Tart koji je spremljen kao posledica "slatkog" čišćenja frižidera.. Mlečna
pavlaka je bila na isteku roka trajanja, teglica sa par kašika pekmeza od
višanja se povlačila po frižideru, a u junu nisam bila zadovoljna prvom
"školjkom" za Melktert i napravila sam drugu. Prvu sam zamrzla, rekoh poješće
se kad tad.. A onda su se kockice složile - trebao mi je brzinski desert za
goste, otvorila sam frižider i ispalo je ovo.. Svi smo bili oduševljeni, retki su
oni koji ne vole kombinaciju čokolade i višnje!
Prepoučujem da ubuduće, kada budete pravili testo za tart, obavezno napravite duplu meru i ispecite još jednu "školjku" koju ćete zamrznuti i imati je u rezervi. Potpuno je istog kvaliteta, a dobro dođe kada vam ustreba nešto slatko ili kada vam se ne uključuje rerna. Provereno by Gaga :)
Sastojci:
110 gr brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
50 gr (smeđeg) šećera
mrvica soli
60 gr putera
za ganaš:
250 ml slatke pavlake - mlečne!
200 gr tamne čokolade
i još:
3-4 kašike džema/marmelade od višanja
po želji umućenog šlaga
Priprema
Podloga od testa (pečena "školjka") je ista kao za Melktert:
- Pomešati brašno, šećer (ja sam smeđi samlela), so i prašak za pecivo.
- Dodati hladan puter sečen na kocke i brzo umesiti testo. Po potrebi dodati kašiku-dve hladne vode.
- Dobijeno testo umotati u steč foliju i ostaviti da se ohladi oko pola sata. Ohlađeno testo oklagijom rastanjiti i prebaciti u podmazan kalup prečnika 20 cm.
- Dići ivice uz stranicu kalupa oko 2 cm i peći 10-15 minuta na 180°C. Pečenu "školjku" izručiti iz kalupa i ohladiti.
- Zagrejati skoro do vrenja slatku pavlaku i u njoj rastopiti usitnjenu čokoladu.
- Ohladiti u frižideru, pa dobijeni ganaš umutiti mikserom u krem.
- Na tacnu za serviranje staviti pečeno testo i premazati ga džemom od višanja.
- Preko toga izručiti umućeni ganaš krem i lepo rasporediti do ivice tarta.
- Tart dekorisati po želji - ja sam nožem sitno naseckala 40 gr čokolade i posula je po čokoladnom kremu.
Poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom i višnjama iz džema. Umesto džema od višanja, mogao bi i od šljiva, mislim da bi se baš fino uklopio.
Lepi čokoladni zalogaji!:)
ОдговориИзбришиDobrila draga, hvala ti.. ❤
ИзбришиSuper izgleda!
ОдговориИзбришиI ukus mu je super! Hvala ti na javljanju, draga.. ❤
Избришиjes plis :)
ОдговориИзбришиPosuži se slobodno, draga! ❤
ИзбришиOdlična kombinacija, kora, višnje, čokolada, prelepoooo!
ОдговориИзбришиSneki moja, trefilo se slučajno.. Hvala ti ❤
ИзбришиDivno izgleda, cokoladno :)
ОдговориИзбришиhvala, draga ❤ Još sam samo mogla malo i u koru da ubacim čokoladice, pa da bude najčokoladnije..
ИзбришиAuuu, ala izgleda.. :-) Gago genije si!
ОдговориИзбришиKaća, hvala najlepše.. ❤ Nisam ti ja genije, samo sam snalažljiva ;)))
Избриши