Странице

четвртак, 21. јануар 2016.

Proja od prosenog brašna



Ako ste žensko, predpostavljam da ste se kao dete barem jednom igrale malim šerpicama, šoljicama i spremale ručak za omiljenu lutku. Ako niste, onda ste čuli verovatno čuli za priču "Guliverova putovanja" i Liliput, zemlju u kojoj žive mali ljudi u malim kućama sa malim pokućstvom i sudovima.
E, kod mene je u kuhinji često kao u Liliputu, a ja spremam jela u malečkim sudovima kao za lutke... Zašto? Moj Zoki je na sirovoj hrani i uglavnom ne jede ono što meni spremim. Za sebe kuvam u malim šerpicama i pečem u malim plehovima i maloj rerni dimenzija 28 x 24 cm. Ne pamtim kada sam napravila propisanu količinu po nekom receptu, osim kada nam dolaze gosti. Čak i tada za kolače prepolovim meru, da ne pretekne mnogo i dovede me u iskušenje da preteram. Na žalost, umerenost mi baš i nije jača strana, pa je jedino rešenje pripremanje manjih količina nekog jela, kolača, pite, ili u ovom slučaju proje. 

Ova na slici je prava proja iz Liliputa - meri 110 grama, pečena je u malom tučanom tiganjčiću prečnika 10 cm, od 50 gr brašna, po 40 gr sira i kefira i 8 gr ulja, plus malo soli i praška za pecivo. Fala onome ko izmisli digitalnu vagu!


Za proju sa prosenim brašnom sam "čula" od Ane Ćubele koja vodi popularan blog Hrono kuhinja, gde je predložila da se napravi proja sa prosenim brašnom pomešanim sa speltinim. Proseno brašno je, kako Ana kaže, "po konzinstenciji dosta slično kukuruznom brašnu, zbog manjka glutena, pa testo od njega bude blago sipkavo." Obzirom da sam već isprobala da proja može da se pravi samo od jedne vrste brašna (mislim tu na moje heljdine mafine), htela sam da je napravim samo od prosenog brašna koje sam (već se i ne sećam kada) kupila iz radoznalosti, pa je mesecima čekalo priliku da bude iskorišćeno. 

Rezultat je odličan! Proju sam pravila bez jaja, a bila je mekana i vlažna unutra, a hrskava spolja. 
Utrostručiću vam gornju "liliputansku" meru, dobićete oko 350 grama proje za dve baš gladne osobe!


Sastojci:
150 gr prosenog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
malo soli
120 gr kefira (ili jorgurta/kiselog mleka)
30 gr ulja
100 gr sira

Priprema: 


  • Pomešati u sudu brašno, so i prašak za pecivo. Sipati kefir i ulje i dobro izmešati kašikom.
  • Dodati u testo izmrvljen sir i ponovo promešati.
  • U podmašćenu tepsijicu prečnika 18 cm sipati testo i poravnati.
  • Peći 25-30 min u rerni zagrejanoj na 200°C, odnosno dok ne porumeni. 


Poslužiti za doručak/večeru sa ajvarom, jogurtom ili kefirom, ili kao toplo predjelo uz sir i turšiju ili kiseli kupus.
Volim tanju proju, sa više hrskave korice, a vi možete testo da sipate u manji pleh/tepsiju, pa da dobijete deblju.
Po želji može da se doda i 1 jaje, ja ga u ovu proju sa slike nisam dodavala. Jednom sam probala sa jajetom, možda je malo više narasla, ali što se ukusa tiče meni je lepša ova bez i samo je tako spremam... 

I da, od kako sam ovu počela da pravim, ona sa kukuruznim brašnom je otišla u zapećak.. :)


Ako ne možete da nabavite proseno brašno, možete proso u zrnu da sameljete u električnom mlinu za kafu. I kako kaže na FB moja rođaka Ana: "Proso je sjajnog ukusa kada se pre mlevenja malo tostira u tiganju, dobije se drugačiji šmek, kao pečeni lešnik. Ko ima mlin - nek izvoli.. Često kupujem gotovo brašno, ali je ovo domaće daleko ukusnije." 

Napomena 27. avgust 2018. - projica može da se napravi i od heljdinog brašna, u poslednje vreme je češće tako spremam. A sir ne umešam u testo, već ga samo utisnem odozgo.

 























23 коментара:

  1. Divnu boju ima ova proja, a sto se posudja tice, nesto slicno je i kod mene :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ♥ Brašno je žućkasto, a i ja volim dobro pečeno... Plus prirodno dnevno svetlo koje se potrefilo, pa ispade lepa boja. Što se malih šerpica tiče, možemo obe u Liliput :)))

      Избриши
  2. Одговори
    1. Jafi, može da se kupi već samleveno, baš kao brašno. Pogledaj u nekoj radnji takozvane zdrave hrane..Ako ne, onda probaj da ga samelješ u električnom mlinu za kafu. Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Imam isti problem sa pripremom hrane, tako da mi bas odgovaraju i tvoje liliputanske mere :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oho! Vidim ja da ćemo da pravimo klub "Liliput kuhinja" ;) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Gago ,lepo izgleda ova proja.Ja nisam pravila ništa sa ovim brašnom.Probaću...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ♥ I ja sam tek pre par nedelja "otkrila" da je dobro za ovu projicu. Nekoliko meseci mi je stajalo i čamilo, a bilo je da ga kupim ili da presvisnem.. ;)

      Избриши
  5. Mlela sam proso za pohovanu piletinu i paprike a onda kupila mleveno a onda ode u zapećak :-) Stoji na hladnom nadam je da se nije umoljčavilo.
    Ja ću da udvostručim tvoje mere pa onda dva dana dva doručka :-) Sir ću da izostavim njega ću obaška :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre će da se ugorči od stajanja, mada se ni moljci ne isključuju ;))) Projicu nisam probala kad prenoći, ne znam da li bude suva... Možda je bolje da ne izostaviš sir, daće joj vlažnost i masnoću koji će da je drže mekom. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  6. Uh, nije lako spremati 'odvojene' ruckove...Proso jos nisam probala. Proja izgleda divno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad ja navažnije ne napišem :D Jasna, spremam samo sebi... Moj muž je, dok sam još radila, sam sebi rendao i seckao sirovu hranu, jer se dešavalo da me po ceo dan nema kod kuće, a besmisleno je da mu ujutru napravim salatu od svežeg povrća koju će on da ruča u podne. Kad sam otišla u penziju, on je po inerciji nastavio i dalje sam sebi da sprema, a ja se ne bunim. Jedino što mi je ponekad "gost" na ručku kada sebi spremim nešto što on baš voli..
      Proso u zrnu sam ranije kuvala kao kašu, super je. Kažu da se koristi za ishranu više od pet hiljada godina, a jeli su ga i naši stari. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  7. Izgleda kao "normalna" proja. Mnogo mi je slatko ovo "8 g ulja" :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ♥ Meni je ova još lepša od normalne..
      Nego, čekaj samo da odem na dijetu, pa da vidiš kad prepolovim ulje na 4 gr :)))

      Избриши
    2. I više nego što možeš da zamisliš :p

      Избриши
  8. Анониман25. јун 2016. 20:33

    ukoliko se tostira zrno prosa da li ga je potrebno prethodno potopiti u vodu i ostaviti da odstoji ili ne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, proju sam pravila od prosenog brašna, sa zrnom je nisam radila. Predlog da se zrno tostira je od moje rođeke Ane koja se bavi zdravom ishranom, ja sad samo predpostavljam da se ne potapa. Pitaću je i odgovoriti Vam u najskorije vreme.. Srdačan pozdrav.

      Избриши
  9. Одговори
    1. Moja Ana kaže da pre tostoranja zrno prosa treba samo da se propere i prosuši. A onda se blago tostira u tiganju, ohladi i samelje u mlinu za kafu..
      Ja lično nisam probala, javite kako je ispalo ako budete radili na ovaj način :)

      Избриши
  10. Jao, kakva projica! K'o lutkica :) Toliko dobrih recepata i za mene sa celijakijom. Mada, moji ukućani jednako uživaju sa mnom. Ovo ide na brzu listu za isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tatjana, umesto prosenog često pravim i sa heljdinim brašnom.. Isto je mnogo fino! Sir izdrobim odozgo, pa se on malo zapeče, a u testo ubacim neki zeleniš - seckani listić blitve ili peršun, nekad čak i malo seckanih zelenih maslina. Doručak bombonica ❤

      Избриши
    2. Heljdino brašno baš trošim. Obavezno ću probati. Pravila sam mafine sa vašeg bloga. Izvrsni!
      Ne znam da li ste videli, sad ima da se kupi heljdino brašno bez mekinja, svetlije je i lakše od integralnog.

      Избриши