Странице

четвртак, 27. фебруар 2014.

Pizza - pita sa ovsenim brašnom i prazilukom




Praziluk se ili voli ili ne voli! Ja spadam u ove prve. Mnoga jela dobiju posebnu slast kada se i on ubaci, najlepši prebranac je sa prazilukom... Odlične su i salate od sirovog praziluka u raznoraznim kombinacijama. U vreme posta se pravi pita od kora (domaćih ili kupovnih) i izdinstanog praziluka. Ova pita je malo drugačija.

Sastojci:
za testo
60 gr ovsenog brašna
60 gr obicnog brašna (tip 500)
1/2 kašicice praška za pecivo
malo soli
oko 70ml vode

fil za pitu
4 kašike proprženog praziluka
1 jaje
1/2 kašicice soli
1/2 kašicice sušenog bosiljka
malo bibera - mlevenog

Priprema:
  • Pomešati obe vrste brašna sa pzp, dodati so i dolivanjem vode zamesiti srednje mekano testo (može mikserom, sa spiralnim dodatkom). 
  • Razvuci ga u pleh i malo podici ivice - kao za pizzu.
  • U proprženi praziluk dodati jaje, dobro promešati, dodati začine. 
  • Na testo izručiti fil, ravnomerno ga rasporediti do ivica. 
  • Peći 20-30 minuta na 220°C dok blago ne porumeni.


Ja propržim vecu kolicinu praziluka, sipam u teglicu, smestim u frižider i po potrebi vadim kašikom u variva, fil za pite, gde god mi treba. Ove 4 kašike u receptu su od prilike 1 struk srednje veličine. Može da se doda još jedno jaje. Bosiljak može i svež. I još da dodam, ovseno brašno je masnije od ostalih, pa u testo ne stavljam drugu masnocu - bude sipkavo kao da je ima.




Napomena 26. april 2016. 13.50

Pošto je bilo primedbi na strukturu testa, danas sam ga zamesila samo od ovsenog brašna, pa prilažem i slike. Testo je u početku bilo minimalno lepljivo (kao uostaom sva koja se mese sa brašnom), a posle par minuta sam mogla da ga skupim rukama u kuglu i oklagijom razvučem na silikonkoj podlozi bez trunke brašna (na 7. slici vide otisci prstiju, jer sam ga prvo prstima spljeskala i vidi se da je kompaktno). Vaga (kao i sve digitalne kuhinjske) varira +- 2 grama, bilo je 202 grama testa (122 gr brašna + 70 gr vode + 10 grama soli i praška za pecivo). Pleh je prečnika 20 cm. 
Recept za testo je do u gram - dva tačan i ono se ne lepi, pa reklamacije više ne primam :)))








































































17 коментара:

  1. Odlično Gago. Tako mi je krivo što mom stomaku prailuk nikako neprija. Zato ću pribeležiti ovo interesantno testo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, hvala ti! Šteta što ti stomak ne "ljubi" praziluk, meni je baš fin i sladak ;)))
      A što se testa tiče, ovseno brašno je masnjikavo i bude baš dobro za pite i pizze... :D

      Избриши
  2. I ja ga volim, pita od praziluka mi je jedna od omiljenih. I ovo bas fino izgleda :)
    Posaljem prijateljici recept, ona je isto ljubitelj :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljče, ovo je baš jednostavno, a praziluk ima tako fini slastan ukus... ;)
      Hvala ti! :*

      Избриши
  3. Pravila sam, savršeno je ukusno! Malo me namučilo testo jer sam koristila samo ovseno brašno, a ono je lepljivo sačuvaj bože, čak se i za papir zalepilo, uhhh! Ali ukuuuuus... I baš taj spoj ukusa, ovas (ovseno brašno ima neku dubinu posebnu) + praziluk (slatkasto) = predobro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da je bilo ukusno! ♥ Nego me čudi da ti se ovseno brašno lepilo.. Možda da si smanjila tečnost, jer i sama znaš da ne "piju" sva brašna isto vodu. Često pravim lepinjice od čistog ovsenog, bude mi testo čak suvo i pečene su krte, lome se. Više mi se lepi raženo, mada je i tu do proizvođača... U svakom slučaju se radujem da ti se ukus ove pite dopao, hvala što si je isprobala :*

      Избриши
    2. 120 g ovsenog i 80 ml vode - ta smesa je vrlo teška-lepljiva, a ja sam je kašikom nanosila direktno na pleh (papir), i ono sve ostaje na kašiki, teško se razmazuje. Mokrim rukama sam utapkala testo. Da je bilo manje tečnosti, verovatno bi bilo i manje lepljivo, a i mogla sam da valjam testo na stolu i da posipam brašna koliko god treba da se ne bi lepilo, ali eto sve to nisam... U svakom slučaju praviću ponovo, jer mi se baš dopalo, pa ću ukrotiti testo drugačije. :)

      Избриши
    3. Valjam ga i ja na stolu i posipam brašnom, nego mi se to podrazumevalo kad sam napisala "kao za pizzu", pa nisam stavila u tekst, ali ću dodati napomenu. Odoh sad da zamesim testo samo od 120 gr ovsenog brašna i 70 ml vode, kako sam gore napisala...

      Избриши
    4. Majo, napravila sam testo samo od 120 gr ovsenog i 70 ml vode, sve imaš sad ubačeno u recept kao napomenu, sa slikama of kors. Sledeće je javna arbitraža ili kod mene ili kod tebe ;)

      Избриши
    5. Žao mi je što je jedno izneto zapažanje, sa sve napomenom da nije rađeno baš po receptu, deklarisno kao primedba na recept :(

      Inače, i ja sam pravila ponovo večeras, jer mi se pita baš dopala konceptualno. Htela sam da probam neke izmene i u filu, a i da zamesim tvrđe testo ovaj put. 120 g ovsenog brašna + 70 ml vode, bilo je čvršće i manje lepljivo nego ono prethodno testo, ali ne tako čvrsto da može bez trunke brašna da se valja (u mom slučaju). Što i nije bitno, jer uz nešto brašna posutog po stolu i preko testa sa gornje strane, uspešno sam rastanjila testo oklagijom i bez problema prenela u pleh. Inače, nisam do sada koristila Lučar ovseno brašno, nego Vega, sasvim je moguće da su drugačija. Heljdina sam, recimo, koristila nekoliko različitih, i nailazila na baš velike razlike između njih.

      Pozdrav, hvala na inspiraciji i receptu, i izvini ako je došlo do nesporazuma!

      p.s.
      Ako ne stignem do kraja FBI mandata, a onda ću naknadno pisati na blogu o ovoj ukusnoj pitici... :)

      Избриши
    6. Majo, ma u suštini je nebitno kako sam ja shvatila tvoje zapažanje, važnije mi je da ti je već iz drugog puta testo ispalo ok i da ti se ukus pite sviđa. Pozdravljam te i hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Samo da ti javim da je pita ponovo u rerni. Ne podgrevam sinoćnju nego pravim novu! Dupla i po ;) mera, nosim sutra na posao za moju hrono-doručak ekipu :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta da kažem, nego da sam vesela što ću na neki način da i ja budem deo ekipe za hrono doručak, makar kao pita ;) I ja sam na (labavoj) hrono ishrani, nečega se baš pridržavam (hleb za ručak ni uz sarmu), doručak mi je uglavnom hrono, jedino me užina malo-malo zaskoči.. :)
      Pozdrav i tebi 🌺

      Избриши