Aloo je krompir, gobi je karfiol. Jelo je popularno u Indiji, Pakistanu i Nepalu, mada se sprema i poznato je širom sveta. Žućkaste je boje i aromatično zbog začina, a postoji bezbroj varijanti ovog jela u zavisnosti od toga koji se začini koriste..
Pravila sam ga pre par godina kada sam prvi put nabavila garam masalu i gi (ostale začine sam već imala), po receptu Monsunke sa Coolinarike. Na žalost, ona se brisala, pa je i recept otišao sa njenim profilom, ali mi je ostao u sećanju fini i neobičan ukus ovog jela...
Pravila sam ga pre par godina kada sam prvi put nabavila garam masalu i gi (ostale začine sam već imala), po receptu Monsunke sa Coolinarike. Na žalost, ona se brisala, pa je i recept otišao sa njenim profilom, ali mi je ostao u sećanju fini i neobičan ukus ovog jela...
3 kašike ulja (ili gija)
1 mali luk
seckana papričica (ne mora)
1 kašičica rendanog đumbira
2 češnja belog luka
1/4 kašičica korijandera u prahu
1/4 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice turmerika (kurkume)
1/4 kašičice ljute tucane paprike
1/4 kašičice garam masale
1/2 kašičice kumina
2 srednja krompira, očišćena i isečena na manje kockice
1/2 glavice karfiola, očišćene i iskidane na cvetove
malo soli
2 kašike soka od limuna
Priprema:
Priprema:
- Zagrejati gi ili ulje u tiganju, pa ubaciti luk i propržiti na laganoj vatri da svene i dobije malo boju.
- Dodati rendani đumbir i prodinstati minut, pa ubaciti sve začine i propržiti 30 sekundi da puste aromu.
- Ubaciti krompir, poklopiti i dinstati 5-7 minuta.
- Zatim dodati karfiol, ponovo poklopiti i dinstati u tečnosti koju pusti oko 20 minuta.
- Sipati limunov sok i preostalu kašiku ulja. Otklopljeno sotirati par minuta dok jelo ne dobije rumenu boju. Povremeno pažljivo promešati pazeći da se karfiol ne raspadne.
Ja ovo jelo naprosto obozavam i cesto pravim. Svidja mi se tvoja verzija, cini mi se da je jos ukusnija, jer ima vise sastojaka. Sljedeci put cu probati ovaj recept. Lijepo si slozila sve zacine u zdjelicama :)
ОдговориИзбришиJelo ne pravim baš često, a da me pitaš zašto nemam pojma, jer ga i ja obožavam.. Sa začinima sam se malo igrala, presipala i slagala. Hvala ti na javljanju ♥
ИзбришиFenomenalno! Taman mi je bilo potrebno neko jelo sa krompirom za skrobni dan dijete koji drzimo... imam neku mesavinu za chicken masalu... valjda ce posluziti
ОдговориИзбришиKato, hvala! ♥ Videla sam da si jelo isprobala i javila utiske na FB, drago mi je da vam se svidelo. Inače sam spremila nekoliko jela koja se uklapaju u raznorazne dijete, ali i u Vaskršnji post koji je počeo, pa ću sledećih par nedelja da ih objavim..
ИзбришиJako lijepo izgleda, no kako nemam indijske začine jer baš i ne volim njihovu kuhinju, sumnjam da mogu napraviti nešto baš po ovom receptu. I jednu i drugu namirnicu inače jako, jako volim.
ОдговориИзбришиMožeš ti da iskombinuješ karfiol i krompir na drugi način, da dodaš tek poneki začin koji ti se dopada.. Ali sigurno si već sama nešto iskombinovala. Hvala ti na javljanju ♥
ИзбришиObožavam. Prelepo izgleda.
ОдговориИзбришиHvala ti, draga ♥ Obožavam i ja, al se ne setim da ga pravim.. :))
ИзбришиMnogo volim; aromaticno i pikantno!
ОдговориИзбришиJasna, i ja volim aloo gobi, jer je jelo "sa karakterom".. Hvala na javljanju ♥
ИзбришиJa sam, izgleda, jedna od retkih koja ovo jelo jos nije probala, a mnogo volim sve zacine koji su na spisku. Nedavno mi sestricina iz Indije donela novu kolicinu njihovih zacina, ovog puta i neke za koje ne znam sta cu. Taman cu da krenem od ovog recepta, a onda dalje istrazim i link koji si postavila.
ОдговориИзбришиUh, sad kad kreneš po indijskim receptima.. ♥ Čekam da isprobaš aloo gobi i javiš da li ti se sviđa. Ovaj je pre neki dan dobio na FB meni mnogo dragu pohvalu od Monsunke, koju pominjem u uvodu recepta. Pravila ga je i kaže da je bolji nego njen, koji sam još pre 5 godina isprobala. Učenik nadmašio (mlađeg) učitelja :)))
ИзбришиOdlično, ukusno, lepo i vege. Jedno od mojih omiljenih jela. Gago, majstore!
ОдговориИзбришиHvala, darling ♥ Šta začini naprave od dve obične povrćke, aaa? ;)))
Избриши