Странице

петак, 11. децембар 2015.

Mon Blan - Mont Blanc



Ovaj desert me oborio s' nogu! Iznenađujuće je da je kod nas skoro potpuno nepoznat, dok se kod komšija vekovima sprema.. Videla sam ga na TV-u i bila očarana njegovim izgledom. Bacila sam se na traženje recepta, a usput naišla na interesantne podatke. 
Mon Blan (Mont Blanc) je kolač popularan u Italiji još od 15. veka - u kuvaru iz tog doba se pominje da je često služen Lukreciji Bordžiji! Vole ga i u Francuskoj, Rumuniji i Mađarskoj, ali i na Dalekom istoku, posebno u Japanu. Sprema se s' jeseni kad je sezona kestena, ali i oko Božića, jer izgledom dočarava planinu pod snegom, što je omiljena tema pred Novu godinu i Božić. 
Postoji više varijanti ovog deserta, koji u osnovi ima podlogu, preko nje krem od kestena u vidu tankih rezanaca i odozgo ulupani šlag. Posipa se još i šećerom u prahu koji mu daje svečani izgled. Podloga može biti od prhkog (sipkavog) testa, patišpanja ili od sušenih belanaca - znači neka vrsta puslica, običnih, ili sa dodatkom badema ili lešnika! Puslice se dodaju i u nadev kada se kolač pravi sa podlogom od testa.
U Japanu kesten zamene pireom od bundeve, a prave se i voćne verzije sa jagodama ili mangom.


Delia Smit, autor najprodavanih knjiga o kuvanju u Engleskoj, ima svoju varijantu ovog kolača koja mi se baš dopala i prenosim je ovde. U zagradi su navedene moje izmene, nešto zbog nedostupnih sastojaka, a nešto jer sam namerno htela da koristim druge (mislim na smeđi šećer i sir).

Sastojci:
za pusle
2 belanceta
110 gr šećera (ja sam smeđi)
prstohvat soli
za vanil-krem:
250 gr maskarpone sira (može i Prezident sitni)
200 ml sitnog sira sa 8% masnoće (kod mene 200 ml mlečne slatke pavlake)
1 - 2 kašike šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
i još...
500 gr zaslađenog kesten pirea
po želji slatke pavlake ili putera
malo prah šećera za posipanje
čep ruma
po želji 
glazirano kestenje ili neki drugi ukras (kod mene su perlice)

Priprema:


  • Mutiti belanca u činiji prvo manjom, a zatom većom brzinom dok se ne umute u gustu penu. Dodati iz tri puta šećer, pa mutiti da se dobije gusta i sjajna masa, a šećer skroz rastopi.
  • Kašikom uzimati masu i stavljati na pleh sa pek papirom. Praviti dovoljan razmak da se pusle ne zalepe. Ispupčenim delom kašike pritisnuti sredinu svake pusle da se napravi udubljenje. Moje su bile prečnika 6 cm, pečenjem se malo rašire. 
  • Zagrejati rernu na 150°C, pa ubaciti pusle da se peku i odmah smanjiti temperaturu na 140°C. Posle 30 minuta isključiti rernu i ostaviti pusle u njoj da se još prosuše i potpuno ohlade.


  • Pomešati i umutiti sve sastojke za krem od vanile i ostaviti ga na hladno.
  • Pusle staviti na tacnu za serviranje i u svako udubljenje staviti kašiku kesten pirea umućenog sa malo slatke pavlake i malčice ruma. Ja sam špricem dodatno pravila male rezance kakve izvorini recept ima. Preko kestena dodati  kašiku maskarpone vanil-krema. 
  • Ukrasiti glaziranim kestenjem ili perlicama (neobavezno) i sve posuti prah šećerom.






















Pravila sam pola mere i dobila 8 "monblančića" prečnika 6,5 cm i visine 7 cm. Pusle se mogu napraviti ranije, zamrznuti i po potrebi vaditi i nadevati. Krem može da se napravi dan ranije, isto tako i kesten krem, pa pred serviranje samo napuniti pusle.









21 коментар:

  1. Wow, ovo je da se covek rastopi, predivna prezentacija i pravi snezni desertic.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanče, baš tako, topi se.. staviš zalogaj u usta i paf! Nestane ko sneg..
      Hvala ti! ♥

      Избриши
  2. Prelep je! Rajski desert za ljubitelje kestena!
    Imam sreću da sam ga probala u tvojoj izvedb i baš mi se dopao! ,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneki moja, drago mi je da ti se svideo ♥ Možda se malkice otopio, ali je ukus sigurno preživeo transport.. ;)

      Избриши
  3. Draga Gago,
    Sasvim slucajno sam nabasala na vas blog. Priznajem, pravo otkrice za mene,a i osvezenje u misljenju, pripremi i pojasnjenjima.
    Unosite pozitivnu energiju u svaki recept i to se vidi.
    Recept mami :)
    Veliki pozdrav od mene,
    Marija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marija, hvala na lepim i toplim rečima upućenim meni i mom blogu ♥ Pišem onako kako mislim, objavljujem hranu kakvu jedem. Trudim se da mi i misli i hrana budu veseli i šareni u sivilu koje nas, hteli - ne hteli, okružuje.. Pozdrav i tebi, nećemo da se persiramo, jel' ?

      Избриши
  4. Kako je divan! Prvi put cujem za ovaj desert i bas mami na isprobavanje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ♥ I ja sam ga prvi put videla onomad i bila očarana sastavom i izgledom..

      Избриши
  5. Одговори
    1. Jao, Vesna, da si me videla kako sam zinula na recept kad je počela Delia da pravi kolač.. Zgrabila sam olovku i brže bolje udri po pisanju... Posle sam ga našla na netu. Hvala ti ♥

      Избриши
    2. Toliko mi se svidelo da sam odlučila da napravim za rođendan ali da u jedanu puslicu stavim krem i ostalo! Pošto je jedna od ćerki koja je na hrono rekla da će se ubiti od čokoladne torte nju ću četvrtastu pa ću da je sečem kao sitan kolač :-)

      Избриши
    3. Veco, videla sam recept i za veću, šaljem ti link za recept na pp na FB :)))

      Избриши
  6. Gaga, pravim nešto slično ali nisam uopste znala da ima ime. Nisma pravila od kada sam na bolovanju, već 2,5 godine, a pre nisam fotografisala svoje radove. Ja fil punim u krofnice za princes, a fil pravim od kuvanog žita, susenog voća. šećera u prahu i proteram kroz mašinu za meso na one najsitnije rešetke da dobijem "rezance" i odozgo ulupam slatku pavlaku.

    Hvala ti za ovaj recept, sigurno ću i njega isprobati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Interesantno zvuči punjenje od žita i suvog voća, to bi bila neka japanska verzija u kojoj se kesten (koji je u evropskom kolaču obavezan) zameni drugim sastojcima i voćem. Hvala ti na dobroj ideji i na javljanju ♥

      Избриши
  7. Одговори
    1. Negoslava, ma ima da živneš čim pojedeš par ovih kolačića... Hvala ti ♥

      Избриши
  8. Dugo nisam obilazila blogove, ali sam se kod tebe zaglavila sa kitnikezom, i uzela da listam i ostalo. Svasta si ti lepo pravila dok mene nije bilo :*
    Kesten obozavam, super ti je receptic.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jaoooo, što volim što te ponovo vidim ♥ Sad mi je srce puno kad si se pojavila! U penziji imam dosta vremena za istraživanje, isprobavanje, pa se nakupilo recepata...
      Ovaj kolačić može da se improvizuje očas posla :*

      Избриши
  9. To sto ja prvi put cujem za ovaj kolac i nije neko cudo, ali ti da ga ne znas..:) Kesten obozavam ali iskreno uvek imam dilemu da li se trud oko njih na kraju isplati. Mislim na ono operi, zaseci svaki, kuvaj, ljusti, lomi nokte... Ne znam kako ne postoji smrznuti kesten. Ovaj zasladjeni pire mi je mnogo sladak, a sve se nesto nadam otkrice mi neko tajnu da postoji i nezasladjeni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, ja ga nikada ne kuvam, ta petljancija nije za mene. Moj Zoki ga peče (imamo kesten u dvorištu), ali kuvanje jok! Meni kupovni pire može da prođe, a ti pogledaj dal ima nezaslađenog "preko grane", kad odeš kod ćerke ili na neko od svojih putovanja... ♥

      Избриши