Странице

понедељак, 21. децембар 2015.

Zapečeni bri i sušeni paradajz

Ili što kaže Silva, Monsunkin totalno plemeniti... :)))


Kao dete sam se mrštila kad tata kupi sir koji smo mi deca zvali "buđavi". Davali smo mu i gora imena jer nam je miris tog sira vukao na neoprane noge, ali su nam stariji branili da za hranu kažemo da smrducka...
Bežale smo od stola sestra i ja kada ga otac jede, ni mama ga nije nešto marila, tako da je on sam uživao u nama tad naprihvatljivom ukusu.
Naravno, stvar se preokrenula kada sam porasla! Svi buđavi sirevi, bilo sa belim ili sa plavim plesnima su mi omiljeni i ne znam za koji bih se posebno opredelila da mi je najdraži. Volim sve! Mada, imaju par mana - skupi su, brzo nestanu i poprilično su masni, pa su ubitačni za kilažu...

Ovakav sir sam prvi put pravila pre par godina, a onda ponovila nekoliko puta. Recept po kome sam ga spremala je odličan - em jednostavan, em napisan baš sa duhom jer je moja draga cool-prija Silva rodom iz Dalmacije, pa je recept koji je posvetila cool-priji Monsunki pisala svojim dijalektomInače, cool-prija je prijateljica sa Coolinarike :)))
U posudicu za pecenje ugrubo nakidat plemica, dodat mu nasjeckan cesnjak, osuncane (suhe) pomidore iz ulja takodjer nasjeckane, malo timijana (majcine dusice) i papra po zelji te sve izmijesati... Sad cemo lipo posudicu stavit u pecnicu na visoku temperaturu, i kad vidimo da se plemic poceja jogunit, i da pusta balunice... izvadit' ga iz pecnice, uzmet bokun kruva i tocat e, a sta drugo? :) 


Sastojci:
1 komad bri sira od 200 gr
2 kašike sušenog paradajza oceđenog od ulja
1 češanj belog luka
1 kašičica timijana
biber po želji

Priprema:


  • U dva manja vatrostalna suda iskidati sir na krupnije komade.
  • Dodati sitno seckani beli luk, iseckane listiće timijana i sušeni paradajz isečen na manje komade (ja to radim kuhinjskim makazama, nožem je teže).  
  • Pobiberiti po ukusu i sve izmešati.
  • Peći u rerni zagrejanoj na 200°C. Kad sir počne da pravi balončiće i malčice porumeni gotov je!


Iseći parčiće svežeg hleba, kidati koricu i umakati u sir. Podrazumeva se da se pijucka i neko fino belo vino... Kao što se na slikama vidi, i moj se plemić jogunio i puštao "baluniće" jer sam ga slikala pravo iz rerne, dok je još ključao.. Posle se primirio, pa sam ga u slast mackala :)


Ovim delikatesom sam se pridružila proslavi treće godišnjice bloga "Kuvaj za me" drage Vanje. Letos smo po nesnošljivoj vrućinčini obe sušile paradajz, virtuelno razmenjivale iskustva i radovale se svakoj napunjenoj teglici zalivenoj domaćim maslinovim uljem. To je razlog što je (između ostalog) doživljavam kao saborca i što recept sa sušenim paradajzom smatram jedino prigodnim za njenu rođendansku žurku!  



10 коментара:

  1. 1) i kod mene samo ja volim i jedem taj "smrdljivi" sir ;)))
    2) morala sam u Potosu kupiti jednu mini teglicu tog paradajza da ga baš probam, dok ga ne počnem raditi sama i eno ga stoji u ormariću - još nije otvoren ... šta ti je zavisnost od lepih blogova ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ha, ha, onda nesmetano uživaš... Bri još ne smrducka kao plavi sirevi, a njih ja još više volim. Ima i kod nas u Tempu da se kupi sušeni paradajz u ulju, a bilo je u Veru samo osušen spakovan u kesicu, pa ne mora da se nosi iz Grčke.. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Mogla bih sad ovu jednu zdjelicu :) Divna ideja, a posto volim sireve sa jacim okusima, ovo cu sigurno isprobati u jednom od narednih praznika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala, slobodno se posluži ♥
      Biće mi drago da isprobaš, videćeš koliko je ova jednostavna kombinacija ukusna.. Bomba!

      Избриши
  3. A u Ciebie jak zwykle same pyszne i zdrowe dania! Uwielbiam Twoją kuchnię!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Interesantna kombinacija... da budem iskrena, bri nisam probala, ali sušeni paradajz mi je delikates!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneki, onda su u kombinaciji dva delikatesa. Kad budeš u prilici probaj bri, svideće ti se sigurno.
      Hvala ti ♥

      Избриши
  5. Prijelo mi se i pre citanja, a neka me milina uhvatila zbog onog dalmoskog recepta. Bas sam detetu obecala jedan rucak samo od predjela i spremala se da pecem bri u lisnatom testu, ali mi ovo mirise na brze i ukusnije zbog ovog osuncanog paradajza.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, ovo (pred)jelo je meni carska klopica! Baš sam Silvi ispod njenog recepta napisala da se njim počastim kada sam pri parama i nisam na dijeti :))) Mnogo hleba ode na umakanje...
      A što se njenog teksta tiče, biće da nas vraća u neka prošla i lepša vremena ♥

      Избриши