Странице

петак, 26. децембар 2014.

Prevrnuti tart od luka i krompira



Moj prvi recept sa krompirom! :) Nije da ga ne volim, naprotiv, ali ga spremam na 3-4 načina i svi su već opšte poznati..
Najčešće pravim krompir salatu, samo sa lukom, dobro zabiberenu, začinjenu vinskim sirćetom i uljem (uzgred, na jednom splavu u Grockoj služe toplu, neobična je, ali baš dobra!). Zatim volim krompir isečen na kocke i posut ruzmarinom i uljem pa pečen u rerni, a imam i neku svoju varijantu musake sa patlidžanom i sirom. Baš retko napravim  pire sa mlekom i puterom i tu je kraj! Pomfrit ne spremam, jedem ga kao prilog u kafani i tako me mine želja bez opasnosti da preteram i pojedem veću količinu... 


Sastojci:
1 kašika putera
grančica tinijana (ili kašičica suvog)
1 veliki luk isečen na deblje koturove (0,5cm)
450 gr sitnijeg roze krompira, opranog i isečenog na tanke listove
2 kašike maslinovog ulja
100 gr izmrvljene fete
100 gr rendanog kačkavalja
morska so i krupno mleveni biber

Priprema:

U pleh staviti papir za pečenje i namazati ga dobro puterom. Posuti timijanom i poređati isečen luk.







U dubljem sudu pomešati krompir, ulje, začine i sir. Obavezno staviti timijan, tart dobije poseban ukus.









Zagrejati rernu na 210°C. 
Rasporediti masu preko kolutova luka i lepo poravnati.


Peći 45 minuta dok tart ne dobije zlatno braon koricu i krompir ne omekne. Na pola pečenja pokrijte tart folijom, jer sir lako zagori.














Prevrnuti na tanjir i pažljivo skinuti papir pazeći da ostanu celi kolutovi luka. Poslužiti kao prilog, a može i kao glavno jelo uz dosta sezonske salate.


Mi volimo dobro pečeno, pa sam rešetku šporeta namestila bliže donjem grejaču, a ako vi ne želite reš - pecite na sredini! 

Ovo je na Coolinarici bio recept dana 21. decembra 2015. godine.





7 коментара:

  1. Super izgleda, obožavam jela od krompira u svim oblicima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja volim krompir, ali ga nešto ne spremam često, vazda sam na nekoj restrikciji klope :)))
      Hvala ti što si svratila. :*

      Избриши
  2. А да ли може уместо тимијана да се стави чубрица?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala, ali što da ne... Meni čubrica ukusom vuče na origano, dobra je i za varenje, ja bih svakako probala!
      Pozdrav i hvala.

      Избриши
  3. Gago, ovo je divno! Svi ukusi mi odgovaraju a sto se izgleda tice prelepo je:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, hvala ti. Taj mi je recept čekao neko vreme na pripremanje, al sam baš zadovoljna ukusom!

      Избриши