Naspremala sam se različitih jela sa patlidžanom o-hooooooo! Probala čak i čorbu, pa pite, namaze, predjela i salate.. I uvek ga volim, provereno mi je najomiljenje letnje povrće.
Ovde je u društvu sa leblebijama, gde zajedno čine odličnu kombinaciju, a jelo zbog sastojaka, začina i načina pripreme ukusom vuče na blisko-istočnu kuhinju, na koju sam se u poslednje vreme baš nameračila!
Ovde je u društvu sa leblebijama, gde zajedno čine odličnu kombinaciju, a jelo zbog sastojaka, začina i načina pripreme ukusom vuče na blisko-istočnu kuhinju, na koju sam se u poslednje vreme baš nameračila!
Sastojci:
2 patlidžana srednje veličine
malo soli
malo maslinovog ulja
za salatu:
1 konzerva leblebija (400 g)
50 gr pirinča (moj je integralni)
2-3 kašike suvog grožđa
1-2 kašike seckanog svežeg peršuna
150 gr čeri paradajza
1 mala glavica crvenog luka
za dresing:
2 kašike soka od limuna
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog kumina
1 kašičica mlevenog cimeta
po ukusu soli
Priprema:
- Patlidžan oprati i osušiti krpom, preseći ga preko pola. Posoliti ga i poprskati uljem, pa ga dijagonalno zaseći u meso (paziti da se ne iseče kora!) Složiti ga presečenom stranom okrenutom na dole u pleh na papir za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 200/220°C dok ne omekne i isečena strana lepo porumeni (nekih dvadesetak minuta). Moj pleh ima gril - rebra, pa je patlidžan dobio šare.
- Skuvati pirinač al dente. Leblebije isprati vodom i ocediti, pa ih ubaciti u činiju, dodati pirinač i promešati.
- Ubaciti još suvo grožđe, peršun, seckani luk i čeri paradajz (preseći ga na pola, ako je manji ostaviti ga celog). Ja luk nisam stavljala, išla sam u skitnju ;)
- Napraviti dresing od limunovog soka, ulja, cimeta, kumina i soli - sipati sve sastojke u teglicu, zatvorti i dobro promućkati. Preliti dresingom sadržaj u činiji i dobro promešati. Ostaviti desetak minuta da se ukusi povežu, u međuvremenu će i patlidžan da bude ispečen.
- Pečeni patlidžan staviti na tanjir i preko njega složiti salatu od leblebija. Po želji još malo poprskati uljem.
Poslužiti odmah kao prilog ili kao glavno jelo (u tom slučaju dodati uz jelo malo gustog jogurta). Probala sam jelo i kada se skroz ohladi, odlično je!
Gago,mnogo ti je dobar i ovaj recept sa patlidžanom.Nema šta, neiscrpna si sa novim receptima...:)
ОдговориИзбришиDobrila draga, hvala ti! ❤ Istražujem malo po netu, pa uvek iskoči nešto novo što me namami da isprobam.. :)))
ИзбришиMeni može ali bez grožđica. isto obožavam patlidžan, on mi je kao komad mesa. Na žalost sam u manjini u mojoj kući...
ОдговориИзбришиHvala ti ❤ Suvo grožđe po želji, može i ne mora.. I niikad se ne zna, možda tvoje cure vremenom zavole patlidžan..
Избриши