Странице

понедељак, 20. август 2018.

Ajvar salata




Nema ovde mnogo šta da se filozofira i piše - salata je fantastična! Iako su sastojci isti kao za ajvar, ukus je drugačiji i nekako blaži, jer se ništa dodatno ne ukuvava niti prži. Moj Zoki inače ne voli klasični ajvar, ali se ove salate dobro najeo, kaže da je mnogo lepša.. Inače je i moja majka davno nešto slično spremala, a zvala ga je letnji ajvar.
Sastojci:
4 plava patlidžana 
10 crvenih paprika 
8 češnjeva belog luka 
so, sirće i ulje po potrebi

Priprema:


  • Patlidžane staviti u rernu zagrejanu na 220°C i peći ih tridesetak minuta da omekšaju. Prohladiti ih, oljuštiti i sitno iseći. Po želji ih tucati u avanu da se još bolje usitne (ja nisam).
  • Paprike ispeći na plotni (roštilj/gril ili tiganj) da kožica pocrni. Oljustiti ih, izvaditi im seme i sitno iseći.
  • Isečenu papriku dodati u sud sa patlidžanom, dodati sitno iseckani beli luk, po ukusu staviti ulje, sirće i so, pa masu dobro promešati. Ostaviti salatu da odstoji u frizideru i da se lepo ohladi, pa je poslužiti.

Salatu najbolje praviti dan ranije jer je lepša kada odstoji. Beli luk može da se smanji ili poveća, ali nikako ga ne treba izostaviti. Salata se može poslužiti uz svako jelo, a može i da bude namaz na hlebu.





Ideja - sibinka/Coolinarika