Странице

уторак, 29. децембар 2015.

Torta sa pečenim lešnicima i grilijažom



Torta pogodna za svečane praznične dane koji nam dolaze, a biće ih poprilično! Nova godina, Božić, Julijanska Nova godina, pa mnoge krsne slave u januaru, zaključno sa Svetim Savom.. 


Pre svih pomenutih, meni je danas veoma drago i važno slavlje - blog obeležava drugu godinu svog postojanja. Preskočiću "govoranciju", statistiku i zahvalnice, pa pravac na uživanje! Skuvaću vam kafu, sipati neko pićence po želji i ponuditi vas parčetom fine klasične torte... Ide i muzika - vesela, kako i priliči! Živeli! 



Sastojci za 1 koru (prave se ukupno 3) :
4 belanceta
4 kašike šećera
4 kašike mlevenog keksa
80 gr pečenih, mlevenih lešnika
na vrh kašičice praška za pecivo

fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
250 gr putera

grilijaž:
200 gr šećera
50 gr oraha

Priprema:


  • Lešnik ispeći i očistiti od ljuske pa sitno samleti. Samleti i keks. Lešnik može da se kupi pečen, a keks samleven.
  • Umutiti čvrsto belanca, pa dodavati iz par puta šećer i mutiti da se dobije gust sneg.
  • Pomešati u manjem sudu lešnik, keks i prašak za pecivo, pa to dodavati kašiku po kašiku u umućena belanca i sve blago prevrtati lopaticom da se lepo sjedini.


  • Rasklopivi kalup prečnika 26 cm namazati puterom i posuti brašnom (ili obložiti pek papirom), pa sipati masu i peći koru dvadesetak minuta na 180°C. Tako ispeći još dve kore.
  • Rastopiti u šerpici na tihoj vatri šećer da se karameliše, dodati orah, brzo promešati i izliti na uljem podmazan emajlirani pleh. Ostaviti da se ohladi, pa lomiti na komade i samleti u multipraktiku ili mašinici za orahe.


  • Umutiti žumanca sa šećerom u gustu masu, pa kuvati na pari da se zgusnu u krem. U prohlađen krem dodati umućeni puter i mleveni grilijaž.
  • Fil podeliti na tri dela, pa filovati kore, kremom premazati tortu spolja i dekorisati po želji.



















Namackala sam je šlagom i napravila cvetiće od listića sirovog badema i čokoladnih kapljica.

Torta je srednje visine, a po ukusu je prava bomba! 


Recept sam dobila davno od koleginice Bube. Čekao je više od dvadeset godina da bude isproban i najzad je dočekao! Grilijaž, lešnik, puter i jaja - stara škola, ali neprevaziđena!


I na kraju, hvala na druženju i vidimo se dogodine... :)))

Želim vam svima srećnu Novu godinu! Živi bili! 





18 коментара:

  1. Torta je divna! Srećna ti Nova godina, sve najbolje! <3

    ОдговориИзбриши
  2. Лепа торта старинска,а украшена чаробно.На диван начин нам представљате рецепте,баш уживам.Све најбоље у Новој години Вам желим.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Мајо, хвала најлепше на лепим речима!♥ Теби и твојим ћеркицама желим све најлепше у Новој години! :* (п.с. нема потребе да се овде персирамо)

      Избриши
  3. Draga Gago, torta je zaista divna, obozavam miris pecenih lesnika! ☺
    Srecan blogorodjendan, a i sve najbolje tebi i Zokiju u sledecoj godini! Da uvek budete tako vedri i pozitivni! ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, pečeni lešnik je i moj favorit :))) Hvala ti na javljanju i čestitkama, uzvraćam lepe želje za Novu godinu ♥

      Избриши
  4. Draga Gaga, zelim ti sve najbolje u nastupajucoj godini i hvala za divno druzenje u ovoj. Torta je prekrasna! Voljela bih ovakvu na stolu sutra :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, puno ti hvala na lepim željama, i ja se radujem našem budućem druženju ♥ A za tortu ću da mahnem čarobnim štapićem i pošaljem istu ovu tebi večeras! :*

      Избриши
  5. Gago, torta je prava, svečana. Tebi i Zokiju srećnu i uspešnu NOvu 2016 godinu i da vam se sve vaše male želje ostvare, od srca Vam želimo nas dvoje!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti puno! ♥ Gledaćemo mi i da nam se velike želje ostvare, pa koliko uspemo :)))
      Pozdrav i tebi i Stanoju, još jednom srećna vam Nova!

      Избриши
  6. Wspaniałe ciasto!!! Bardzo lubię takie orzechowe wypieki! Muszę wypróbować!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Agnieszka, hvala ti puno! ♥ Za obeležavanje godišnjice je i priličila ovakva bogata tortica... Drago mi je da ti se sviđa. Pozdravljam te i želim ti srećnu Novu godinu! ❄

      Избриши
  7. Divna i raskosna torta, dostojna jednog lepog rodjendana... zelim ti jos puno divnih kreacija i uspesnih receptica.:))) Sve najlepse u Novoj, draga!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Lana, puno hvala na čestitkama za blogo-rođendan i Novu godinu! ♥ I ja tebi želim sve najlepše u Novoj! :*

      Избриши
  8. Grilijas, moja slaba tacka. Super recept Gago, a i tortica je nacifrana ko bomobona ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, grilijaž... i ja sam slaba na njega. Moja Žerbo mi je i dalje najomiljenija! Mogla je dekoracija i bolje, ali ja nisam strpljiva, pa bude neki moj slobodni stil ;) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  9. Malo sam pauzirala od kompjutera, sve sto je moglo obavljala telefonom, pa sad sa zakasnjenjem ljubim i cestitam. Znas vec da volim da te citam. Recepti su ti lepi, jednostavni, zdravi, a price vedre. Bas kao i ti :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja, na čestitki i lepim rečima ♥ Neka si pauzirala.. I meni nekad treba da odmorim mozak od gomile informacija koje htela-ne htela primam u glavu švrljajući po netu.

      Избриши