Što bi neko rek'o, izmišljanje tople vode i rupe na saksiji, ali kad jednom isprobate, videćete koliko je korisno!
Ovo je više ideja kako da sebi ubrzate i olakšate kuvanje jela čiji recept počinje rečima "luk sitno iseckati i propržiti na ulju dok ne postane staklast...." Da ne bi ovo radili svaki put kad kuvate, može da se pripremi veća količina jednom nedeljno, koja se koristi dok se ne potroši..
Ovo je više ideja kako da sebi ubrzate i olakšate kuvanje jela čiji recept počinje rečima "luk sitno iseckati i propržiti na ulju dok ne postane staklast...." Da ne bi ovo radili svaki put kad kuvate, može da se pripremi veća količina jednom nedeljno, koja se koristi dok se ne potroši..
Količina luka je proizvoljna, a ova je pod predpostavkom da trošite 1 glavicu dnevno:
7 glavica luka (može i ljubičasti)
5 kašika ulja
1 kašičica soli
po potrebi vode
po želji list lovora
--------
staklena tegla sa poklopcem koji se šrafi
Priprema:
Priprema:
- Luk očistiti i sitno iseckati ručno ili u seckalici (blenderu).
- U sud sipati ulje, dodati luk, posoliti, po želji dodati lovor. Luk propržiti, smanjiti vatru, pa dinstati poklopljeno povremeno dolivajući malo vode.
- Kad luk postane kašast, otklopiti, ostaviti da skroz ispari tečnost i da se luk još malo prži na ulju. Povremeno promešati.
- Isto može i sa lukom iseckanim na rebarca. Oštrim nožem ga iseći i dinstati uz povremeno dolivanje vode tridesetak minuta.
- Uprženi luk skloniti sa vatre, ohladiti. Sipati u teglu, zatvoriti je i odložiti u frižider.
Ovako izdinstan luk može da stoji u frižideru do 7 dana. Uzimati iz tegle suvom kašikom potrebnu količinu i koristiti za željeno jelo. Dobar je za čorbe, variva, sosove, fil za punjeno povrće, rižote... Može da se zamrzne, odmrznut ima potpuno isti ukus i rok trajanja od nedelju dana. Isto ovako može da se pripremi i praziluk.
U situacijama kada je unos masnoća ograničen ili se posti na vodi, luk može da se dinsta ovako:
- Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera.
- Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila.
- Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti isto kao onaj spreman na ulju.
Ovo je stvarno super prakticno. Meni kod przenja najvise smeta miris luka, i luftiranje, pogotovo zimi. Jer sve dok se przi, ja drzim sve otvoreno. A ove zime to bas i nije bilo pametno zbog ekstremno niskih temperatura koje smo imali.
ОдговориИзбришиMoram da probam :)
I meni smeta miris, zato ovako radim... ;))) Mnogo je lakše kad veću količinu ispržiš, posle danima ne "umirišiš" kuću a i brže se spremi jelo :D Ja luk pržim na terasi i zimi i leti, jer koliko god da luftiram, njuh mi je tako izoštren da ga osetim i živcira me!
ОдговориИзбриши