana jela.
ИзбришиDivan, slojevit i bez pecenja. Uz to ima i dobar izgled!
ОдговориИзбришиHvala, Jasna ♥ Ovo je sad zgodno za naše vrućinčine koje su nesnosne, oko 40°C...
Избриши