Kao što sam rekla i za brokoli, rukola je zeleniš koji ili volite ili mrzite, sredine nema... Ja spadam u prve.
Volim rukolu još iz vremena kada smo imali vikendicu na moru i brali divlju (rigu) u polju. Imala je ukus slaninice. Mnogo godina kasnije sam našla seme i posadila je. Srećom, rukola raste bez neke preterane nege, kao korov, oko nje nema posla. Već nekoliko godina je imam u mojoj baštici. Sama se obnavlja - kad istera u visinu ona formira male mahunice pune sitnog crnog semena koje pucaju, seme pada na zemlju i ponovo niče. Čak je ima i zimi ispod snega..
Rukolu najčešće spremam tako što opranu prosušim, posolim, začinim aćeto balsamikom i maslinovim uljem i to je to. Uz ribu ide savršeno, uz mnoga druga jela odlično.
Ove dve salate su više predjelo ili lakši obrok, a zbog dodatka ribe ili sira dobiju jačinu i posebno fini ukus. Prvu sam probala u hotelu "Radmilovac" i po sećanju sam je pravila, a drugu sam spremala po izmenjenom receptu Naleta sa Coolinarike (umesto zelene salate ja sam koristila rukolu).
Volim rukolu još iz vremena kada smo imali vikendicu na moru i brali divlju (rigu) u polju. Imala je ukus slaninice. Mnogo godina kasnije sam našla seme i posadila je. Srećom, rukola raste bez neke preterane nege, kao korov, oko nje nema posla. Već nekoliko godina je imam u mojoj baštici. Sama se obnavlja - kad istera u visinu ona formira male mahunice pune sitnog crnog semena koje pucaju, seme pada na zemlju i ponovo niče. Čak je ima i zimi ispod snega..
Rukolu najčešće spremam tako što opranu prosušim, posolim, začinim aćeto balsamikom i maslinovim uljem i to je to. Uz ribu ide savršeno, uz mnoga druga jela odlično.
Ove dve salate su više predjelo ili lakši obrok, a zbog dodatka ribe ili sira dobiju jačinu i posebno fini ukus. Prvu sam probala u hotelu "Radmilovac" i po sećanju sam je pravila, a drugu sam spremala po izmenjenom receptu Naleta sa Coolinarike (umesto zelene salate ja sam koristila rukolu).
Sastojci:
100 gr rukole
100 gr rukole
100 gr čeri paradajza
10 gr pinjola
30 gr parmezana sečenog na listiće
(ili dimljeni tofu)
(ili dimljeni tofu)
za preliv:
1 kašika aceta balsamica
1 kašika maslinovog ulja (hladno ceđenog)
po ukusu soli i bibera
Priprema:
Priprema:
- Rukolu operite i ocedite. Iskidajte je prstima.
- Paradajz prepolovite.
- Pinjole blago propecite na suvom tiganju da porumene.
- U činijici viljuškom dobro umutiti sastojke za preliv.
- U sud za serviranje staviti rukolu i paradajz, preliti prelivom i odozgo pobacati pinjole i parmezan.
Umesto parmezana može i neki drugi tvrdi sir, a ako ne možete da nabavite pinjole, mogu da ih zamene semenke suncokreta.
Posnu verziju ove salate dobićete ako izostavite parmezan, ili ga zamenite dimljenim tofu sirom.
U Grčkoj sam jela varijantu gde je pored paradajza u rukolu naseckan i sušeni paradajz, dodato nekoliko crnih maslina i sve posuto parmezanom rendanim na trakice.
Rukola sa dimljenim lososom i avokadom
Sastojci:
100g rukole
100g rukole
1 kiselija jabuka
1 avokado
1 kašika limunovog soka
70-80g dimljenog lososa
- Napravite preliv tako što ćete sve sastojke da dobro izmućkate u manjoj teglici.
- Rukolu operite, ocedite i iskidajte prstima.
- Dimljeni losos iscepkajte rukom na sitnije komadiće.
- Avokado i jabuku iseckajte na kockice, dodajte ostale sastojke, prelijte prelivom i promešajte.
- Umesto maka možete koristiti chia semenke.
Profi fotke! Svaka čast! A salatice su savršene! Naročito ova sa lososom i avokadom :*
ОдговориИзбришиFala, Dragančice! <3 Ta sa avokadom i lososom glat može za ručak, sita je...
ИзбришиPrelepe! I slike su ti baaajne, Gago!
ОдговориИзбришиSnjegoviću, blagodarim! Prve si videla, al si omanula sa prognozom :p, a druge su na krpici iz Starčeva <3
ИзбришиZa moj ukus su obe odlične! Ko lek posle praznično - slavske trpeze :-)
ОдговориИзбришиU pravu si, Vesna! Stomak im se baš obraduje posle svih krkanluka :)))
ИзбришиHvala ti na javljanju! :*
Ne moze da ne valja !!!!
ОдговориИзбришиOdlicne su ti sve salate a o fotkama necu da pricam sve original Gaga <3
Mirče, hvala ti! <3 Obe su baš ukusne, a i zahvalne su za fotkanje... :)))
Избриши