Странице

среда, 9. март 2016.

Ružice sa makom



Sve žene u mojoj familiji su volele da kuvaju i mese, pa su se maltene nadmetale koja će bolje! Isprobavali su se novi recepti, slalo se na probu tek umešeno, prepisivalo na papiriće..
Slave, rođendani i godišnjice su bile prilika za reviju kolača i torti. O svadbama da ne pričam! Tada su se spremale najfinije torte od jaja, oraha, lešnika, putera i čokolade. Nikakav puding ili želatin, samo proverena klasika. Iz tog vremena ima ovde na blogu recepata moje majke, babe, dve tetke i strine. A onda i od njihovih ćerki i snajki..


Ružice sa makom sam jela još kao cura, kod moje strine Lepe. Inače je mastor za zalivene kolače (baklava joj je vrhunska), pa je bilo logično da i ovaj njen kolač bude sa sirupom, orijentalnog ukusa i opojno sladak. Pravi zimski desert uz kafu, ali bogme ide i uz kuvano vino. U recept sam dodala samo kardamom, za koji pre 30 godina nismo ni znale da postoji. Iako može i bez kardamoma, njegove zlatne mahunice su dodatno zamirisale ove sočne ružice i ako ga imate nemojte da ga preskočite.


Sastojci:
testo
400 gr oštrog brašna
1/4 praška za pecivo (može i bez)
120 gr šećera
250 gr putera
1 jaje + 1 žumance

nadev
250 gr mlevenog maka
2 dl mleka

sirup
500 gr šećera
1 limun
3 dl vode
5-6 mahuna kardamoma (neobavezno)

Priprema:


  • Popariti mleveni mak vrelim mlekom i skloniti na stranu da se malo prohladi. 
  • Od brašna, šećera, putera i malo umućenih jaja zamesiti testo. Prohladiti ga malo u frižideru.
  • Podeliti testo na dva dela, pa svaki razvaljati u pravougaonik i premazati polovinom nadeva. 


  • Smotati u rolnu i seći komade širine palca. Peći na 200°C dvadesetak minuta da minimalno porumene.
  • U dubljem sudu prokuvati šećer, vodu i kolutove limuna. Po želji dodati mahune kardamoma i sve kuvati 5 minuta.
  • Pečene ružice zalivati sirupom i ostaviti da se skroz ohlade i upiju ga. 























Na slikama su ružice pravljene od pola mere (kao i obično kod mene), a dobila sam 16 komada. Umesto maka, možete ih pravti i sa orasima.






19 коментара:

  1. O kako mirisu cak dovde :)
    Dragi bas obozava poslastice sa makom, a ja tako-tako. Ne znam, uvek imam dilemu da li je gorak ili ne. Nervira me ta lutrija pogadjanja. Mada verujem sa sa ovim prelivom tih briga nema. Divan i mirisan recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, hvala ti ♥ Mak retko koristim (ne setim se), ali imam sreću da ga nabavljam u prodavnici u kojoj se snabdevaju prodavnice tzv. zdrave hrane, pa je on zbog prometa uvek svež. Čim ga kupim prespem ga u teglu, pa pravac frižider. Ako kupiš gorak, verovatno je užegao..

      Избриши
  2. Obožavam kolače sa makom, a nikada nisma jela ovakav sa sirupom, a ovaj izgleda savršeno. Pravim prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, volim ih i ja ali se ne setim da kupim mak na vreme, pa ih zato ne pravim.. Retko pravim i zalivene kolače, al reko' 'ajd da promenim. Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Oh,divote !!
    I ja imam problem sa makom a samo ja vilim da jedem slastice od maka,pa lako odustanem od pripreme.
    Cim dobijem vremena,krecem u potraznju maka,mnogo mi se ovo svidja !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirče, ugađaj sebi, a ostali će kad vide kolače da ti se priključe! Ako ne, više za tebe! Hvala ti na lepim rečima ♥

      Избриши
  4. Da znas da vec neko vreme trazim zalivene ruzice sa orasima, izgleda da su ovo te. Obavezno cu da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, biće mi drago da su ove baš te koje tražiš. A možeš da biraš šta u nadev - mak, orah, rogač, lešnik.. Hvala ti na svraćanju. ♥

      Избриши
  5. Wspaniałe te Twoje różyczki! Ciekawa jestem ich smaku :) Pozdrawiam serdecznie!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga. Ružice jesu ukusne, slatke i mirišljave.. Pozdravljam i ja tebe! ♥

      Избриши
  6. Ne znam da li lepse kuvate ili pisete. Mak obozavam i uzivam da citam vase recepte. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, raduje me da vam se moji recepti sviđaju! Što se pisanja tiče, zavisi od raspoloženja i inspiracije.. Ali zato sigurno objavljujem samo ono što volim! Hvala na lepim rečima ♥

      Избриши
  7. Predivne su, odavno nisam jela nista s makom, a bas ga volim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ♥ I kod mene je mak dugo čekao na red, ali sad imam u planu još jedan..

      Избриши
  8. Zalivene kolace sa makom jos nikada nisam probala. Izgleda divno...Pozdrav tebi i svim divnim zenama u tvojoj porodici. Obozavam 'poguzije' (gurmane) , kako bi mi u Bosni rekli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha... Ne moraš da mi prevodiš šta je poguzija, ta reč je meni od malena poznata (koristile su je i mama i baba), iako nemam rodbine u Bosni. Hvala na pozdravu, preneću onima koje su žive, a ostalima jednom, kada im se pridružim na onom svetu :))) Uzvraćam pozdrav i šaljem ti poljubac! ♥

      Избриши
  9. Анониман12. март 2016. 03:25

    Jao od svega i baš nekih neobičnih stvari ima samo dve koje ne volim:ovčetinu i mak. Za prvu znam asocijaciju i zašto ali za mal pojma nemam. Moja mama misli da sam u nekom prethodnom životu bila džanki :) A kad vidim ove tvoje kolače ni sama ne mogu d averujem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta ima veze.. ne možemo svi sve da volimo ;) Kažu da kolači sa makom nemaju dejstvo koje ima mak koji je prerađen u opijate, tako da to sa džankijem isto nema veze.. Hvala na javljanju i pozdrav ♥

      Избриши
  10. Stvarno izgledaju odlicno. Verujem i da su ukusne, podelicu recept sa slatkoljupcima u mojoj okolini, sigurno ce se oduseviti.

    ОдговориИзбриши