Ili što kaže Silva, Monsunkin totalno plemeniti... :)))
Kao dete sam se mrštila kad tata kupi sir koji smo mi deca zvali "buđavi". Davali smo mu i gora imena jer nam je miris tog sira vukao na neoprane noge, ali su nam stariji branili da za hranu kažemo da smrducka...
Bežale smo od stola sestra i ja kada ga otac jede, ni mama ga nije nešto marila, tako da je on sam uživao u nama tad naprihvatljivom ukusu.
Bežale smo od stola sestra i ja kada ga otac jede, ni mama ga nije nešto marila, tako da je on sam uživao u nama tad naprihvatljivom ukusu.
Naravno, stvar se preokrenula kada sam porasla! Svi buđavi sirevi, bilo sa belim ili sa plavim plesnima su mi omiljeni i ne znam za koji bih se posebno opredelila da mi je najdraži. Volim sve! Mada, imaju par mana - skupi su, brzo nestanu i poprilično su masni, pa su ubitačni za kilažu...
Ovakav sir sam prvi put pravila pre par godina, a onda ponovila nekoliko puta. Recept po kome sam ga spremala je odličan - em jednostavan, em napisan baš sa duhom jer je moja draga cool-prija Silva rodom iz Dalmacije, pa je recept koji je posvetila cool-priji Monsunki pisala svojim dijalektom. Inače, cool-prija je prijateljica sa Coolinarike :)))
U posudicu za pecenje ugrubo nakidat plemica, dodat mu nasjeckan cesnjak, osuncane (suhe) pomidore iz ulja takodjer nasjeckane, malo timijana (majcine dusice) i papra po zelji te sve izmijesati... Sad cemo lipo posudicu stavit u pecnicu na visoku temperaturu, i kad vidimo da se plemic poceja jogunit, i da pusta balunice... izvadit' ga iz pecnice, uzmet bokun kruva i tocat e, a sta drugo? :)
Sastojci:
1 komad bri sira od 200 gr
2 kašike sušenog paradajza oceđenog od ulja
1 češanj belog luka
1 kašičica timijana
biber po želji
Priprema:
Priprema:
- U dva manja vatrostalna suda iskidati sir na krupnije komade.
- Dodati sitno seckani beli luk, iseckane listiće timijana i sušeni paradajz isečen na manje komade (ja to radim kuhinjskim makazama, nožem je teže).
- Pobiberiti po ukusu i sve izmešati.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200°C. Kad sir počne da pravi balončiće i malčice porumeni gotov je!
Iseći parčiće svežeg hleba, kidati koricu i umakati u sir. Podrazumeva se da se pijucka i neko fino belo vino... Kao što se na slikama vidi, i moj se plemić jogunio i puštao "baluniće" jer sam ga slikala pravo iz rerne, dok je još ključao.. Posle se primirio, pa sam ga u slast mackala :)
Ovim delikatesom sam se pridružila proslavi treće godišnjice bloga "Kuvaj za me" drage Vanje. Letos smo po nesnošljivoj vrućinčini obe sušile paradajz, virtuelno razmenjivale iskustva i radovale se svakoj napunjenoj teglici zalivenoj domaćim maslinovim uljem. To je razlog što je (između ostalog) doživljavam kao saborca i što recept sa sušenim paradajzom smatram jedino prigodnim za njenu rođendansku žurku! ♥
1) i kod mene samo ja volim i jedem taj "smrdljivi" sir ;)))
ОдговориИзбриши2) morala sam u Potosu kupiti jednu mini teglicu tog paradajza da ga baš probam, dok ga ne počnem raditi sama i eno ga stoji u ormariću - još nije otvoren ... šta ti je zavisnost od lepih blogova ;)))
Ha, ha, onda nesmetano uživaš... Bri još ne smrducka kao plavi sirevi, a njih ja još više volim. Ima i kod nas u Tempu da se kupi sušeni paradajz u ulju, a bilo je u Veru samo osušen spakovan u kesicu, pa ne mora da se nosi iz Grčke.. Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиMogla bih sad ovu jednu zdjelicu :) Divna ideja, a posto volim sireve sa jacim okusima, ovo cu sigurno isprobati u jednom od narednih praznika.
ОдговориИзбришиGordana, hvala, slobodno se posluži ♥
ИзбришиBiće mi drago da isprobaš, videćeš koliko je ova jednostavna kombinacija ukusna.. Bomba!
A u Ciebie jak zwykle same pyszne i zdrowe dania! Uwielbiam Twoją kuchnię!!!!
ОдговориИзбришиAgnieszka, hvala ti ♥ Drago mi je da ti se dopada :)))
ИзбришиInteresantna kombinacija... da budem iskrena, bri nisam probala, ali sušeni paradajz mi je delikates!
ОдговориИзбришиSneki, onda su u kombinaciji dva delikatesa. Kad budeš u prilici probaj bri, svideće ti se sigurno.
ИзбришиHvala ti ♥
Prijelo mi se i pre citanja, a neka me milina uhvatila zbog onog dalmoskog recepta. Bas sam detetu obecala jedan rucak samo od predjela i spremala se da pecem bri u lisnatom testu, ali mi ovo mirise na brze i ukusnije zbog ovog osuncanog paradajza.
ОдговориИзбришиHvala ti, ovo (pred)jelo je meni carska klopica! Baš sam Silvi ispod njenog recepta napisala da se njim počastim kada sam pri parama i nisam na dijeti :))) Mnogo hleba ode na umakanje...
ИзбришиA što se njenog teksta tiče, biće da nas vraća u neka prošla i lepša vremena ♥