Dugo sam kupus salatu smatrala običnom i ne mnogo privlačnom... Dok sam bila devojčurak volela sam je uz prženi krompir ili pečenje (tada sam još jela meso), kasnije sam je jela uglavnom po restoranima, uvek mi je bila ukusnija od one koju spremim kod kuće. Kažu da za nju važi pravilo kao i za pasulj i sarmu - što se veća količina sprema, ukusnija je! Znači kafana, svadba ili slava..
Ove godine sam na letovanju u Grčkoj bila u prilici da uživam u baš dobroj mešanoj kupus salati. Znam da je pored kupusa još bilo i šargarepe i celera, možda jabuke, ali nisam sigurna. Rešim najzad da je napravim sebi, pa sam uz grilovanu dimljenu skušu jela ovu salatu, malo bogatiju i šareniju od klasične kupus salate. Dodala sam kremasti preliv i nar, pa je salata prešla u kategoriju složenije kupus salate zvane po "stranjski" coleslaw.
Ove godine sam na letovanju u Grčkoj bila u prilici da uživam u baš dobroj mešanoj kupus salati. Znam da je pored kupusa još bilo i šargarepe i celera, možda jabuke, ali nisam sigurna. Rešim najzad da je napravim sebi, pa sam uz grilovanu dimljenu skušu jela ovu salatu, malo bogatiju i šareniju od klasične kupus salate. Dodala sam kremasti preliv i nar, pa je salata prešla u kategoriju složenije kupus salate zvane po "stranjski" coleslaw.
Sastojci:
500 gr belog kupusa
500 gr belog kupusa
100 gr celera (koren)
100 gr šargarepe
1 kašika rendanog đumbira
1 šolja bobica nara
so i biber po ukusu
1 kašika seckanog lista celera
4 kašike vinskog sirćeta
4 kašike majoneza (ili 2 majoneza+2 pavlake)
Priprema:
Priprema:
- Kupus iseći na tanke rezance. Narendati na krupno rende šargarepu i celer . Narendati sitno đumbir.
- Staviti sve u činiju i promešati. Posuti bobicama nara.
- U manjoj činijici pomešati majonez, sirće, so, biber i sitno seckane listiće celera. Preliti povrće i dobro promešati.
- Salatu presuti u činiju za serviranje i poslužiti.
Odlično kao predjelo, uz meze, ili kao salata uz glavno jelo. Umesto majoneza sam koristila moj zeleni sos (majonez obogaćen lukom i zelenišem).
Super, samo moram nečim drugim da je povežem. Tan, humus... uneštiće mi boju.
ОдговориИзбришиSećaš li se nečeg pametnijeg?
Možda da pomešaš posni sir sa malo ulja ili tahinijem (tanom), dodaš limun, začine, razrediš vodom. Možda i Thinom, preliv koji se dobije od tahini paste koja se razblaži vodom, začini solju, biberom, belim lukom, peršunom i zakiseli limunom. Preliv ima gustinu majoneza.
ИзбришиThis looks super!!! Thank you for sharing. Merry Christmas from Montreal, Canada. :)
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se salata sviđa. Hvala ti na javljanju, srećan Božić i tebi! ♥
ИзбришиFino, fino, ovim sastojcima i bojama si mi unela vedrinu u tmuran zimski dan!
ОдговориИзбришиE da, jeste vesela i skoro praznična sa ovim bobicama nara koje svetlucaju kao ukrasi na jelkici ♥
ИзбришиKremasto i hrskavo - moja omiljena kombinacija. Jedna Marokanka mi rece da kad nar nije u sezoni koristi susenu brusnicu.
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti na čitanje sviđa, hvala ♥ Probala sam sa brusnicom, ne ovu već neku mešanu salatu od komorača i odlična je!
Избриши