Ovaj recept je za moju Minu ♥
Pre otprilike godinu dana je čeznula za ovim popularnim portugalskim kolačićima zvučnog imena Pastel de Nata, pa sam htela da joj malčice ublažim žal za istim... Inače, dugo je živela u Portugaliji (a i sad često ide tamo) pa može da ih mljacka i u originalu. Moja Mina kaže da uz ovo fino ide porto :p
Ja bih ionako preporucila vino, šta drugo?
Ja bih ionako preporucila vino, šta drugo?
Sastojci za testo
250 gr brašna
1/2 kašičice soli
po potrebi vode
125 gr putera
za fil:
500 ml mleka
180 gr šećera
malo korice od limuna seckane na listiće
10 gr gustina
30 gr brašna
4 žumanca
i još...
malo šećera u prahu
malo cimeta
Priprema:
- Od brašna, soli i malo vode zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da se malo odmori.
- Odmoreno testo tanko razvući, premazati polovinom umućenog putera pa preklopiti na tri dela. Ostaviti na hladnom da odstoji petnaestak minuta. Za to vreme spremiti fil.
- Testo ponovo tanko rastanjiti, premazati drugom polovinom umućenog putera. Urolati kao palačinku, pa seći na komade 2 cm debljine.
- Na kolažu iznad, na slici desno je ceo postupak oblaganja kalupića - prvo se ubaci koturić testa, pritisne se sredina do dna, pa se u krug razvlači i postepeno diže uz stranice kalupa. U gornjem redu su gotove korpice. Što tanje - to bolje!
- Zagrejati 400 ml mleka, limunovu koricu i šećer do ključanja, pa limun izbaciti napolje.
- Pomešati u manjem sudu brašno i gustin sa 100 ml mleka, dodati u proključalo mleko i promešati žicom za mućenje. Na kraju dodati umucena žumanca i uz mešanje pustiti da krema baci dva -tri "kljuca". Prohladiti pa dalje postupiti po receptu.
- U svaku korpicu od testa pažljivo sipati fil, pa peći u dobro zagrejanoj rerni dok korica ne potamni (15- 20 minuta).
- Pečene kolačiće posuti mešavinom šecera u prahu i cimeta.
- Pečene kolačiće posuti mešavinom šecera u prahu i cimeta.
Napomena: može se koristiti gotovo lisnato testo koje se tanko razvalja, urola i dalje postupa prema receptu.
Gago, testo ti je savrseno, svaki se listic vidi. Meni se ovi kolacici svidjaju, probala sam ih i ostala odusevljena. Tvoja Mina zna sta je dobro :)
ОдговориИзбришиBogme, zna! Ne zna se ko bolje kuva, ona ili moj zet (Mina mi je sestra od tetke), a to su uvek baš specijaliteti... stavljala sam ranije slike posluženja sa njihove slave, uvek je izazivalo divljenje!
ИзбришиHvala ti! Testo je klasika, lisnato, a više volim domaće jer sa puterom ne može da se nađe u radnjama ;)
Ma to kupovno je nikakvo, puno margarina. Ovo tvoje je pravo, a na slici gde seces rolat izgleda tako fino i podatno, savrseno :)
ИзбришиLjiljče, i inače me 'oće me testa ;) Jedna baba bila mi je iz Vojvodine, pa sam valjda nasledila talenat... i majka mi je bila nadarena za mešenje, da znaš kakvo je tek njeno lisnato bilo... :)))
ИзбришиDivni su, pogotovo u srcastim kalupicima, pravi kolacici sa Dan zaljubljenih.:))) A domace lisnato testo je bez premca, bas ti je lepo uspelo i divno se lista, mmmm....:)))
ОдговориИзбришиLana, hvala ti! :* Nagomilala sam te kalupiće (bila rasprodaja u Avonu), a dobro dođu za posebne prilike ;)
Избришиza koliko osoba je ovaj recept?
ОдговориИзбришиOd ove količine dobije se 20 okruglih kolača prečnika 5 cm i visine 3 cm. Ovi u obliku srca su približno iste veličine. Koliko će osoba to da pojede zavisi od njihovog apetita. Ako se servira posle glavnog jela u porcije sa po 2 komada, biće dovoljno za desetak osoba. Isto tako tri-četiri osobe mogu sve da pojedu u toku večernje sedeljke.. Kažem, sve zavisi od prilike u kojoj se posužuje.. Pozdrav i hvala na havljanju :)
Избриши