Lako je meni kad imam moju Gocu! Malo-malo, pa mi porukicom na FB pošalje neki zanimljiv recept.. Većinom su jela i kolači koji se kod nas ne spremaju, a obzirom da je dobra kuvarica, plus radoznala i keativna, sve što sprema je meni jako primamljivo da isprobam a i da malo istražim po netu! Tako je bilo i sa ovim štapićima ili kako ih Francuzi zovu - panaisses (čita se paniis), a gde su osnova leblebije.
Čitala sam da su ovi štapići vrlo omiljeni na jugu Francuske i Italije. Mene ukusom mnogo podsećaju na farinatu, divnu beskvasnu pogaču od brašna leblebija, koju sam pravila više puta jer mi je njen ukus poseban i baš omiljen.
Štapiće sam pravila na dva načina i od dve različite vrste brašna od leblebija. Ovi na slikama su od malo krupnije mlevenog, pa je masa koju sam pržila u malo maslinovog ulja (a kako je inače uobičajno u svim receptima) malčice zrnaste strukture. Od sitnijeg mlevenog sam ih pravila i pekla u pizza gril pekaču (samo malo premazane uljem) i ukus je sasvim ok, vrlo malo se razlikuje od prženih. Peporučujem onima koji paze na unos masnoća ove koje su pečene u rerni/pekaču.
Čitala sam da su ovi štapići vrlo omiljeni na jugu Francuske i Italije. Mene ukusom mnogo podsećaju na farinatu, divnu beskvasnu pogaču od brašna leblebija, koju sam pravila više puta jer mi je njen ukus poseban i baš omiljen.
Štapiće sam pravila na dva načina i od dve različite vrste brašna od leblebija. Ovi na slikama su od malo krupnije mlevenog, pa je masa koju sam pržila u malo maslinovog ulja (a kako je inače uobičajno u svim receptima) malčice zrnaste strukture. Od sitnijeg mlevenog sam ih pravila i pekla u pizza gril pekaču (samo malo premazane uljem) i ukus je sasvim ok, vrlo malo se razlikuje od prženih. Peporučujem onima koji paze na unos masnoća ove koje su pečene u rerni/pekaču.
Sastojci:
400 grama brašna od leblebija
1 l vode
2 kašičice soli
150 gr seckanih maslina
2 čena sitno seckanog belog luka
1 manji sitno seckani crni luk
1 kašika seckanog sušenog timijana
1 kašičica bibera
50 gr ribanog parmezana
6 kašika ulja
Priprema:
Priprema:
- Brašno od leblebija sipati u veliki dublji tiganj. Uključiti ringlu, polako dodavati vodu i mešati dok ne postane gusta kaša.
- Ubaciti ostale sastojke, dobro izmešati i skloniti sa vatre.
- Izručiti masu u veliki pleh od rerne (40x30cm) obložen papirom za pečenje, poravnati i ostaviti 30 minuta na hladnom da se stegne.
- Seći štangle/štapiće i peći ih na vrlo malo maslinovog ulja u nelepljivom (ja sam u tučanom) tiganju
- Mogu se premazati uljem, poređati u pleh na papir za pečenje i peći u rerni na 200°C dok ne porumene (ja sam ih pekla u pizza-grill pekaču).
- Gotove poslužiti sa Pebronata sosom.
Sastojci:
2 crvene paprike
500 gr paradajza
1 luk
2 čena belog luka,
2-3- kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
60 ml crnog vina
2 kašičice sirćeta (ne mora)
- Iseckati povrće (eventualno ga oljuštiti) i malo ga propržiti na ulju.
- Posoliti i pobiberiti, krčkati desetak minuta, pa po želji sipati sirće i vino i još malo prokuvati.
- Posužiti toplo ili hladno uz pečene štangle od leblebija.
Drugu verziju štapića možete pogledati ovde.
Panosses pečeni u pizza-grill pekaču, pravljeni od sitnije mlevenog brašna od leblebija:
Uuuu ovo mi se baš sviđa pogotovo što kažeš da podseća na farinatu! Samo ako nađem u Mladenovcu brašno od leblebija biće oma isprobano!
ОдговориИзбришиLiči na farinatu, a još je i prženo.. ma, čista uživancija! Predpostavila sam da će tebi da se dopadne, obzirom da sam prvi put jela nešto od nautovog brašna baš u tvojoj proizvodnji! ❤
Избришиja ću u rerni, sutra je pazarni dan pa ćemo i mu ko svi seljani sutra da se spustimo u Mladenovac po provijant razni :-)
ИзбришиImam brasno od leblebija i ne znam kako da ga iskoristim:))) Hm, dobro bi mi dosli ovi stapici ;-))))
ОдговориИзбришиNale, dobro je ovo, a fina je i farinata za koju sam link dala gore u uvodu.. sličan sastav, samo drugi oblik, pa biraj - prženo ili pečeno.. hvala na svraćanju ❤
ИзбришиO,ovo je bas inspiratibno i trazi da se isproba!!!Kombinacija savrsena i za mene nova.Gago ti si <3 !!!Pokusacu da brasno od leblebija sama napravim :)
ОдговориИзбришиMarina, brašno može lako da se nađe u Beogradu, a Bio špajz ga prodaje i online i donose do kuće.. Hvala ti na javljanju i lepim rečima ❤
ИзбришиNisam koristila brasno od leblebija, bas cu potraziti, a i sos mi super zvuci, moze i uz puno drugog pretpostavljam.
ОдговориИзбришиMene je Vesna (komentar br. 1) "navukla" na ovo brašno kada sam na jednom okupljanju blogera probala njenu farinatu, a taj njen recept sam i ja ovde objavila. Što se sosa tiče, lep je, a može umesto njega i onaj tvoj za patatas bravas, ili marinara... bilo koji da je sa paradajzom. Pozdrav! ❤
Избриши