Странице

уторак, 26. јануар 2016.

Šuškava torta



Onomad je jedna blogerka napisala za svoju tortu da je čoko-ubica. Za ovu šuškavu bih ja rekla da je slatki ubica!

Ovo je bila omiljena torta moje majke. Predpostavljam da svako ima neku svoju najdražu. Moj Zoki voli Rum tortu, moja je Žerbo. Baba je mnogo volela Vasinu tortu (pisaću jednom recept i za nju), tata je voleo sve, samo da nisu voćne. Znači - orah, jaja, puter, čokolada... Da je slatko i jako! A mama je obožavala ovu šuškavu. I spremala je samo za specijalne prilike - za praznike i rođendane. Voleli smo i mi ostali ovu tortu jer je fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede..


Ovaj recept se razlikuje od svih "šuškavih" koje sam videla jer ima orahe u kori od puslice, a i fil je drugačiji. Nisam baš sigurna odakle je mama dobila recept. Kao kroz maglu se sećam da je pominjala da je tortu jela na nekoj svadbi i verovatno je da je tamo nekako do recepta došla... Ali zato sigurno znam da je i samo pominjanje torte nama nagoveštavalo nešto svečano i posebno. I ovaj put je spremana za važnu priliku - 86. rođendan mog oca, koji smo pre dve nedelje proslavili. 



Sastojci:
kora:
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha

fil
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)

za ganaš:

100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr tamne čokolade 

Priprema:


  • Rernu uključiti na 250°C. 
  • Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta.
  • U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.
  • Sipati u pleh od rerne (moj je 40x40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C,  posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta). 
  • Pečenu koru prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima. 


  • Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom).
  • Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil ohladi. 
  • U ohladjen fil dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.


  • Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom.
  • Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
  • Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni baš tako primamljivo izgleda.
  • Dekorisati po želji - ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.


Dobila sam manju torticu dimenzija 20x20 cm, što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm. Pravila sam je za četiri osobe, svako je pojeo po 2 parčeta i opet je preteklo više od pola. Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40x20 cm. 


Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti..






36 коментара:

  1. Uh sto izgleda primamljivo :)
    Volim ovakve konkretne torte, danas ih malo ko pravi priznajem. Belezim je za neki naredni dogadjaj.
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, hvala ♥ Biće mi drago da torta obeleži neki tvoj važan događaj..
      Uzvraćam pozdrav :*

      Избриши
  2. Baš sam u nedelju jela takvu tortu kod kume i znam sigurno da je savršena!

    ОдговориИзбриши
  3. Gago,torta izgleda fenomenalno,bas kao sto joj je i ukus,sigurno!Ja volim torte sa orasima i cokoladom,valjda zato sto je i nama mama pravila takve torte,a ukusi detinjstva se ne mogu pobediti.Ova torta privlaci izgledom,sve cestitke na kreativnosti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, hvala ti ♥ Sve što si napisala stoji.. Torte iz detinjstva se ne zaboravljaju :)

      Избриши
  4. E bas ti hvala za ovaj size pravih torti! Krenucu redom, a sigurno cu sve isprobati! Vecito kukam kako nikako da se pojavi neka nova, dobra, prava torta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, hvala tebi ♥ U poslednje vreme sam se ulenjila za ove prave torte, ispucala sam se kao mlađa sa njihovim pravljenjem. Sad baš čekam da je nešto važno, a tata mi je već u godinama, pa rekoh da mu ispunim želju za rođendan..

      Избриши
  5. Odlična je :) Jednom davno sam je jela u Bijeljini i otada tragam za receptom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jafi, hvala ti ♥ Ima različitih recepata za šuškavu, možda je ova torta baš kao ta koju si davno jela..

      Избриши
  6. Predivna torta, u ukus ne sumnjam jer ovakve torte obožavam. Srećan rođendan tvom ocu!

    ОдговориИзбриши
  7. kako krasna torta! rado bi koji komadić :)

    ОдговориИзбриши
  8. Bila savršena, k'o i svaki tvoj slatkiš <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, sestro ♥ Drago mi je da se tati i tebi svidela, mada vas dvoje znate tortu od ranije, dok je još mama bila živa..

      Избриши
  9. Divna je! Kafa i čokolada - jedna od mojih omiljenih kombinacija... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, hvala ti ♥ Kafa se minimalno oseti.. Pošto se koristi nes u prahu on daje torti neki poseban i fini šmek, ali skoro da uopšte ne vuče na kafu :) U svakom slučaju je torta mnogo ukusna.

      Избриши
  10. Gago, samo da znas da vec danima sanjam tu tvoju torticu, sastav, presek, ma sve... prava cokoladna raskos!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, hvala ti ♥ Ovakve torte su mi omiljene, pa je i ja i dalje sanjam...

      Избриши
  11. domacica da budem5. март 2016. 12:10

    Postovana Dragana, mozete li mi reci recept za domaci karamel? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  12. Obožavam što ste tako temeljni i detaljni u opisu. Nema da ne uspe :)Ne komentarišem,ali Vas "pratim" i svašta pravim. Samo nastavite :)
    Jedno pitanje, gde nabavljate čokoladne kapljice?
    Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema mi većeg priznanja od ovog, kada mi nepoznata posetiteljka napiše ovako lepe reči! Drago mi je da ti se sviđa ono što objavljujem, zbog takvih kao što si ti imam i volju i želju da se još više posvetim pisanju recepata. Hvala najlepše, živa bila! ♥
      p.s. čokoladne kapljice kupujem ovde . Na sajtu imaš kontakt, a ako živiš u Beogradu neće biti veliki problem da ih nađeš, do njih ide autobus 308.

      Избриши
  13. Анониман29. мај 2016. 14:50

    Tati sretan rođendan , a torta je fantastična koliko mogu da ocenim po sastojcima. Ima dosta sličnosti sa francuskom tortom "Opera", što dokazuje da su u stvari sve kuhinje sveta dosta slične.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sunčice, hvala ti puno! ♥ Nisam gledala recept za "Operu" (pogledaću kad stignem), ali je verovatno da je ova Šuškava rađena kao varijanta te francuske, a onda joj je samo dato drugo ime ;)))

      Избриши