Želim da vas podsetim (a neke možda i da uputim) na tri poznata voćna deserta - na Eton Mess, na tortu-kolač od piškota sa kiselom pavlakom i voćem i na Banoffe pie. Kreće sezona jagoda, a posle će maline i kupine, pa prva dva mogu da se spremaju sledećih par meseci. A banana ima uvek...
Eton Mess
Desert koji sam pravila na više načina, meni je najbolji onaj najjednostavniji, plus je i najbrži za spremanje:
Sastojci: malo zdrobljenih puslica (naravno da radim sa kupovnim)
malo ulupane slatke pavlake
malo seckanih jagoda natopljenih voćnim sokom ili aćeto balzamikom
Tako naizmenično slagati u visokoj čaši... i dodati listić nane za ukras!
Sastojci: malo zdrobljenih puslica (naravno da radim sa kupovnim)
malo ulupane slatke pavlake
malo seckanih jagoda natopljenih voćnim sokom ili aćeto balzamikom
Tako naizmenično slagati u visokoj čaši... i dodati listić nane za ukras!
Može i sa malinama (mada je izvorno sa jagodama), može i voće da se malo prokuva sa šećerom, al ja volim od termički neobrađenog voća. Sve je gotovo za 10 minuta i - kreće uživancija!
Omiljeni desert mog muža (jedini koji i on ume da napravi)! Brz i osvežavajući, idealan je za proletnje tople dane! Kašikom se umuti kisela pavlaka sa šećerom, premaže preko poređanih piškota, pa malo crvenog bobičastog voća (jagode, maline, kupine ili ribizle), pa opet piškote, pavlaka, voće... Odozgo još šlag i kolač-torta je gotova za desetak minuta. Pažnja! Obavezno treba da odstoji do sutradan da piškote omekšaju, jer se ne natapaju prilikom ređanja kolača!
Način kako pravi moj muž je još jednostavniji - u 700 gr kisele pavlake umućene sa 5-6 kašika šećera ubaci seckano voće (oko 200 gr) i seckane piškote (200 gr), promeša, poklopi i stavi u frižider. Posle kašikom izvadi u činijicu koliko želi i navali! Na slici ispod je izvađeno iz činije lopaticom za sladoled u paprirnu korpicu, posuto je kokosom i ukrašeno sušenom višnjom.
Način kako pravi moj muž je još jednostavniji - u 700 gr kisele pavlake umućene sa 5-6 kašika šećera ubaci seckano voće (oko 200 gr) i seckane piškote (200 gr), promeša, poklopi i stavi u frižider. Posle kašikom izvadi u činijicu koliko želi i navali! Na slici ispod je izvađeno iz činije lopaticom za sladoled u paprirnu korpicu, posuto je kokosom i ukrašeno sušenom višnjom.
Banoffee pie
Sastojci:
podloga
100 gr putera
250 gr mlevenog keksa
dulche de leche
200 gr šećera
200 ml slatke pavlake
20 gr putera
na vrh noža soli
I još...
3 manje banane
malo limunovog soka
200 ml slatke pavlake za šlag (mlečne!)
Priprema:
Za krem (dulche de leche) karamelišite šećer zajedno sa puterom, pa dodajte tečnu slatku pavlaku. Kuvajte na laganoj vatri mešajući dok ne provri i sav šećer se ne otopi. Kuvajte još nekoliko minuta, dok ne dobije lepu smeđu karamel boju i malo zgusne. Sklonite sa vatre i prelijte po podlozi od keksa. Pustite da se malo ohladi pa stavite u frižider na 1 sat.
Banane isecite na kolutove i nakapajte limunovim sokom kako ne bi potamnele. Poređajte ih po karamelu.
Pavlaku izmiksajte u mekši šlag, pa premažite po bananama. Ukrasite po želji.
Ostavite u frižideru da se stegne, pa poslužite.
Ja sam je spremala za sestru i zeta, svidelo im se!
Mmmmm, moja omiljena voćna torta! Obožavam je! I volim Iton Mes, jedino Banofi nisam probala, a baš volim sve sastojke!
ОдговориИзбришиDivne su ti slike, Gagoooooo!
Šteta što kod nas nema da se kupi karamel (ddl) u konzervi, mogao bi Banofi da se češće sprema. Mada pošteno da kažem, još nisam ovaj brzi sa pavlakom probala, jednom nogom sam već na prolećnoj dijeti ;))) Hvala ti na javljanju! ♥
Избриши