Странице

четвртак, 25. фебруар 2016.

Gözleme na dva načina



Gözleme su, kako kaže Wikipedia, turski specijalitet od testa. Kod nas ih pominju kao turske palačinke, turske preklopljene pice ili tanki punjeni hleb, a meni najviše liče na pitice obzirom da se prave od jufki. Radi se o jednostavnom tankom testu punjenom raznim nadevima, premazanom uljem i pečenom na saču, ili prženom na malo masnoće u tiganju ili gril ploči. Negde ga prave sa kvascem, negde bez. Nadev je najčešće spanać pomešan sa sirom, lukom i malo peršuna, ali ima mnogo mogućnosti i mogu se puniti bukvalno svim i svačim! 
Spremala sam ih na dva načina - jedan je lakši, drugi izvorni. Kad imate vremena, počastite se gozlemama sa domaćim testom i bogatijim nadevom, a ako trebate nešto na brzaka, napravite ih sa kupovnim korama i nadevom koji se samo izmeša. U oba slučaja se dobiju fine, ja bih ih po naški nazvala pitice, koje se jedu najčešće za doručak, ali ne vidim da ne mogu i neko drugo doba dana kao užina, ili večera.

Lakšu ostavljam za posle, idem prvo na tradicionalnu varijantu:


Sastojci za testo:
150 gr brašna
70 gr mlake vode
30 gr kefira (ili jogurta)
1/2 kašičice soli

fil:
100 gr spanaća
100 gr feta sira
malo dinstanog crnog luka (po želji)
1 kašika (maslinovog) ulja

Priprema:


  • U sud za mešenje prosejati brašno, dodati so i zamesiti testo dodajući kefir i vodu. Testo odložiti na dasku i pokriti krpom. Ostaviti oko 15 minuta da se odmori. Premesiti, podeliti na 5 kuglica od po 50 grama i ponovo ih odmoriti 15 minuta. 
  • Za to vreme pripremiti nadev: spanać oprati, prosušiti i sitnije iseći. Izgnjaviti ga malo rukom da svene, dodati sir i promešati. 
  • Svaku kuglu testa oklagijom tanko razvući na veličinu plitkog tanjira. Na polovinu testa staviti po želji malo dinstanog luka, preko njega spanać pomešan sa fetom, lepo rasporediti i preklopiti drugom polovinom testa. Ivice spojiti blago pritiskajući da se zalepe i nadev ne curi u toku pečenja/prženja. Tako uraditi i sa ostale 4 kuglice testa.
  • Tiganj podmazati sa par kapi ulja (kao za palačinke), pa peći gozleme sa obe strane da lepo porumene. Ili ih premezati uljem, staviti na vreli tiganj i peći da donja strana porumeni, premazati uljem gornju stranu, preokrenuti i peći da i ona fino porumeni. Ja sam moje pekla na tučanoj roštilj ploči za plinski šporet.


Neko proprži u tiganju luk i spanać zajedno, ja nisam. Htela sam da što manje "ubijam" prirodni miris spanaća i ostavila sam ga sirovog. U toku pečenja on sasvim lepo omekša, a zadrži svežinu. 

Ova količina je (uz kefir pride) bila dovoljna za doručak nas dvoje odraslih. Dobila sam 5 pečenih gozlema od 75 gr. Za veću količinu duplirajte, ili utrostručite meru, zavisi koliko vas je za stolom, ili koliko ste gladni..




Mini gözleme od kupovnih kora za pitu

Drugi i lakši način je sa kupovnim korama za pitu! Videla sam mini gözleme sa sirom kod cool prije Amele-Bozkurt na Coolinarici, ali i na još nekim mestima na internetu. Bukvalno za tili čas možete da napravite divan doručak sa turskim šmekom.


Sastojci:
2 kore za pitu srednje debljine
100 gr rendanog tvrdog sira
50 gr usitnjenog feta sira
1/2 veze seckanog peršuna
par seckanih listića nane (ne mora)

Priprema:

  • U manjem sudu napraviti nadev od sira, peršuna i nane koje treba promešati. Kore preseći uzduž i popreko na 4 dela. 
  • Jednom dobijenom komadu odseći levi i desni špic (ja sam točkom za picu). Isečene delove staviti na sredinu, preko njih razmazati kašičicu nadeva. Preklopiti levu stranu do polovine, desnu takođe, pa donji špic presaviti na gore. Četkicom ili mokrim prstom navlažiti vrh gornjeg špica i preklopiti na dole da se dobije nešto kao četvrtasta koverta. Tako uraditi sa ostalim korama.
  • Dobijene "paketiće" pržiti u tiganju na malo ulja da obe strane lepo porumene.


Poslužiti sa jogurtom ili kefrom, maslinama i svežim sečenim povrćem. 



I što bi Turci rekli, afiyet olsun (prijatno)!



28 коментара:

  1. Divno Gago,ja bi se odlučila za onaj tradicionalni!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Dobrila ♥ I meni je ovaj tradicionalni lepši, ali da znaš da je i ova druga brzinska verzija gozlema isto ukusna :))

      Избриши
  2. E mnogo mi se dopadaju, Imaju Turci finih takvih stavri. kad smo bili..davno beše, meni se jako dopalo kad pre nego što donesu šta je naručeno, dodju san ekim ogromnim poslužavnikom sa meze, a tu lele svega i svačega finoga. Ne sećam se ovih ali podseti me tvoj post. Super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Turska kuhinja je kao rudnik blaga - božanstvena jela i čorbice, puno povrća, fina testa i slatkiši. Sve što sam probala dopalo mi se! Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Ah gozleme, jala sam u Istanbul prije 20 godina, prelepo izgledaju i fino si to nama objasnila !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Laura, davno sam bila u Istanbulu i tada ih, na žalost, nisam jela :( Prve koje sam probala su ove sa slike :))) Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  4. I meni se cini da je ovaj tradicionalni bolji, ali dobro je znati i da se moze drugacije :) Svidja mi se kako si pekla na ploci, sacuvacu ideju za ljeto da isprobam u basti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tradicionalni je kad imaš vremena i živce da domaće testo, ovaj brži kad ti hitno treba nešto toplo i fino ;) Hvala ti ♥

      Избриши
  5. Jednom sam pravila ovu klasičnu varijantu i obožavam ih. Moram probati i ovako sa korama... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, sa korama su gotove očas posla. Nije isti ukus, ali su svejedno fine. I obavezno stavi peršun.. Hvala ti na svraćanju ♥

      Избриши
  6. Upravo sam doručkovala, ali ovo ne bih odbila. Da ne pričam koliko sam ih tamanila u Turskoj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olgice, bogme bih i ja sad smazala jednu, ove sa slika su davno pojedene.. ;) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  7. Dakle(M), naša kuhinja je po svemu sudeći mnogo tog sačuvala od petstogodišnjeg robovanja pod Turcima jer, one, kako kažeš original, kod nas se prave u selima, uredno i zovu ih, najčešće, kravaji. Moja deca ih obožavaju i dan danas, unuci malo manje.
    Ove, kako ih ja zovem, brzopotezne, su pituljice, bar tako ih zovu u narodu, ali njih obožavaju SVI moji dragi i mili, a kad napravim, nikad dosta. Razlika je jedino u tome što ih uvijam kao palačinke, ali sa preklopom, da ne ispadne nadev ;) Kako god, zahvaljujući tebi sam ukapirala šta su gozleme i sviđa mi se metod pravljenja sa jogurtom. Probaću :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, svako testo sa jogurtom ili kefirom meni je bolje od onoga sa mlekom ;) A što se porekla ovih gozlema tiče, ko zna... možda su ideju oni od nas "pokupili" za tih pola veka! :))) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  8. Одговори
    1. Hvala, Aleks ♥ Mesecima ih merkam, najzad su stigle na red da ih pravim.. :))

      Избриши
  9. Mnogo su fine, svaka cast za obe verzije i detaljne fotkice pripreme.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, hvala ti ♥ Meni je lakše da nešto spremim kada vidim slike pripreme, pa računam da je i drugima.. Ne slika mi se baš uvek, pogotovo kada su mi ruke masne ili od brašna, ali za sada još imam volje...

      Избриши
  10. Pravim prvu verziju vrlo često,drugu nisam nikada pravila ali mi prva,osim stajanja testa,ne oduzima puno vremena pa bih je svima preporučila iako ne sumnjam ni u Gaginu preporuku za drugu. Ovaj post mi je privukao pažnju,ne zbog recepta,kao inače,jer imam svoj odavno nego zbog tučane ploče koju nikako da nabavim. Stvarno bi mi značila svaka preporuka. Imam šporet sa ravnom pločom,da li postoje te ploče koje mogu i NA šporet i u rernu (za pizzu) i kako to uopšte funkcioniše u savremenim kuhinjskim usvovima,pošto sam se sa njom sretala samo na selu,pekla sam i kore na njoj i u jednoj pekarici smo pizzu na ploči pekli i neuporedivo je SVE! Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jovana, našla sam ti na stranici gde sam našla i moju livenu ploču ovaj gril gusani/liveni tiganj, kažu da može na sve vrste šporeta i u rernu.. Pogledaj kod njih, možda pronađeš još nešto bolje! Pozdrav i hvala na svraćanju! :)))

      Избриши
  11. Upravo sam ih pravila odlične su.. Pravila sam prvu verziju sa tijestom. Ja doduše nisam imala svježi špinat stavila sam obaren i bez luka. al super..odličan brz recept..bas mi se svidjelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana, hvala tebi na isprobavanju recepta! ❤ Raduje me da ti se gozleme sviđaju, i meni je bolji taj prvi način sa domaćim testom..

      Избриши