Странице

петак, 6. новембар 2015.

Vegetarijanska paelja



Paelja (paella) je poznato špansko jelo za koje kažu da je nastalo sredinom 19. veka na području pokrajine Valensija, a ime dobilo po specifičnom plitkom sudu u kome se sprema. Vremenom se popularnost paelje proširila po celoj Španiji, pa se danas smatra da je to tradicionalno špansko jelo. Osnova mu je pirinač, a u paelju se još dodaje meso (pileće, zečje i kobasice), ili morski plodovi (škampi, školjke), ili riba i obavezno nekoliko vrsta povrća.

Naravno da sam pravila vegetarijansku verziju bez mesa, a pošto sam imala vege kobasice, rešila sam da samo njima obogatim pirinač i mešano povrće. I začinima, posebno šafranom koji jelu daje finu aromu i boju.
Slično jelo sam videla na TV u nekoj kolažnoj emisiji, gde je paelja pravljena sa povrćem i španskim čorizo kobasicama. Setila sam se mojih omiljenih kobasica od soje i sejtana i dobila ideju da ja moju paelju napravim sa njima.


Sastojci :
100 gr isečene paprike
1 glavica sitno seckanog luka
100 gr patlidžana sečenog na kockice 
100 gr tikvica sečenih na kockice
100 gr graška (može smrznuti)
6 iseckanih polutki sušenog paradajza
3 vegetarijanske kobasice (soja+sejtan) - ne mora
2 češnja seckanog belog luka
200 gr pirinča (moj je basmati) 
prstohvat šafrana
600 ml supe
100 ml belog vina
nekoliko maslina
so i biber po ukusu
malo dimljene mlevene paprike
1 limun (ili pomorandža) sečen na koturove
po želji seckani peršun

Priprema:


  • Na ulju propržiti luk, papriku (može i da je ljutkasta), patlidžan i tikvice. 
  • Dodati sušeni paradajz, pirinač i beli luk, sve još malo propržiti.
  • Naliti supom od povrća i belim vinom. Ubaciti nekoliko maslina, grašak, vegetarijanske kobasice, malo dimljene mlevene paprike, posoliti, pobiberiti i poređati odozgo koturove limuna (ili pomorandže).
  • Poklopiti i peći poklopljeno u rerni na 180°C dok pirinač ne upije tečnost oko 30 minuta. Odklopiti i peći još malo dok se sve lepo ne zapeče.


Gotovo jelo posuti seckanim peršunom (ja nisam) i poslužiti.

Jelo je bogato ukusom, pirinač rastresit i aromatičan, a sve ima dodatnu svežinu od limuna koji se peče zajedno sa svim ostalim sastojcima. Meni je uz paelju bilo dovoljno samo vino...




8 коментара:

  1. Ovo ni gurmani ne bi odbili :) Uživali smo u španskoj paelli pre nekoliko godina, prilično je skupa jer je s morskim plodovima, ali vredi svaki evro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Planiram da je i ja pravim sa morskim plodovima, takva je najpopularnija, a mogu i kod nas da se kupe, doduše zamrznuti, ali vrše pos'o... ♥ Ovaj put je paelja bila sa vege - kobajama, imala sam ih u kući :))) Hvala ti na javljanju!

      Избриши
  2. Divno izgleda, ne bih se nikad sjetila isprobati na ovaj nacin :) Hvala za ideju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, skoro tri decenije ne jedem meso, pa sam naučila da se snađem u jelima gde je ono očekivano... Još više volim grilovani sejtan, ali ga nisam imala. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Baš je lepa, dopada mi se, naročito zato što su namirnice koje uglavnom imamo u kući, spremljene na novi način!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneki, hvala ti ♥ U pravu si... sastojci kao za đuveč, samo u drugoj srazmeri, liči na rižot, koji je zapečen kao pilav :)))
      Al sam ga opisala, a?

      Избриши
  4. Odavno se spremam da je kuvam, pa nikako, a divna je baš. Sad si me inspirisala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sorry, Aleks, promakao mi je ovaj komentar! ♥ Drago mi je da sam te inspirisala, nadam se da je u međuvremenu pala paelja :) Naravno, umesto ove vegetarijanske, ti si mogla i sa pravim kobajama, piletinom ili morskim plodovima...

      Избриши