Странице

субота, 5. децембар 2015.

Desert od bundeve



Ako volite bundevu i sirupom zalivene kolače, volećete i ovaj tradicionalni turski desert poznat pod imenom Kabak Tatlisi. Jednostavno se priprema, a ima fini orijentalni ukus. U sezoni bundeve je odličan slatkiš, posebno onima koji poste..


Sastojci:
600 gr očišćene bundeve
300 gr šećera
nekoliko sušenih pupoljaka karanfilića
šaka oraha ili badema za posipanje i dekoraciju
po želji tahini (taan) pasta

Priprema:


  • Bundevu očistiti, iseći na kocke veličine zalogaja i oprati je pod mlazom vode. Ocediti i složiti u širi sud. 
  • Posuti šećerom, dodati karanfilić i ostaviti da pokrivena odstoji par sati (ili preko noći) da pusti vodu.
  • Kuvati bundevu 30 minuta na laganoj vatri da omekša, a tečnost se ukuva u sirup. Pokriti i ostaviti da se ohladi, pa je dodatno rashladiti u frižideru.


Poslužiti bundevu prelivenu sirupom u kome se kuvala i posutu seckanim orasima ili bademom.






10 коментара:

  1. Tako lep, a jednostavan desert! Volim što je naslov recepta preveden, već mi je dosadila opšta pomama za originalnim nazivima u naslovu... Pa, ni recept za đuveč, ni musaku ne pišemo u originalu, već onako kako govorimo, zar ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežo moja, neko voli original, neko prevedeno, obe spadamo u ove druge. Ne mogu da zamerim ni onima koji su za prvu opciju, jer se u pretraživaču na Google-u lakše nađe kada je original...
      Što se deserta tiče, ako voliš mnooogo slatko, onda je ovo za tebe jer je pravi orijentalni slatkiš u šećernom sirupu ♥

      Избриши
  2. Zjadłabym porcję (no może dwie :). Pozdrawiam serdecznie!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih ovo sigurno slasno pojela. Volim bundeve, ali nisam bas nesto imala priliku probati deserte ovog tipa. Desert prelijepo igleda i ima tako divnu boju, mislim da ne znamo morali bi se dobro zamisliti sta je :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gordana, hvala ti ♥ Meni je bilo čudno kada sam videla ovako spremljenu bundevu, a posle se mislim da već i od drugog voća/povrća pravimo slatka i kompote, pa što ne i od nje. Ovaj desert je baš nešto između ta dva.

      Избриши
  4. Slažem se sa Gordanom, i verujem da bi mnoge mlade mame, kad bi znale koliko je bundeva hranljiva, rado zamenile banane, koje deci daju za užinu, domaćom bundevom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si... ♥ Mada je u poslednje vreme bundeva ponovo u modi (da ne kažem "in") pa je i deci češće u tanjiru :)

      Избриши
  5. Pa ovo je predivno.
    Salji jednu porciju ako je ista ostalo ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma za tebe ima novo da pravim, bar bundeve ima koliko ti volja! ♥ Meni je ovo malo slađe, šaljem ti i moj deo.. :*

      Избриши