Slika je sa Coolinarike, od dragane007 |
Sastojci:
za kore
( mera za jednu, prave se ukupno 3)
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po...
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
preliv za kore
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna
beli fil
750 ml mleka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
braon fil
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mleka
125 gr putera
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla. Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
Beli fil
Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Braon fil
Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.
Filovanje
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.
Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.
Poslužiti uz kafu i slatko desertno vino. Pravila sam manju meru od 6 jaja u plehu od 22 cm, pa su mi "kiflice" bile manje i oko Japanke nije tako izraženo. Preporučujem celu meru i pleh od 28 cm, jer ce tada presek biti lepši..
Ako želite tortu "pod konac", na premazanu donju koru vratite obruč od kalupa, pa ređajte kiflice i idite dalje po receptu... Kad se stegne, skinite obruč i premažite filom odozgo i sa strane.
Količina šećera može da se smanji za 2-3 kašike i u filovima i u prelivu.
I kod mene dugo ceka, ali docekace. Bas je lepa i bogata torta, bas kakva treba da bude :)
ОдговориИзбришиTako sam ja tvoj čokoladni kolač sa suvim šljivama čekala, sad mi žao što ga ranije nisam pravila!
ИзбришиHvala ti, Liki, ova torta je baš onako klasično lepa ;)
Fenomenalno izgleda, starinske torte uvek budu preukusne, zato u ovu ne sumnjam ni malo!
ОдговориИзбришиHvala ti! Godinama sam oklevala da je napravim, ali sam na kraju bila baš zadovoljna ukusom i izgledom!
ИзбришиFenomenalno izgleda, a s' obzirom da mi deluje lagano, usvojiću je :)
ОдговориИзбришиOlja, hvala ti, slobodno je usvoji! ;) Inače, toliko je lagana da je lagano mnogo pojedeš :)))
ИзбришиYour blog is beautiful and everything looks so delicious! Will stop by again. Enjoy your Sunday.
ОдговориИзбришиHeidi
Heidi, I'm glad that you like my blog. Thank you for stopping by!
ИзбришиGago, Japanka je jedna od najlepših torti koju sam i pravila! A mnogo obraduju i pohvale onih koji su je probali, da je fenomenalnog i ukusa i izgleda ;)
ОдговориИзбришиJeko, tvoja ocena torte puno znači, poznata si kao majstorica u kuhinji!
ИзбришиHvala ti, drago mi je da ti se sviđa :*
Gaga, molim Vas da mi kažete da li se belanca za koru mute sa šećerom, pa onda dodaju žumanca ili se jaja mute kao cela? Taj deo mi je nejasan. Takođe da li se za tamne kore u obe dodaju čokolada i kakaao ili u jednu čokolada, a u drugu kakao? Recepti su Vam lepi i neobični. Svaka čast na želji da spremate hranu na drugačiji način :-) Srdačan pozdrav, Dijana
ОдговориИзбришиDraga Dijana, ja dobro umutim cela jaja, ali može i tako kako Vi pišete. U obe tamne kore se dodaju i čokolada i kakao...
ИзбришиHvala na lepim rečima upućenim mojim receptima, objavljujem ono čime se inače hranim. Naravno da ovakve torte idu u posebnim prilikama, jer iziskuju malo više truda.. 😊