Странице

недеља, 17. јануар 2016.

Mus od lososa



U hiper-marketu jednog velikog trgovinskog lanca sam pre nekih godinu dana kupila divnu paštetu od lososa, po relativno povoljnoj ceni. Sastav nije ni malo loš, odnosno ni jedna od komponenti po meni nije zabrinjavajuća. Tu su: 40% dimljenog lososa, 20% običnog lososa, voda, biljno ulje, mlečni proteini, biljno vlakno, krompirov skrob, so, celer, slačica. Za industrijski proizvod više nego zadovoljavajuće, pa je povremeno kupim jer mi je fina za doručak.
Na kutiji te paštete sa dimljenim lososom, pored deklaracije je i ovaj recept koji mi je zvučao interesantno. Par puta sam ga spremila, pa reko' da ga podelim sa vama u mojoj malčice izmenjenoj verziji.


Sastojci:
100 gr losos paštete
100 gr krem sira (ili cottage sir)
pola veze seckanog peršuna
50 gr zelenih seckanih maslina
(umesto maslina mogu isprani, seckani kapari)

Priprema:


  • U činiji pomešati paštetu sa izgnječenim sirom (ja sam koristila sitni sir Prezident), seckanim maslinama i seckanim peršunom. 
  • Napuniti paštetom male rakijske čašice i ukrasiti je dimljenim lososom ili peršunom.
  • Poslužiti uz tostiran hleb, krekere ili grisine.



Mus bi mogao da se napravi od od neke druge vrste riblje paštete, ali u tom slučaju nemate divni šmek dimljenog lososa. Kod dekoracije, posao umesto dimljenog lososa i grisina odlično odrade i koturići masline i peršun..







12 коментара:

  1. Fino!
    Ja iskoristim visak lososa od rucka i bude jako fino !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirče, hvala ♥ Sigurno je odlično kako ti praviš! Ova paštetica koju pominjem mi je praktična, jer kod nas nema svuda svežeg lososa, a bogme ni smrznutog..

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala, Gordana ♥ Mislila sam prvo u obične rakijske časice, pa reko' 'ajd ove sa nožicom..

      Избриши
  3. Pa mami me sa ekrana upravo :)

    Volim vase recepte, toliko su jednostavni, a sa druge strane na svoj nacin to nikako nisu.
    Pozdrav od mene.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, hvala ti puno na divnim rečima ♥
      Sa godinama mi je došlo da volim jednostavne recepte (možda sam se i malčice ulenjila), ali mi je uvek bilo ukusnije jelo gde se nije mešalo puno različitih sastojaka i ukusa.
      Uzvraćam pozdrav :*

      Избриши
    2. p.s. E, da! Nema potrebe da mi persiraš, ovde smo svi isti :)))

      Избриши
    3. Onda smo se dogovorile, nema persiranja. Pozzz :)

      Избриши
  4. Stvarno lep recept! I mene privlaci ideja tvoje citateljke Mirjane Simic da se napravi od ostatka lososa od rucka, ali posto nama retko kad ostane - tvoja ideja zvuci brze i lakse za izvedbu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, hvala ♥ Mirjana ima divne recepte za losos, oči mi ispadnu kad ih vidim, a neke od njih sam i probala.. Meni je zgodna ova kombinacija sa pašteticom jer se ona lako čuva, samo dodam sir i masline i za 5 minuta imam finu mazalicu :)))

      Избриши
  5. Gago, ovo izgleda (i zvuci) kao pravi delikates, nisam probala jos nista od lososa, mislim da ga cak i nema kod nas, ali mozda su nabavili u medjuvremenu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanče, jeste delikates, pogotovo dimljeni losos kojim sam dekorisala.. Možda da pogledaš u Idei, imali su i oni u ponudi ovu paštetu, mada nemaju sve njihove prodavnice isti asortiman. U svakom slučaju ti virtuelno šaljem obe čašice sa musom i cmokić.. ♥

      Избриши