Iako su kod nas bezobrazno skupe, morala sam da se počastim šparglama barem jednom dok im je sezona.. Onomad sam naletela na sniženje, čak i ta cena mi je bila visoka. Nećkala sam se, a onda shvatila da količina za ovo predjelo za dvoje košta koliko kutija cigareta i da treba sebi da ih priuštim.. Ionako ne pušim! :))) Uzela sam dovoljno špargli da isprobam par recepata koji mi odavno stoje u omiljenima.
Spremila sam ih na jednostavan način (a kako bih ja pa drugačije) po Otolengijevom receptu iz njegove knjige Planty. Iako se jednostavno priprema i ima malo sastojaka, jelo je profinjenog ukusa - jaje mu daje punoću, slankasti kapari osvežavaju, špargle zadrže svoj prepoznatljiv šmek, a crveni biber dođe kao tačka na i.. tako divno pucne pod zubima i zaljuti nepce..
Spremila sam ih na jednostavan način (a kako bih ja pa drugačije) po Otolengijevom receptu iz njegove knjige Planty. Iako se jednostavno priprema i ima malo sastojaka, jelo je profinjenog ukusa - jaje mu daje punoću, slankasti kapari osvežavaju, špargle zadrže svoj prepoznatljiv šmek, a crveni biber dođe kao tačka na i.. tako divno pucne pod zubima i zaljuti nepce..
Sastojci:
1 tvrdo kuvano jaje
250 gr špargli
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica kapara
malo morske soli
malo bibera (kod mene je crveni u zrnu)
Priprema:
Priprema:
- Ohlađeno kuvano jaje narendati na krupno rende.
- Šparglama odseći (ili blagim pritiskom prelomiti) donji tvrdi deo, pa nožićem za ljuštenje povrća očistiti od polovine prema mestu gde su prelomljene.
- Kuvati ih u vrijućioj vodi 3-5 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- Ocediti ih i dok su tople podeliti u dva tanjira kao snopiće. Poprskati uljem.
- Preko špargli po sredini rasporediti rendano jaje i posuti kapare. Posoliti i pobiberiti
- Poslužiti odmah kao predjelo, prilog ili laku večeru.
Od par namirnica dobila sam divno jelo, koje može da se posluži i u
najsvečanijim prilikama, a izgleda za desetku!
Najiskrenije ga preporučujem!
I ja ih najvise volim na najjednostavniji nacin, malo obarene i s uljem preko. Ovo s jajima zvuci super, a i jako, jako lijepo izgleda. Kazu da nisu teske za uzgajati, ali eto nisam jos probala. Ovdje ih iamju dosta u bastama.
ОдговориИзбришиHvala, draga moja ♥ Nama je baštica minijaturna, pa gajenje teško da će moći.. A i zadovoljim se ako je par puta kupim. Recept je jako, jako jednostavan, a ukus perfektan. Moj Zoki inače ne ljubi jaja, ali se oduševio ovom kombinacijom ;)
ИзбришиBaš lepo i interesantno! Slike su prelepe...na žalost, kod nas su papreno skupe...isprobavanje recepta ipak će malo da sačeka...
ОдговориИзбришиSneki darling, hvala ♥ Jesu skupe, ali je mene pola kile koštalo kao kafa za dvoje u nekom osrednjem kafiću.. Kafu mogu i kod kuće, pa sam se cenjkala sama sa sobom :)))
ИзбришиMmmm, odlično izgleda i zvuči!:)
ОдговориИзбришиSneco draga, hvala ♥ Ukus je fantazija, kapari i biber su adut u ovoj kombinaciji..
ИзбришиNe znam i dalje mi nije jasno zasto su tako papreno skupe kod nas. Da je u pitanju papaja, mango pa covek i da razume. Ma Gago, baci se ti na proizvodnju i prodaju spargli, pa da svi fino uzivamo :)
ОдговориИзбришиRecept divan :)
Draga Marija, hvala ♥ Nemam objašnjenje za njihovu cenu.. Teško da ću ja da ih proizvodim - em ne volim posao u baštici, em je vrlo mala i samo za ono što je maltene samoniklo ili mu treba minimalno nege. Nikad od mene paorka.. :)))
ИзбришиI eto bbiznisa za one koji razmisljaju sta bi i kako bi :)
ИзбришиHi, hi, ja o biznisu više ne razmišljam, ostavljam vama mlađima.. ♥
ИзбришиCim je Otolengijev recept, mora da bude ukusno, a tako i izgleda :-)
ОдговориИзбришиNataša, hvala ♥ U pravu si, sve Otolengijevo što sam pravila bilo je bez greške!
ИзбришиBaš šteta d aje skupa.I ja je jako volim , jedem je i svežu. Doada mi se da ne mora da se lkušti a stvarno se mnogo toga od nje može napraviti . I ova ideja mi se veoma dopada.
ОдговориИзбришиDubravka, hvala ♥ Vidiš, nije mi palo na pamet da je gricnem onako sirovu, ali ću sigurno sledeći put..
ИзбришиUwielbiam szparagi. Twoja propozycja prezentuje się doskonale!
ОдговориИзбришиHvala ti, draga ♥ Vidim da i ti šparglu imaš u novim receptima..
ИзбришиStvarno su kod nas sparoge skupe (ostalo mi je da ih tako zovem jer smo ih prvi put jeli u Hrvatskoj) i svake godine ih nekako ostanem zeljna. Toliko ih volimo da sam se jedno vreme zanosila da neku njivu koju je mama dobila u nasledstvo zasadimo sparogama, ali je sve ostalo samo kao ideja, nisam imala "kriticnu masu" za egzekuciju :) Recept je odlican i tako uvek treba sa sparogama - ne dirati ih previse, jer su same po sebi lepe. Mi ih najradije bacimo na gril. A crveni biber im je najbolji drug!
ОдговориИзбришиZovi ih kako hoćeš, važno da se razumemo. Neko čak koristi engleski naziv i zove ga asparagus (latinski je Asparagus officinalis) ali je bitno da se odnosi na biljku koja se jede, a ne na ukrasni žbun koji se gaji kao sobno cveće ;) Moja baba je imala ovo drugo, pa kada sam videla da je i šparglama isto ime bilo mi je čudno da dve različite biljke imaju isto ime! Hvala ti na javljanju! ♥
Избриши