Странице

уторак, 7. август 2018.

Paprike punjene hlebom



Neobična, a mnogo zanimljiva i dobra kombinacija! Punila sam već paprike pirinčem i ovsenim pahuljicama, orasima, krompirom, kačkavaljem, suvim šljivama, inćunima sa paradajzom, pa što da ne probam da ih punim hlebom..
Da ne bude skroz "sirotinjsko" jelo tu je parmezan, koji svojim specifičnim ukusom daje posebno fini šmek i strukturu ovom jelu. Bila sam sumnjičava pre nego što sam ga isprobala, a moje oklevanje je bilo bespotrebno - paprike punjene hlebom su fantastične! 



Sastojci:
6 - 7 manjih duguljastih crvenih paprika
1 šaka seckanog peršuna
1 kašika seckanog lišća origana ili čubra
200 - 250 gr bajatog hleba (sa korom)
5 - 6 kašika (oko 40 gr) sveže rendanog parmezana
2- 3 pasirana čena belog luka
so i sveže mleveni biber
5 kašika maslinovog ulja

Priprema:
  • Paprike oprati i osušiti, odseći deo sa peteljkom i odstraniti semenke.
  • Stari hleb (sa korom) iskidati rukama na sitnije komadiće. Ubaciti ga u činiju zajedno sa seckanim peršunom, origanom/čubrom, pa dodati parmezan, beli luk, so i biber i na kraju maslinovo ulje. Oprezno soliti jer je parmezan prilično slan!
  • Smesu rukama izmešati kako bi svi komadići hleba bili obloženi uljem i parmezanom. Po potrebi dodati još maslinovog ulja.
  • Napuniti paprike, sloziti ih u malo nauljeni sud i staviti da se peku oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Na pola pečenja po želji ih okrenuti.
  • Gotove paprike izvaditi iz rerne, malo prohladiti i poslužiti sa dosta zelene salate kao lagani ručak ili večeru. Odlične su i tople i hladne! 





Izvor - DaSilva1/Coolinarika