Странице

среда, 6. јул 2016.

Pljeskavice od tikvica, sira i ovsenih pahuljica



Mnogo me obraduju moje drugarice koje mi "prijave" interesantan recept. Na ovaj mi je skrenula pažnju moja cool-prija Jana. Pravila je ove pljeskavice i kaže da je sve vreme mislila na mene, jer je puno mojih recepata isprobala i već zna šta volim. Iskuckala mi je ceo postupak u privatnoj poruci na FB, jer je bila sigurna da će mi se pljeskavice dopasti.. I nije pogrešila, u slast smo ih ručali. Jano, hvala ti!


Tikvice su u jeku sezone, pa je svaki novi recept za njih dobrodošao! Ovim pljeskavicama kačkavalj daje divan dimljeni ukus, tikvice sočnost i svežinu, a pahuljice sve lepo povežu, pa nisu potrebni ni jaje, a ni prezle/brašno. Za posnu verziju umesto kačkavalja koristiti dimljeni tofu!


Sastojci:
1 manja tikvica (oko 180-200 gr) 
90 gr dimljenog kačkavalja (ili dimljeni tofu)
120 gr ovsenih pahuljica 
2 dl supe od povrća (ili vrele vode)
2 kašičice ulja (aromatičnog ili od sušenog paradajza) 
malo belog luka u prahu 
po želji aleve paprike 
po ukusu bibera i soli

Priprema:


  • Skuvati supu od 2 dl vode i 1 kašičice mlevenog začinskog povrća (ili 1/2 kocke za supu od povrća). Preliti pahuljice (može i samo vrelom vodom) i ostaviti da nabubre desetak minuta. 
  • Tikvicu narendati, malo posoliti i ostaviti par minuta da odstoji i pusti vodu. Narendati i kačkavalj (ili dimljeni tofu).

  • U nabubrele pahuljice dodati oceđene tikvice, rendani kačkavalj (za posnu verziju dimljeni tofu), beli luk u prahu, alevu papriku, biber i so (po ukusu). 
  • Sve dobro sjediniti i praviti pljeskavice. Masa je prilično lepljiva, pa se pomagati kašikom, a ruke nauljiti.
  • Slagati ih u namašćeni pleh na papir za pečenje, poprskati uljem i peći u rerni dok ne porumene. Mogu se pržiti i u nelepljivom tiganju na malo masnoće/ulja.


Poslužiti sa omiljenim sosom i sezonskom salatom. Moj trenutno omiljeni sos je vrlo jednostavan - grčki jogurt, limun, peršun, seckani beli luk i malo soli. Ako pravite posne pljeskavice, odličan sos uz njih je thina (sos od tahinija). Salata je od mlade boranije..


Pljeskavice su dobre i tople i hladne, mogu se jesti u bilo koje doba dana. Zgodne su za nošenje van kuće na posao, put ili  u školu, ubačene u lepinjicu ili sendvič..







13 коментара:

  1. Više mi se svidja ova varijanta iz rerne. Moram ih probati. Koji dimljeni kačkavalj koristiš?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je bolje iz rerne, tiganj je opcija onima koji ne žele pržene.. Najviše volim ovaj koji je dobar bukvalno za sve - za meze, sendviče, lepo se topi i odličan je za pizzu i sva jela koja se posipaju kačkavaljem i zapeku.. Dobar je i da se pohuje , jeste da ga retko tako pravim, ali nekada se počastim..
      Hvala ti na javljanju! ❤

      Избриши
    2. p.s. kačkavalj koji pominjem je od 25% m.m., pa skoro upola manje masan od uobičajnih, a opet su mu sve osobine kao kod "normalnih"

      Избриши
  2. danas pravim tikvice u bešamelu sa kozjim sirom a ovih dana i ove pljece, mnogo mi se sviđaju pogotovu što su iz rerne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Vesna, biće mi drago da ih isprobaš! ❤ I ja bih te u bešamelu, mljac..

      Избриши
  3. Taman sam se pitala šta ću sa tikvicama, a kupila sam i onaj spiralizator da pravim zodle od njih, verujem da je ovaj recept baš savršen za to. Koliko sutra za ručak pravim. Svaka čast za tikvice, ali taraba od boranije pobeđuje!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pobeđuje, pogtovo ako se preko tarabe preskače.. 😄 Drago mi je da ti se sviđa recept i čekam tvoje utiske! ❤

      Избриши
  4. Privlacno izgleda sve ovako zajedno. Slatka ona sarena tikvica :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti ❤ Malo sam se zaigrala sa ovim tarabama.. A tikvica je moja, krenule su i naše domaće da rađaju. Seme sam prošlog letakupila u Grčkoj, kod nas nije neki veliki izbor sorti..

      Избриши
  5. Од скоро сам почела да пратим Ваш блог,најпре ме је привукла Ваша уметничка професија јер сам и ја музичар тачније професор музике,а након тога и оригинални рецепти проткани креативношћу и намирницама које и ја волим! Дивно је када има овако креативних људи као што сте Ви��срдачан поздрав из Ваљева��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga koleginice, nema potrebe da mi presiraš! Drago mi je da ti se blog dopada i da ti je hrana koju pravim privlačna. Puno hvala na lepim i toplim rečima, šaljem ti srdačan pozdrav.. ❤

      Избриши
  6. Radim slično, ali bez pahuljica, baš mi se sviđa kao dodatak

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, pahuljice tako lepo ulepe i povežu sir i tikvice, milina jedna! Hvala ti na javljanju! ❤

      Избриши