Странице

субота, 8. фебруар 2014.

Pastel de Nata



Ovaj recept je za moju Minu   
Pre otprilike godinu dana je čeznula za ovim popularnim portugalskim kolačićima zvučnog imena Pastel de Nata, pa sam htela da joj malčice ublažim žal za istim... Inače, dugo je živela u Portugaliji (a i sad često ide tamo) pa može da ih mljacka i u originalu. Moja Mina kaže da uz ovo fino ide porto :p 
Ja bih ionako preporucila vino, šta drugo?


Sastojci za testo
250 gr brašna
1/2 kašičice soli
po potrebi vode
125 gr putera
za fil:
500 ml mleka
180 gr šećera
malo korice od limuna seckane na listiće
10 gr gustina
30 gr brašna
4 žumanca
i još...
malo šećera u prahu
malo cimeta

Priprema:


- Od brašna, soli i malo vode zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da se malo odmori.
- Odmoreno testo tanko razvući, premazati polovinom umućenog putera pa preklopiti na tri dela. Ostaviti na hladnom da odstoji petnaestak minuta. Za to vreme spremiti fil.
- Testo ponovo tanko rastanjiti, premazati drugom polovinom umućenog putera. Urolati kao palačinku, pa seći na komade 2 cm debljine.
- Na kolažu iznad, na slici desno je ceo postupak oblaganja kalupića - prvo se ubaci koturić testa, pritisne se sredina do dna, pa se u krug razvlači i postepeno diže uz stranice kalupa. U gornjem redu su gotove korpice. Što tanje - to bolje!


- Zagrejati 400 ml mleka, limunovu koricu i šećer do ključanja, pa limun izbaciti napolje.
- Pomešati u manjem sudu brašno i gustin sa 100 ml mleka, dodati u proključalo mleko i promešati žicom za mućenje. Na kraju dodati umucena žumanca i uz mešanje pustiti da krema baci dva -tri "kljuca". Prohladiti pa dalje postupiti po receptu.
- U svaku korpicu od testa pažljivo sipati fil, pa peći u dobro zagrejanoj rerni dok korica ne potamni (15- 20 minuta).
- Pečene kolačiće posuti mešavinom šecera u prahu i cimeta.


Napomena: može se koristiti gotovo lisnato testo koje se tanko razvalja, urola i dalje postupa prema receptu.





8 коментара:

  1. Gago, testo ti je savrseno, svaki se listic vidi. Meni se ovi kolacici svidjaju, probala sam ih i ostala odusevljena. Tvoja Mina zna sta je dobro :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bogme, zna! Ne zna se ko bolje kuva, ona ili moj zet (Mina mi je sestra od tetke), a to su uvek baš specijaliteti... stavljala sam ranije slike posluženja sa njihove slave, uvek je izazivalo divljenje!
      Hvala ti! Testo je klasika, lisnato, a više volim domaće jer sa puterom ne može da se nađe u radnjama ;)

      Избриши
    2. Ma to kupovno je nikakvo, puno margarina. Ovo tvoje je pravo, a na slici gde seces rolat izgleda tako fino i podatno, savrseno :)

      Избриши
    3. Ljiljče, i inače me 'oće me testa ;) Jedna baba bila mi je iz Vojvodine, pa sam valjda nasledila talenat... i majka mi je bila nadarena za mešenje, da znaš kakvo je tek njeno lisnato bilo... :)))

      Избриши
  2. Divni su, pogotovo u srcastim kalupicima, pravi kolacici sa Dan zaljubljenih.:))) A domace lisnato testo je bez premca, bas ti je lepo uspelo i divno se lista, mmmm....:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, hvala ti! :* Nagomilala sam te kalupiće (bila rasprodaja u Avonu), a dobro dođu za posebne prilike ;)

      Избриши
  3. Одговори
    1. Od ove količine dobije se 20 okruglih kolača prečnika 5 cm i visine 3 cm. Ovi u obliku srca su približno iste veličine. Koliko će osoba to da pojede zavisi od njihovog apetita. Ako se servira posle glavnog jela u porcije sa po 2 komada, biće dovoljno za desetak osoba. Isto tako tri-četiri osobe mogu sve da pojedu u toku večernje sedeljke.. Kažem, sve zavisi od prilike u kojoj se posužuje.. Pozdrav i hvala na havljanju :)

      Избриши