Странице

субота, 14. мај 2016.

Pepermint braunis



Nisam poblesavila i znam koji je datum! Znam i da nije vreme za novogodišnje čestitke, ali sam ovu iz decembra morala da pokažem, jer je uz nju išao baš originalan poklon - recept!
Od moje drugarice Goce mi je pred Novu godinu iz Nemačke stigao mail sa čestitkom, a u prilogu je bio recept za ovaj predivni kolač. Zašto ga ranije nisam isprobala? Zbog napomene u zagradi, gde je Goca napisala "a može i sveža" i mislila je na nanu (mentu).


Pošto u ove čokoladne braunis (brownies) kocke ide nana, a ja je u sezoni imam baš puno, bilo mi je besmisleno da ga u januaru pravim sa kesicama čaja, pa sam čekala da naraste sveža.
U dvorištu imam dve vrste nane - jednu koji sam nabavila kao "mohito" nanu i običnu domaću. Prva (levo na slici) ima zaobljene listove, crvenkastu stabljiku i jačeg je mirisa od obične domaće (desno na slici), koja ima šiljate listiće i nešto je blaže arome.


Ova "mohito" nana zna se za šta je - za kubanski koktel sa belim rumom, limetom, šećerom, sodom i ledom, u koji obavezno ide nana i koji sam kao cura ljuštila na licu mesta u Havani davne '78. Sada je, umesto u koktel, ubacujem sirovu u svoj jutarnji čaj od nane da pojača miris i ukus! 
Drugu, običnu domaću nanu koristim dok mi ne naraste ova prva, jer mi je na sunčanoj strani i na proleće ranije krene da "radi". Ona je lepa i za slikanje zbog reckavih listića nalik mladoj koprivi.. 
U ovaj kolač može da se ubaci bilo koja od ove dve vrste nane, važna je njena prepoznatljiva aroma. Ko ne može da nabavi svežu, ostaje mu opcija sa kesicama čaja.. 
Kolač je fantazija - punog čokoladnog ukusa, sa blagom aromom na pepermint. Jedna kocka je dovoljna i najvećim ljubiteljima slatkiša.. 



Sastojci:
230 gr putera + malo za podmazivanje pleha
230 gr crne čokolade   
2 kesice čaja od nane (može i sveža)
4 velika jajeta
450 gr šećera
par kapi ulja od mentola (ne mora)
1/4 kašičice soli
280 gr brašna

preliv:
50 gr putera
50 gr crne čokolade
50 gr bele čokolade

Priprema:


  • Rastopiti puter i čokoladu na blagoj vatri ili u mikrotalasnoj na najmanjoj snazi. Rernu zagrejati na 180°C. Pleh 23x23 (530 cm2) podmazati i obložiti pek papirom da prelazi ivice.


  • Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati rastopljenu čokoladu sa puterom, ulje od mentola i so i mutiti da se sjedine. 
  • Polako dodavati brašno i sitno seckane listiće nane i lopaticom polako sve sjediniti.


  • Testo sipati u pleh i ravnomerno ga rasporediti. 
  • Peći 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C dok se kod probe ne izvuče skoro čista čačkalica (ali malo treba da lepi). Ohladiti na žici i pomoću papira izvaditi iz pleha i staviti na dasku.


  • Preliv napraviti od čokolade rastopljene sa 25 gr putera, crni i beli. Premzati tamnim prelivom, pa belom čokoladom špricem praviti cik-cak šare u tankom mlazu. Pomoću čačkalice preći preko linija da bi se dobile šare.


Ohladiti u frižideru par sati, iseći na kocke i čuvati u dobro zatvorenom sudu. Služiti na sobnoj temperaturi. 
Pravila sam malo manju meru ovog kolača - od 3 jajeta, 330 gr šećera, 180 gr putera, 180 gr čokolade i 220 gr brašna, u plehu 24x17 cm. Preliv je od 50 gr crne i 30 gr bele čokolade, a umesto putera sam stavila ulje od koštica grožđa koje je odlično za čokoladne glazure (u crnu 1,5 kašiku ulja, u belu jednu)! 
Sledećeg puta ću kolač da pečem u malo većem plehu, da mi budu niže kocke - sad su mi baš visoke, a i biće ih brojčano više! :)))


















Oduševljena sam dobijenim poklonom! Jeste da je čekao par meseci na isprobavanje, ali je zato dobio za sastojak mirisnu i mladu prolećnu nanu/mentu. Ako je volite, ako ste ljubitelj čokoladica After Eight, onda je ovaj kolač pun pogodak za vas. Naravno da može da se pravi i bez nane, u tom  slučaju ćete dobiti običan brauni..









32 коментара:

  1. Wspaniałe połączenie! Dragana ten przepis naprawdę mi się podoba!!! Brawo!
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se puno dopala kombinacija čokolade i mente/nane. Hvala ti puno na lepim rečima, šaljem ti poljubac! :*

      Избриши
  2. Gago,divno izgledaju a ukus mi je poznat!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, da nije tebe, ne bi bilo ni ovog posta, ni recepta.. ♥ Hvala ti puno što recepte deliš sa mnom, nove ideje su uvek dobrodošle!

      Избриши
  3. uh... zavidim ti na nanama, i bašti uopšte... i na penziji... a kolač probavam čim pre!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. He, he, na panziji i treba da mi zavidiš, sve ostalo ti je i sad ostvarivo ;) Drago mi je da ti se kolač sviđa :*

      Избриши
  4. Анониман14. мај 2016. 12:34

    A meni se baš dopadaju, ovako visoooke, kockice. Kolač izgleda prelepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sunčice, znaš kako kažu "neko voli popa, neko popadiju".. ja bih niže kocke, tebi su lepše visoke - nađemo se na sredini! :))) Hvala ti na javljanju i lepim rečima :*

      Избриши
  5. Mrzim te Gaga ;-)
    Napolju pljušti kiša, ali ja oblačim kaljače i odoh da šišam nanu... Ubijaš me s ovim sjajnim idejama <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mrzi me koliko hoćeš, baš me briga! :)))))))))))))))))))
      Nadam se da nisi mnogo iskisla dok si se borila sa nanom.. Ideja je moje drugarice Goce, ja sam je samo realizovala. Hvala ti na javljanju i zasmejavanju :*

      Избриши
    2. I na kraju sam ga isprobala... I opet je ulila kiša kad sam po mentu krenula u bašču :-)
      Kolač je sjajan. Moćan i jak, i opet osvježavajući, sa tom eksplozijom pepermint arome.
      Gaga, obo je fe-no-me-nalno...zahvali se prijateljici i u moje ime :-)

      Избриши
    3. Mnogo si me obradovala što si ga isprobala, ja sam isto oduševljena ukusom! Videla sam kolač na tvojim slikama, sjajno izgleda 👌 Puno ti hvala na poverenju i divnoj prezentaciji, ljubim te.. ❤

      Избриши
  6. Inače, obožavam posebno u zimskim danima da gustiram kafu uz After Eight! Ovaj tvoj kolač beležim sa posebnim guštom! :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dok sam žvakala prvi zalogaj kroz glavu mi je ko munja proletelo "ovo je isti ukus kao After Eight"! Zato sam ga pomenula, pa se možda još neko ko ga voli polakomi ;))) Hvala ti puno :*

      Избриши
  7. gde može da se kupi ova bočica mente ... hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, ja mislim da tih aroma ima svuda - i po marketima, i po radnjama takozvane "zdrave hrane".. Pozdrav.

      Избриши
  8. Sjajan post! Od originalne novogodisnje cestitke sa receptom, poucnog dijela o nani, simpaticnog poredjenja nekad u Havani i sad i predivnog kolaca koji je sve to zaokruzio. Bas sam uzivala. Nana ti je divna. I ja ih imam u basti, kad ih jednom zasadis, same rastu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na lepim rečima, raduje me da ti se sviđa ono što sam napisala! :*
      Nana je kao korov - kada krene, ne može da se iskoreni i širi se kao požar.. ;)

      Избриши
  9. Анониман15. мај 2016. 22:05

    Ima čak razne vrste nane u bašti. Uvek ih sadim u saksije inače su agresivne tj rastu kao lude i to skoro tokom čitave godine. Volim i miris i ukus i od čajeva pa nadlaje koristim ih često. Divan je recept i ova kombinacija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dorbo si rekla, nana je agresivna! Prava napast ako je ne držiš po kontrolom.. ;) Dobro si se setila za saksije, tu ne može da se širi dalje. Hvala ti na javljanju :*

      Избриши
  10. I ja imam domaću mentu u vrtu i stalno tražim ovakav neki recept jer jako volim After Eight. Zato sam ga lijepo pinala. I meni će se više svidjeti niže kocke.:)) A na čemu ti zavidim, onako pravo, pijuckanje je na Kubi. Tamo nisam nikada bila, vjerojatno ni neću (zato smo platitli put kćerki), pa to ti je. Ah!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, biće mi drago da isprobaš kolač, ili da ti bude inspiracija za nešto dalje :)
      A Kuba.. kao da je bila u nekom drugom životu! Bila sam sa horom deset dana - mlade, lude, super se provele iako smo imale nastupe na koncertima. A mohito i daikiri smo pile kao da su sokići, a ne kokteli koji "hvataju" baš zato što su slatki i aromatični, pa se rum zamaskira.. :)))

      Избриши
  11. Uvek nešto novo, lepo i neobično kod tebe... volim da čitam uvode, pa razradu, e, sad, zaključak zamišljam... čokolada i pepermint.... baaaaaaaajno.... volim After Eight, savršen je!
    I, da ne zaboravim, slike su ti, po običaju, prelepe... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam uvek inspiraciju za uvod-razrada-zaključak, nekad jedva iskuckam dve-tri rečenice.. Ovde me "poneo" poklon, pa domaća nana, pa fini kolač.. Hvala ti na lepim rečima :*

      Избриши
  12. E ovo je recept po meri mog muza, to cu da mu spremim kad nesto posebno budem htela da ga zavedem ;) Cokolada i menta - kombinacija bez greske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, i meni je ovaj kolač favorit! ♥ Biće mi drago da ga isprobaš, biće ti muž zaveden 101% ;)

      Избриши
  13. Анониман20. мај 2016. 10:19

    A koliko sveze nane bi zamenilo ove dve kesice caja? Ako moze brzo odgovor, hocu da pravim popodne :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo, brže nisam stigla.. Treba od prilike mala šoljica za kafu puna listića nane skinutih sa stabljike, ili recimo jedna šaka. Vidi se na levoj slici u prvom kolažu šoljiva sa listićima. POzdrav:)))

      Избриши
  14. Анониман20. мај 2016. 10:41

    Bas je bilo brzo, hvala puno :-) !

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман21. мај 2016. 08:33

    Ispalo odlicno, hvala jos jednom!

    ОдговориИзбриши