Osvežavajuće letnje jelo za sve ljubitelje kuvanog slatkog (svežeg) kupusa. Lično nisam veliki ljubitelj - ponekad napravim dinstani kao varivo, volim ga proprženog i dobro pobiberenog sa testom / flekicama i tu je kraj. Obzirom da uopšte ne jedem meso nema mnogo izbora, mada do sada nisam ni posebno tražila nova jela..
Ovu sarmu sam davno spremala i pre neki dan sam se opsetila da je ponovo pravim. Kod mene je posna, ali će u svakom slucaju prijati i onima koji ne poste i obogatiti im repertoar jela od slatkog kupusa.
Sastojci
1 srednja glavica (12 listova) slatkog kupusa
100 gr pirinča po izboru (kod mene je integralni)
1 glavica luka
30 gr mešanih pahuljica (ovsene, ječmene i ražene)
2 kašičice mlevenog sušenog paradajza (ili istu količinu paradajz pirea)
3 kašike ulja
po ukusu bibera i soli
nekoliko grančica svežeg peršuna (ili sušenog)
1-2 lista lovora (svežeg ili sušenog)
2 dl pasate od paradajza
1 dl vode
Priprema:
Pripremiti listove za sarmu:
- U dublju šerpu sipati vodu i staviti da se greje. Za to vreme ocistiti kupus, odnosno ukloniti koren i spoljne oštećene listove. Kada voda proključa, spustiti kupus tako da udubljenje gde je bio koren bude okrenuto prema dnu šerpe i laganim okretanjem glavice pomoću lopatica ili kašika blanširati spoljne listove koji ce se lako odvojati od glavice. Ukoliko se neki teško odvaja, nožićem recnuti uz rebro i odvojiti ga.
- Listove slagati u sud i pokriti ih da se upare. Kada se malo prohlade raširiti ih i pritisnuti ravnim većim poklopcem (ja imam rešetku kojom pokrivam običnu sarmu) da se poravnaju i budu zgodni za motanje. Kada se ohlade iseći veće listove na pola, a manje ostaviti cele ( ja sam ih delila na pola jer volim manje sarme). Blanširanje svih listova traje ukupno 5 - 10 minuta.
- Očišćen i oprani pirinač naliti vodom i zagrejati da proključa. Kuvati desetak minuta, a zatim procediti. Dok se pirinač kuva, na ulju propržiti iseckani crni luk da svene i skloniti ga sa vatre. Dodati proceđeni pirinač, pomešane pahuljice, paradajz pire (iz tube, ili mleveni sušeni) i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
- Na svaki list kupusa staviti 2 kašicice fila i smotati u sarmu. Ja ih motam kako sam opisala u mom receptu za sarmu sa kiselim kupusom. Sarme redati u vatrostalni sud, a između njih ubaciti list-dva lovora. Pomešati pasatu od paradajza i vodu i preliti složene sarme.
- Sud poklopiti poklopcem ili alu-folijom i sarmu peći u rerni na 180°C jedan sat. Patnaestak minuta pred kraj skinuti poklopac/foliju da se sarma zapeče i porumeni.
Pri serviranju sarme preliti umakom od paradajza sa dna suda u kome se pekla. Poslužiti je sa kiselom pavlakom, svežim hlebom i cašom vina ili piva.
Sarma je odlicna i leti i zimi, a posebno je interesantna u vreme posta, kada se može spremati kako za svakodnevnu ishranu, tako i za svečanu posnu slavsku trpezu. U poslednjem slučaju izostaviti kiselu pavlaku, vino ili pivo neka ostane ;)
Uzivam Gago u tvojim receptima, taman ih i ne pravila, /hrono ishrana mi ne dozvoljava pirinac i pahuljice/, ali me zato nostalgicno vraca mojim korenima, hvala ti puno!
ОдговориИзбришиDraga Lilia, radujem se što ti se moji recepti sviđaju.. Kod mene kao na vašaru - nešto novo, nešto staro, malo slano, malo slatko, za svakoga ima da izabere. Hvala ti na javljanju!❤
ИзбришиNeumorna Gaga! Uvijek divne ideje. Ovo vi se svidjelo mojoj djeci i stavicu na listu za isprobavanje. Kako ih samo ovako sve jednake napravis :)
ОдговориИзбришиHvala ti, draga.. ❤ Biće mi drago da ih isprobaš! Kako su jednake? Praksa :)))
ИзбришиNikad probala takve sarme, ali bih jako voljela...Izgledaju fantasticno!
ОдговориИзбришиDraga Jasna, baš si me obradovala što se javljaš ❤ Iako ih je sarma od kiselog kupusa gurnula na stranu, nije problem da se naprave, pa uvek možeš da ih isprobaš..
ИзбришиAl' su lepeeeee.... ovde mora da je bila komanda: "Na desno ravnaj's!" Tako su lepe, jednake, i postrojene, da sam bez reči!
ОдговориИзбришиHvala, Sneškice! ❤ Radio je moj buzdovan, donela sam ga iz škole kući kada sam išla u penziju :)))
ИзбришиJoj, joooooooooj, da javim Maxiju da se čuva, da ne zgreši negde u jurcanju po dvorištu?!
ИзбришиAhaha, za njega imamo deblju toljagu!
ИзбришиOvo mi se baš jako sviđa, a nikada ne radim jer uvijek sve radimo s kiselim kupusom. Naročito mi se sviđa vege varijanta. Što ne mogu reči da bi se svidjela i mojem mužu.:))
ОдговориИзбришиSamo sam na jednom mestu videla da se kuva ovakva, svi je prave od kiselog kupusa.. Verovatno zbog razlike u ukusu, a ima i malo više posla oko ove sa slatkim - koliko god kratko trajalo, blanširanje kupusa ipak je gnjavaža.. Inače ovaj nadev prolazi dobro i kod onih koji ne mare vege hranu, pa možda i podvališ mužu :))) Drago mi je da ti se ovakva sarma sviđa, hvala ti ❤
Избриши