Pošlog leta sam pominjala da se za celu gročansku opštinu južno od Boleča kaže da je "mala Kalifornija", zbog kvalitetnog voća kome nema ravnog ne samo u Srbiji, već i na prostoru ex YU. Kao i da su trešnje najbolje u Ritopeku, koji leži na padinama okrenutim prema Dunavu, zbog dunavskog bljeska koji trešnjama daje poseban izgled i ukus. Pošto se naš atar se graniči sa ritopečkim, a kuća i voćnjak gledaju na reku, i naše su vrhunske..
Trešnju sa slike smo zatekli na placu kada smo se pre više od četvrt veka sa Novog Beograda preselili u vikend naselje kod Grocke. Nema joj ravne! Iako poslednja sazreva (tek u junu), plod joj je savršen - dovoljno sladak, dovoljno kiseo, na oko prelep i što je interesantno, bez crva, iako mi ništa ne prskamo. Uostalom, nije bez razloga hit gde god je ponesem, pa tako i na prošlogodišnjoj Blogerijadi na Adi..
Ako vas čudi njena krošnja koja je na vrhu skroz ravna, ja sam zaslužna za kreaciju. Naime, kako je rasla u visinu, krošnja je sve više zaklanjala pogled na Dunav, a koji je jedan od razloga da smo izabrali baš ovde da živimo. Onda sam jednoga dana sela na terasu ispred kuće, Zoki se popeo na trešnju i uz moje "navođenje" isekao skroz ravno sve grane koje idu u visinu i zaklanjaju reku. Komšije su bile zgranute, ubeđivale nas da se trešnja ne orezuje tako, a mi smo se zezali da je vrh drveta oduvao vetar... I tako je vuk bio sit, a trešnja na broju. Napravljen je kompromis između nje i nas - ona se od tada širi bočno, a mi i dalje uživamo u otvorenom pogledu na Dunav!
Kolač je za one preko 18 godina! Sa divnim hrskavim testom u koje je dodata palenta i zbog koje ono krcka pod zubima, a koje je nadeveno trešnjama natopljenim rakijom i posuto struganom čokoladom. Opijajuća kombinacija i figurativno, a bogme i bukvalno. ;)
I da, trešnje u kolaču su komšijske, ovoj iz priče je tek pobeleo plod i biće za jelo za koju nedelju..
Trešnju sa slike smo zatekli na placu kada smo se pre više od četvrt veka sa Novog Beograda preselili u vikend naselje kod Grocke. Nema joj ravne! Iako poslednja sazreva (tek u junu), plod joj je savršen - dovoljno sladak, dovoljno kiseo, na oko prelep i što je interesantno, bez crva, iako mi ništa ne prskamo. Uostalom, nije bez razloga hit gde god je ponesem, pa tako i na prošlogodišnjoj Blogerijadi na Adi..
Ako vas čudi njena krošnja koja je na vrhu skroz ravna, ja sam zaslužna za kreaciju. Naime, kako je rasla u visinu, krošnja je sve više zaklanjala pogled na Dunav, a koji je jedan od razloga da smo izabrali baš ovde da živimo. Onda sam jednoga dana sela na terasu ispred kuće, Zoki se popeo na trešnju i uz moje "navođenje" isekao skroz ravno sve grane koje idu u visinu i zaklanjaju reku. Komšije su bile zgranute, ubeđivale nas da se trešnja ne orezuje tako, a mi smo se zezali da je vrh drveta oduvao vetar... I tako je vuk bio sit, a trešnja na broju. Napravljen je kompromis između nje i nas - ona se od tada širi bočno, a mi i dalje uživamo u otvorenom pogledu na Dunav!
Kolač je za one preko 18 godina! Sa divnim hrskavim testom u koje je dodata palenta i zbog koje ono krcka pod zubima, a koje je nadeveno trešnjama natopljenim rakijom i posuto struganom čokoladom. Opijajuća kombinacija i figurativno, a bogme i bukvalno. ;)
I da, trešnje u kolaču su komšijske, ovoj iz priče je tek pobeleo plod i biće za jelo za koju nedelju..
210 gr brašna
50 gr palente + 1 kašika
160 gr šećera (može smeđi)
malo soli
120 gr hladnog putera
4-5 kašika ledene vode
2 kašike + 1 kašičica gustina
1 kg trešanja (očišćenih od koštica)
1/2 šolje voćne rakije (kajsija, višnja, dunja)
1 belance
malo šećera u prahu
50 grama grubo rendane čokolade
Priprema:
Priprema:
- Trešnje natopiti rakijom i ostaviti da odstoje par sati, još bolje da prenoće.
- Pomešati brašno, palentu, 80 gr šećera i malo soli u blenderu. Dodati puter i pulsirati da se dobiju krupne mrvice. Kašiku po kašiku dodavati ledenu vodu i ovlaš mešati rukom da se masa sjedini. Formirati kuglu, umotati u streč foliju i staviti u frižider da se ohladi.
- Ispod papira za pečenje staviti kuhinjsku krpu, pa papir posuti kašikom palente. Staviti testo na sredinu papira i oklagijom ga razvući u krug prečnika 32 cm. Dugačkom špatulom odvojiti testo od papira ali ga ostaviti na njemu.
- U činiji pomešati gustin i 80 gr šećera. Polovinu ove mešavine posuti po sredini testa, ostavljajići 6 cm slobodno po obodu. Oceđene trešnje dodati u preostalu mešavinu šećera i gustina i sve dobro promešati. Rasporediti trešnje preko testa posutog šećerom i gustinom.
- Presaviti krajeve preko trešanja i prstima formirati obod od testa. Belancetom premazati testo (po želji ga posuti kašikom šećera, ja nisam).
- Staviti na pola sata u frižider da se ohladi. Rernu zagrejati na 200°C. Postaviti 2 lista folije ispod papira za pečenje i formirati obod da bi se sprečilo eventualno curenje, ili staviti papir sa galetom u okrugli pleh.
- Peći galetu 45-50 minuta dok ne postane zlatna i hrskava, a voće blago pućka. Pred kraj se može prekriti folijom da ne gori.
- Pečenu galetu špatulom odvojiti od papira, ali ostaviti da se na papiru prohladi petnesetak minuta, pa je prebaciti na žicu za hlađenje i ohladiti do kraja.
Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu i rendanom čokoladom.
Na slikama je galeta od pola mere, na dijeti sam.. :)))
Naravno da galetu možete praviti i bez voćne rakije, izgubiće malo na ukusu, ali će moći da je jedu i deca. U tom slučaju bih ja trešnje oplemenila nekim začinom (cimet, kardamom, vanila...)
Oj joj ovo mi nije trebalo od ranoga jutra! :)
ОдговориИзбришиBeskrajno sam nesrecna jer zbog zdravstvenog stanja ne smem da jedem proizvode od brasna, voca i secera. Ali bih mogla dragog da iznenadim ovom lepoticom.
PS Tresnja kida, podsetila me na trenutak na bonsai drvo ;)
Marija, hvala ti. ♥ Baš mi je žao da si na režimu koji pominješ, nadam se da je privremeno.. A mislim da će muž da ti se mnoooogo obraduje, moj jeste :)))
ИзбришиCiasto wygląda wspaniale, musi smakować wyśmienicie! A widok z ogrodu masz bajeczny! Pozdrawiam cieplutko!
ОдговориИзбришиAgi, hvala ♥ Pogled na Dunav je bio jedan od razloga što živimo baš ovde :)
ИзбришиI ja sam na dijeti, pa samo gledam i guštam.:)) Divan recept za dane kada nam dođu trešnje.
ОдговориИзбришиKatarina, ja sam ipak gricnula jedno parčence da probam.. Kako inače da znam da li je dobro ;)
ИзбришиHvala ti na javljanju ♥
Ovo genijalno izgleda!
ОдговориИзбришиI ja bih vjerojatno tako capnula trešnine grane, da mi ne zakrivaju pogled.
Petra, hvala ♥ Trešnja nam do sledećeg proleća naraste, pa se svakog marta ja zavalim u stolicu i dajem instrukcije šta da se, kako ti kažeš, capne :)
ИзбришиPredivno izgleda! Kod nas tresnje dospijevaju malo kasnije, pa se radujemo tom vremenu :) I vec se vidim kako spremam ovu galetu :)
ОдговориИзбришиHvala, draga ♥ Recept će koristiti i onima koji već imaju trešnje, a i onim kojima kasnije stižu. I ja na moje još čekam, ova je komšijska koja ranije stiže..
ИзбришиKako ovo savršeno izgleda, nemam reči! San snova! :)))
ОдговориИзбришиSnecili, hvala ti puno! ♥ Mnogo fino krcka, a višnje su baš mljac ;)
ИзбришиPredivan i kolac i prica koja ga prati, a prezentacija vrhunska!:))
ОдговориИзбришиMinjončice, od tebe mi je kompliment veliki ko kuća! ♥ Hvala ti :*
ИзбришиTresnje su mi najtopliji simbol detinjstva, a drvo tresnje je jedino na koje sam ikada smela da se popnem. Na ovom tvom drvetu sa pogledom bih mogla da provedem sate i da znas da ti zavidim na lepoti. Sto se pite tice, ovakve su mi postale omiljene, nekako imas osecaj da ipak pojedes vise voca a manje testa :) I ja nikako ne bih izbacivala rakiju, nek deca ruckaju nesto drugo :)
ОдговориИзбришиOvo drvo trešnje je svima omiljeno. Na Coolinariki sam objavljivala slike kako izgleda u sva 4 godišnja doba, komentara ja bilo ne pitaj! Ranije sam se pela na njega, sad jok, Zokiju sam prepustila tu rekreaciju, moje je da jedem trešnje ;) Hvala ti na javljanju ♥
Избриши