Странице

уторак, 21. април 2015.

Brokoli pasta



Čisto minimalistički. Po sistemu malo je mnogo! Ako hoćete brzo, zdravo i ukusno jelo, napravite ovu pastu (testeninu) za petnaestak minuta. Dok postavite sto i otvorite flašu vina, jelo se samo spremilo.
To što je malo sastojaka nikako ne znači da je i "malo" ukusa... naprotiv... Ali, pošto ih je malo, sastojci treba da su odličnog kvaliteta. Ne žalite novac i nabavite prvoklasnu pastu, bokoli i hladno ceđeno maslinovo ulje.


Sastojci:
1 brokoli iskidan na cvetiće
180 gr kratke paste (ja sam imala integralne penne rigate)
1-2 češnja belog luka
vrh ljute papričice
so i biber
maslinovo ulje
strugani parmezan (može i bez)
po želji sušeni paradajz (ne mora)

Priprema:


  • Sipati u veći sud vodu, posoliti, zagrejati da provri, pa staviti pastu da se kuva. Posle 5 minuta dodati i brokoli, pa zajedno kuvati još desetak minuta. Možete da dodate i listove od brokolija da se kuvaju zajedno sa cvetovima, ja ih nisam imala. Kad pasta bude kuvana "al dente", biće gotov i brokoli, ne valja da se prekuva! Procediti, pa sačuvati malo tečnosti od kuvanja.
  • U drugi sud sipati ulje, dodati zgnječen beli luk i seckani vrh ljute papričice i staviti na vatru da beli luk samo malo zamiriše. Dodati pastu i brokoli i sve na tihoj vatri promešati i lepo sjediniti. Sipnuti malo tečnosti od kuvanja (ako je potrebno) da jelo ne bude suvo, već sočno. Minut - dva sve prodinstati (sotirati).
  • Poslužiti preliveno maslinovim uljem. Ako hoćete malo bogatije jelo, pospite gotovu pastu struganim parmezanom.



Ko posti, neka izostavi parmezan. Ja sam moj usitnila u secku, pa je zato ovako bodljikav! :))) 
I zašarenila sam pastu sa malo sušenog paradajza..




Ideja - ButtaLaPasta

10 коментара:

  1. Kod mene najbolje prolazi pasta sa povrćem, zdravo a brz i zasitan obrok. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti! ♥ I kod mene je omiljena pasta sa povrćem, a brokoli naročito volim. Ma, obožavam ga! :)))

      Избриши
  2. Italija je cudo! Divno, jednostavno jelo, u bojama postojbine :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. La bella Italia... ♥ Pasta bi mogla da se zove i "tricolore"... Hvala na čitanju! :*

      Избриши
  3. Gde li nestade moj post od juče?!
    A napisala sam da baš volim tvoje brze i jednostavne recepte, bez gomile nepotrebnih kerefeka... ;-)
    A slike, i ovaj put lepše nego u originalnom receptu!
    Bravo, Gago, nadmašila si ih!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se više puta desilo da ispišem ceo komentar i propustim da kliknem na "pošalji"...
      Znaš ti da ja volim jednostavne recepte, evo najavljujem još par njih :))) Slike su stare, od pre dve godine, al reko da ih iskoristim jer je jelo baš dobro! Hvala ti na lepim rečima ♥

      Избриши
  4. This is great, simple dish. Perfect for spring! Have a nice day Dragana!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, dear Agnieszka. ♥ My dishes are generally simple, but tasty, I think...

      Избриши
  5. Sviđa mi se sa brokolijem.Baš lepo izgleda!Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши