Orzo je testenina u obliku pirinča, pa otuda nosi ime (znamo da su druga ime za pirinač oriz ili riža... jel tako - tako je!) Omiljena je u mediternaskim zemljama, posebno u Grčkoj, Turskoj i Italiji, kao i na Bliskom istoku.
Jela sam je (a i nabavila) - pogodite gde? Bingo, pogodili ste! Iz Grčke obavezno ponesem nešto od namirnica koje se ne mogu uvek naći kod nas, prošlog leta sam i to donela. Biram integralno kad god sam u prilici, pa je to i ovaj put bilo tako.
Sastojci:
160 gr orzo paste
300 gr šampinjona
1/2 manje glavice luka
beli luk u prahu
pola čaše belog vina
so i biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
peršun
šolja vode
strugani tvrdi sir (parmezan, pekorino ili pirotski kačkavalj)
160 gr orzo paste
300 gr šampinjona
1/2 manje glavice luka
beli luk u prahu
pola čaše belog vina
so i biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
peršun
šolja vode
strugani tvrdi sir (parmezan, pekorino ili pirotski kačkavalj)
- Na ulju propržiti luk, kada omekne dodati šampinjone i orzo pastu i dinstati uz povremeno mešanje dok pečurke ne omeknu.
- Sipati vodu i vino u tiganj, provriti i smanjiti temperaturu. Kuvati da pasta ostane al dente, a tečnost ispari. Začiniti, blago promešati i skloniti sa vatre.
- Posuti seckanim peršunom i struganim sirom i poslužiti uz čašicu belog vina.
Fina klopica, a baš kratko vreme pripreme. Uz ovo sam jela moje omiljene crne sušene masline.
Ovo jelo bi moglo da se spremi i sa drugom testeninom. Ako je sitna, držati se recepta, a krupniju prvo skuvati do pola, pa dovršiti u sudu zajedno sa šampinjonima i vinom, bez one šolje vode koja se pominje u receptu. Isto tako, umesto šampinjona može i druga vrsta pečuraka.
26. jul 2017. god. - Orzo testenina se može naći u SuperVeru u Beogradu, pored drugih proizvoda iz Grčke.
Mnogo mi se dopada i recept i izgled. Probaću, čim nabavim ovu testeninu.
ОдговориИзбришиDraganče, hvala. Pogledaću okolo, pa ako negde vidim orzo - javljam ti! :*
ИзбришиLepo, lepo... i jednostavno! Slike su ti, kao i uvek prelepeeeee... ;-)
ОдговориИзбришиSneška, tnx... Znaš ti mene - malo posla, pa kako ispadne :)))
ИзбришиZa slike ću da ti ispričam uživo, u stvari za ovu tačkastu mušemu...
U grckoj kuhinji ova testenina se naziva "kritharaki"(κριθαράκι ).obicno serviramo je sa mesom.stvarno je velila steta sto je nema na trznistu
ОдговориИзбришиVasso Tr, viđala sam orzo i kod nas, ali retko. Što se serviranja uz meso tiče verujem da je tako, samo što kod mene koja ga ne jedem 30 godina ne dolazi u obzir jer ga ne spremam... :)))
ИзбришиHvala ti na javljanju!
Postovana, da li prvo skuvate pastu, pa je ubacite u dinastene pecurke? Hvala unapred na odgovoru. Aleksandra
ОдговориИзбришиDraga Aleksandra, nisam kuvala orzo pastu, povukla je tečnost koju puste pečurke dok se dinstaju, a kasnije se dokuvala u mešavini vina i vode kojom se sve nalije. Sve ukupno se jelo sprema 15-20 minuta, što je dovoljno da se ovako sitna pasta (malo je krupnija od pirinča) skuva al dente. Pozdrav.
Избриши