Странице

понедељак, 29. фебруар 2016.

Pečene tufahije



Tufahije sam prvi put jela u Sarajevu, u hotelu "Evropa", u kome su se sedamdesetih godina prošlog veka jele najbolje tufahije u ex YU. Kada sam htela da ih pravim sama, naišla sam na veliki problem jer ih u starim kuvarima nije bilo! A pošto tada nije bilo kompjutera i Interneta morala sam da improvizujem. Ličile su :)))
Onda sam dobila na poklon Bosanski kuhar, u kome je bilo recepata za mnoge poslastice u sirupu za koje sam prvi put čula, a među receptma su bile i tufahije. E, te su bile prave! Kao one nekada iz Sarajeva..


Inače ih spremam samo za moju drugaricu Sašku. Nije da ih mi ne volimo, ali jabuke u našoj kući se jedu uglavnom sirove, čak i pitu od njih vrlo retko pravim. Ali pošto ih ona voli, njen dolazak je prilika da se mi mi njima osladimo... Ovaj put sam htela nešto drugačije tufahije, pečene i sa karamel-prelivom koji mi je omiljen.


Sastojci:
6 jabuka (moje su greni smit)
150 gr šećera
80 gr mlevenih oraha

za sirup
100 gr šećera
50 gr vode

i još 
2-3 kašike karamela (domaćeg ili kupovnog)
150 ml šlaga

Priprema:


  • Jabuke oljuštiti i izdubiti (po želji ostaviti vrh) pa svaku uvaljati u šećer. Staviti ih u pleh preko papira za pečenje. 
  • Orah i ostatak šećera izmešati i puniti jabuke. Pokriti dobro folijom i peći na 200°C oko 30 minuta. Skinuti foliju i peći još 5 minuta da jabuke i orah dobiju boju.
  • Pečene jabuke izvaditi na tacnu da se ohlade.
  • Sipati u šerpicu vodu, dodati šećer, pa prokuvati da se šećer skroz otopi i sirup zgusne. Preliti tufahije.


Pre služenja tufahije ukrasiti šlagom i preliti karamelom koji treba malo zagrejati da se razredi. Karamel pravim brzinski po receptu od Aliki i ne može da omane!





29 коментара:

  1. I ja sam moje prve tufalije jela i hotel Europa u Sarajevo ali u ovaj novo izgradjeni potocno 2009, moram isprobati ovaj recept, jako mi se svigjaju, prelepi su Gago ove tvoje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U mladosti sam baš često išla u Sarajevo, a tufahije su bile obavezan deo programa i po tradiciji uvek u "Evropi". Drago mi je da ti se ove moje sviđaju, a meni je lakše ovako spremanje u rerni.. Hvala na svraćanju! ♥

      Избриши
  2. ja ću prvo do Sarajeva, pa ću onda ove ;))) da vidim ipak kakve su prave ... da mogu da znam kako sam ja posle to uradila ...

    ОдговориИзбриши
  3. šalim se naravno ... sviđa mi se ova varijanta i što su pečene ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga ♥ Meni su lakše za spremanje ovako pečene, smeta mi isparavanje kada se kuvaju klasično..

      Избриши
    2. ma bojim se da će se kuvanjem iskreno i lakše raspasti, ovako mislim da nema šanse

      Избриши
  4. Uwielbiam pieczone jabłka. Twoja wersja jest tak bogata i apetyczna, że zapisuję sobie przepis do wypróbowania! Pozdrawiam Kochana!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Agnieszka ♥ Jabuke se na ovaj način dugo spremaju u Bosni, ali su omiljene i u Srbiji.. Pozdravljam i ja tebe :*

      Избриши
  5. Kod tebe uvijek nesto fino :) Prekrasno izgledaju, nisam ih jela bar 100 godina :) Moracu potraziti na ljetnom odmoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Gordana ♥ Volim da ugodim gostima, pa tako i mojoj drugarici koja voli tufahije.. Ne moraš da čekaš do leta, jabuka i oraha bar ima preko cele godine :)

      Избриши
  6. Gago baš malopre sam postavila pitanje Aliki uvezi karamela ali pitanje je i za tebe jer vidim da ste obe komentarisale pitanje slatke pavlake oko koje uvek imam nedoumicu. Naime mlečna slatka pavlaka, ovde u Beogradu je Imlekova kravica, i ja je koristim za šlag kad filujem kolače. Onu drugu pavlaku sa kravicom u zelenom pakovanju na kojoj piše da je za kuvanje koristim za stavljanje u jelo ili sosove. Koju si ti koristila, jer u radnjama su sve biljne osim ovih a moj sin, koji je kuvar tvrdi da su obe ove pavlake sa kravicom i plava i zelena ista stvar samo što je plava zasladjena i da mogu obe da se kuvaju. Molim te odgovori mi koju si ti pavlaku koristila, mislim na marku i boju pakovanja jer na svima piše slatka pavlaka pa se jedino vizuelno snalazim. Hvala ti. PS ako me se ne sećaš ja sam ona Snežana iz Surčina, kojoj si poslala kefirna zrnca pre nekih godinu i po dana i kad sam već dotakla ovu temu, bezgranično sam ti zahvalna na tome jer si nam puno pomogla u zdravstvenom smislu. Od tada te stalno pratim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana, naravno da te se sećam, drago mi je da kefirna zrnca i domaći kefir koji od njih praviš pomažu tebi i tvojima ♥
      Što se slatke pavlake tiče, najbolja za karamel je mlečna, ona koju i ti koristiš - plava Imlekova (Klikni na ovaj tekst za sliku!) Ako si je probala pre nego je zasladiš, ona je neutralnog ukusa i ima 36% mlečne masti. Tvoj sin greši, plava nije zaslađena - od nje može da se umuti šlag, dobra je za karamel, ali je dobra (i ja je koristim) i za kuvanje (na ambalaži piše da može i jedno i drugo). Ona druga zelena koja je za kuvanje ima 20% m.m. i dobra je za kuvanje, a za karamel bi verovatno mogla (ja nisam probala!), ali bi se on duže kuvao zbog manje masnoće i ne mogu da garantujem da bi bio isti kao sa plavom. Moglo je jedno vreme da se nađe i mlečno Dukatovo vrhnje za šlag!, ali je Imlekova pavlaka češća po našim radnjama, mada je sve više potiskuju ove veštaćke biljne.
      Pozdravljam te puno, nadam se da je odgovor zadovoljavajući. :)

      Избриши
    2. Draga Gago, hvala ti na odgovoru i jesam zadovoljna sam. Evo i sada imam tu plavu slatku pavlaku u frižideru, pravo da ti kažem, nikad nisam zagledala šta piše na njoj osim slike koja mi je ukazivala na to šta sam kupila a inače nikada je nisam probala pre mućenja. Kad sam sad pogledala sliku ti si u pravu. Sad bih rekla da je verovatno i moj sin mislio na ovu plavu slatku pavlaku jer mi nismo polemisali boju pakovanja već samo oko toga da li je slatka pavlaka i jedno i drugo. Po meni nije logično jer bi trebale u startu da nose drugo ime, kao što reče Aliki kako je kod njih u Grčkoj, pošto ova slatka bi trebala da stvarno bude slatka dok ova druga možda neutralna ili što da ne i slana. Mnogi ne čitaju šta piše na ambalaži, mada ja obavezno sve pročitam u detalje pre nego što kupim, ali eto ovu nisam nikad zagledala već sam ih samo razlikovala po boji a ne hemijski sastav. Malo naivno ali tako je. Hvala ti jer si razrešila moje nedoumice a sinu moram da kažem da naše neslaganje o temi je bilo samo zato što nismo govorili o boji pakovanja pa se samim tim nismo ni dobro razumeli. On u restoranu koristi kravicu i uvek je bio uporan u svom stavu a ja nisam mogla da verujem šta priča, nije mi bilo logično. Pozdravljam te puno i opet sam od tebe naučila nešto novo. Pozdravljam te i hvala ti za informaciju.

      Избриши
    3. Moja "bolest" je čitanje deklaracija na ambalaži.. :)))

      Избриши
  7. imam problem da pročitam prvi deo pripreme a baš bih volela da probam i ovako da ih pravim jer volim tufahije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne razumem najbolje u čemu je problem, ali evo ovde ću da kopiram pripremu:
      6 jabuka oljuštiti i izdubiti (po želji ostaviti vrh) pa svaku uvaljati u šećer(ukuono 200 gr). Staviti ih u pleh preko papira za pečenje. Orah (80 gr) i ostatak šećera izmešati i puniti jabuke. Pokriti dobro folijom i peći na 200°C oko 30 minuta. Skinuti foliju i peći još 5 minuta da jabuke i orah dobiju boju. Pečene jabuke izvaditi na tacnu da se ohlade. Sipati u šerpicu vodu, dodati šećer, pa prokuvati da se šećer skroz otopi i sirup zgusne. Preliti tufahije. Pre služenja tufahije ukrasiti šlagom i preliti karamelom...

      Избриши
    2. Zokooooooo! ♥ Što ne vičeš da si ti, nego podmećeš muža?! Mada je Sopić retko prezime, mogla sam plavušica i da uključim glavu :)))

      Избриши
  8. hvala za rcp.a on mi se namestio na emailu pa ne mogu da ga se otarasim ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neka.. Vidim da imenjak ima profilnu sliku sa lađe, pa može malo i da me provoza ;)))

      Избриши
  9. Izgledaju tako dobro;...nije mi jasno zasto ih skoro nikada ne pravim, ali promijenice se i to!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja na neke deserte zaboravim jer bih da probam nešto novo, ili sam ih izgustirala, pa kad napravim čudim se što ih češće ne pravim.. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  10. Divno izgledaju! Moja prva asocijacija na tufahije je peckanje jezika, valjda od te specificne kombinacije sa orasima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi, hi.. tebe ne pecka jezik od ljutog, već od slatkog.. ☺ Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши