Moj prvi recept sa krompirom! :) Nije da ga ne volim, naprotiv, ali ga spremam na 3-4 načina i svi su već opšte poznati..
Najčešće pravim krompir salatu, samo sa lukom, dobro zabiberenu, začinjenu vinskim sirćetom i uljem (uzgred, na jednom splavu u Grockoj služe toplu, neobična je, ali baš dobra!). Zatim volim krompir isečen na kocke i posut ruzmarinom i uljem pa pečen u rerni, a imam i neku svoju varijantu musake sa patlidžanom i sirom. Baš retko napravim pire sa mlekom i puterom i tu je kraj! Pomfrit ne spremam, jedem ga kao prilog u kafani i tako me mine želja bez opasnosti da preteram i pojedem veću količinu...
Sastojci:
1 kašika putera
grančica tinijana (ili kašičica suvog)
1 veliki luk isečen na deblje koturove (0,5cm)
450 gr sitnijeg roze krompira, opranog i isečenog na tanke listove
2 kašike maslinovog ulja
100 gr izmrvljene fete
100 gr rendanog kačkavalja
morska so i krupno mleveni biber
Priprema:
U pleh staviti papir za pečenje i namazati ga dobro puterom. Posuti timijanom i poređati isečen luk.
U dubljem sudu pomešati krompir, ulje, začine i sir. Obavezno staviti timijan, tart dobije poseban ukus.
Zagrejati rernu na 210°C.
Rasporediti masu preko kolutova luka i lepo poravnati.
Peći 45 minuta dok tart ne dobije zlatno braon koricu i krompir ne omekne. Na pola pečenja pokrijte tart folijom, jer sir lako zagori.
Prevrnuti na tanjir i pažljivo skinuti papir pazeći da ostanu celi kolutovi luka. Poslužiti kao prilog, a može i kao glavno jelo uz dosta sezonske salate.
Ovo je na Coolinarici bio recept dana 21. decembra 2015. godine.
Super izgleda, obožavam jela od krompira u svim oblicima :)
ОдговориИзбришиI ja volim krompir, ali ga nešto ne spremam često, vazda sam na nekoj restrikciji klope :)))
ИзбришиHvala ti što si svratila. :*
А да ли може уместо тимијана да се стави чубрица?
ОдговориИзбришиNisam probala, ali što da ne... Meni čubrica ukusom vuče na origano, dobra je i za varenje, ja bih svakako probala!
ИзбришиPozdrav i hvala.
Gago, ovo je divno! Svi ukusi mi odgovaraju a sto se izgleda tice prelepo je:)
ОдговориИзбришиNale, hvala ti. Taj mi je recept čekao neko vreme na pripremanje, al sam baš zadovoljna ukusom!
ИзбришиMarie, obrigado pela sua aparência!
ОдговориИзбриши