Странице

недеља, 31. јануар 2016.

Kraljevski humus - Hummus Royale



Pominjala sam ga u mom postu Humus na tri načina, ali smatram da zaslužuje da bude izdvojen kao poseban recept i sa novim slikama.

Kraljevski humus (Hummus Royale) sam spremala još u januaru 2011. godine, po receptu cool-prije monsoon, koja je kasnije obrisala svoj profil, sa njim je otišao i recept. Ja ga na žalost nisam sačuvala i pravila sam ga od tada po sećanju, ali sam i dalje tragala za receptom. 

Na kraju sam ga iskopala na jednom forumu, gde se kaže da je ovaj humus pomenut u gastronomskoj TV seriji iz 2007. godine, u kojoj Rik Stein putuje od Venecije do Istanbula i prikazuje razne specijalitete specifične za zemlje istočnog Mediterana. Raspametio ga je ovaj humus koji je u turskom gradiću Tarsus spreman i prodavan na ulici  kao brza hrana, pa je zbog njegovog posebnog ukusa smatrao da zaslužuje epitet kraljevski (royale).. 

U osnovi je obični humus, koji je preliven crvenom zaprškom i bogato začinjen sumakom i kuminom, zrnima kuvanih leblebija, seckanim listićima peršuna ili korijandera. Kraljevski, zaista..



Sastojci:
200 gr kuvanih leblebija
2 -3 kašike tahini paste 
po ukusu soli i bibera
malo vrele vode
sok od pola limuna

za prelivanje:
1/2 kašičice sumaka
1/2 kašičice mlevenog kumina
1 kašika kuvanih leblebija
2 kašike seckanog peršuna (ili korijandera)
4 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka
1 kašičica aleve paprike

Priprema:


  • U sud ubaciti kuvane leblebije i štapnim mikserom ih usitniti (može sve da se radi i u blenderu).
  • Dodati tahini, posoliti, pa sipati malo vrele vode i limunov sok da se dobije kremasta struktura. Dobro izmešati.
  • Humus sipati u plitak tanjir (ili originalno u tažin) i poravnati.
  • Posuti bogato kuminom i sumakom i zrnima leblebija.
  • Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti seckani beli luk da malo svene.
  • Dodati alevu papriku, promešati i odmah skloniti sa vatre (paprika na vrelom ulju hoće vrlo brzo da zagori i pocrni), pa preliti preko humusa.
  • Na kraju humus posuti seckanim peršunom (ili korijanderom).



I kao što sam već rekla ranije, uz humus mi najbolje idu ove lepinjice zamešene samo od brašna, malo soli, praška za pecivo i vode. Ispečem ih u suvom tiganju da porumene, dohvatim jednu i toplom mackam po humusu..



























Naravno da može i sa manje preliva odozgo, ali je ukus humusa sa njim vredan svake dodatno unete kalorije..

Ako nemate sumak i kumin, može da posluži i mleveni kim. Oba začina mogu da se nabave u Srbiji ovde -> klik








10 коментара:

  1. :D, <3, pa fala ti ko sestri , a fala i na linku gde mogu da se kupe začini

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi na javljanju ♥ Ako već nešto dajem kao sastojak (a retko se koristi), red je da napišem i gde može da se nabavi :)))

      Избриши
  2. Uhhh, jel ostalo jos malo za mackanje, nemojte sve poruckati bez mene.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Divno aromatican, a izgleda puno ljepse sa crvenim slojem na vrhu.

    ОдговориИзбриши