Za Vaskrs sam bojila jaja u vinu. Ispod jedne od slika koje sam objavila na Coolinarici, jedna od cool-prija se pitala kako bi jaje izgledalo da se oljušteno ostavi u vinu i ko ima hrarosti da proba.. Rekla
sam da ću ja, naravno! Već sutradan sam probala, a onda zaboravila da pokažem kako
izgledaju. Kasnije sam ponovo
jedno obojila drugom sortom crnog vina i evo, ovakva su!
Meni su se mnogo dopala! Ovako bojena jaja imaju tanku ljubičasto obojenu površinu, a vino minimalno prodire u belance i presek je baš atraktivan. Mogu da se koriste na razne načine - samo prepolovljena, ili sečena na kolutove i poslužena na tanjiru kao meze. Na sendviču, kao što sam ja, ili pustiti mašti na volju pa šta ispadne! Ukus na vino jedva da se oseti..
Možete ih u vinu držati i kraće za svetliju nijansu, a možete kombinovati i dobiti više različitih nijansi. Boja zavisi od vina, probala sam u dva različita i nisu isti ni boja ni intezitet.. Inače, jaje na slikama je meko kuvano, plus domaćO, pa je zato žumance drečave oranž boje!
Možete ih u vinu držati i kraće za svetliju nijansu, a možete kombinovati i dobiti više različitih nijansi. Boja zavisi od vina, probala sam u dva različita i nisu isti ni boja ni intezitet.. Inače, jaje na slikama je meko kuvano, plus domaćO, pa je zato žumance drečave oranž boje!
Sastojci
kuvana jaja + crno vino
Priprema:
- Kuvana jaja oljuštiti i staviti u šolju ili neki veći sud, u zavisnosti od toga koliko jaja želite da obojite (bojila sam samo jedno, da vidim šta će da ispadne!)
- Nalijte vinom da ih skroz pokrije i ostavite da odstoje u vinu oko jedan sat dok ne dobiju ljubičastu boju.
- Obojena jaja izvaditi iz vina, prosušiti na kuhinjskom papiru i dalje koristiti prema želji. Vino koje preostane može da se popije, nema ni malo ukus na jaja, lično sam proverila! :)))
Ovako bojena jaja imaju tanku ljubičasto obojenu površinu, vino minimalno prodire u
belance i presek je baš atraktivan. Već sam rekla da se ukus vina samo malčice oseti, a ako se malo isperu vodom možda neće uopšte (nisam probala, ali predpostavljam)..
Jaje na sendviču je bojeno crnogorskim vrancem koje proizvodi "Plantaže", a prepolovljeno tvrdo kuvano jaje, koje je slikano za Vaskrs pored zeljanika (slika ispod), je bojeno vrancem "Vino Župa". Ovo drugo vino mi je brže obojilo jaje.
Bas zanimljivo, jedva cekam da isprobam :) Divno i dekorativno, nikad se to ne bih sjetila. Super da si isprobala. Pravi hit!
ОдговориИзбришиHvala, draga. ♥ Ne bih se ni ja setila da ta prija sa Coolke nije "bacila žišku" :) A ja volim izazove i tako.. evo ih kod mene..
Избришиdivne slike
ОдговориИзбришиHvala, Kato ♥ Malo su boje "napadačke" i deluju nestvarno, ali su takvi rekviziti :)))
ИзбришиTako je atraktivno! Sjajna ideja i ja jedva cekam neku zgodu da se napravim vazna sa ovom tvojom majstorijom :)
ОдговориИзбришиJel'da da su luda skroz? Hvala ti, baš me raduje da ti se sviđaju! ♥ Čekam tvoje utiske..
Избриши