Tikvice ♥ Od njih se pravi sve - od predjela, preko čorbi, pita, glavnih jela, pa do kolača... Jedino još ni jedno piće od tikvica nisam videla, što ne znači da nema...
Ovu salsu sam pokupila gledajući neku kolažnu emisiju (tipa malo pesme, malo putopisa, malo kuvanja, malo tračeva) na kablovskoj TV. Dopalo mi se što se jednostavno sprema i što je pored tikvica jedan od glavnih sastojaka golica, odnosno seme bundeve, koje osim dodavanja u hleb i pecivo nema širu primenu u našoj svakodnevnoj ishrani.
Sećam se vremena kada su se semenke bundeve grickale u bioskopima i na fudbalskim utakmicama, a da li je i sad praksa nemam pojma. Bioskopa je sve manje, a i sumnjam da bi se blagonaklono gledalo na pljuckanje semenki po ulickanim salama. Na utakmice ne zalazim... Nego, da se vratim na recept!
Sastojci:
2 srednje cukini (zucchini) tikvice
1/2 veze seckanog peršuna
(ili svežeg korijandera ako ga imate)
1 seckana ljuta papričica
2 češnja belog luka
50 gr golice (semenki bundeve)
1/2 limete - sok
maslinovo ulje po ukusu
so i biber po ukusu
Priprema:
Priprema:
- Preseći tikvice (ne ljuštiti) na pola po dužini, premazati uljem, staviti ih sa presečenom stranom na gore na pleh na kome je papir za pečenje.
- Peći na gornjoj rešetki rerne zagrejanoj na 240°C dok ne omekšaju.
- Prohlađene tikvice i sve ostale sastojke staviti u blender i usitniti da bude kremasto i fino mazivo...
- Prebaciti salsu u činiju za serviranje i poslužiti uz krekere, prepečen hleb ili kao prilog nekom jelu.
Baš mi se sviđa, sad pečem kuglov a tikvicu sam isekla ona sledeća ide u rernu :-)
ОдговориИзбришиE sad videh da sam golicu potrošila a u selu ne gaje:-) Biće neka zamena :-)
ИзбришиVesna, mislim da bi prošle i semenke suncokreta, a mogao bi po meni i tahini... Bilo šta od semenki da mu da malo masnoće i zdravlja ;))) Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиZrobię na pewno! Lubię takie smarowidła ;) w dodatku tak szybko się je robi! Super!!!
ОдговориИзбришиPozdrawiam serdecznie!!!
Hvala ti, draga ♥ I ja volim kad se spremi brzo, a još da je i ukusno...
ИзбришиDivan ljetni recept!
ОдговориИзбришиBaš tako, jednostavno a može celog leta da se priprema... Hvala ♥
ИзбришиI ja sam oduševljena na prvi pogled. Ovo je carski, sto posto!
ОдговориИзбришиNalence, drago mi je da tako misliš! Hvala ti ♥
ИзбришиNije Lorka uzalud rekao: ''Zeleno, volim te, zeleno!''
ОдговориИзбришиEm lepo, em zdravo! Baš interesantan recept!
Sneška, dugo se oštrim na ovaj recept, al dok sam dočekala cukine... Od običnih mislim da bi bilo više vodnjikavo, a ovih mojih omiljenih tamno zelenih nema uvek i svuda. Hvala ti ♥
ИзбришиAuuu, ovo mi se bas svidja! Hvala, Gago, stvarno si srce :)
ОдговориИзбришиHvala ti, kad ti kažeš... ♥
ИзбришиI zvuci i izgleda; sa krekerima je super!
ОдговориИзбришиHvala ti. ♥ Dobro je i sa tanko sečenim tostiranim integralnim hlebom, isprobano... ;)))
ИзбришиSjajno! Jako mi se dopada recept. Obavezno probamo... :)
ОдговориИзбришиMilkice, ova salsa mi i jeste u tvom fazonu. Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиTikvice obožavam.Probaću ovaj tvoj recept.Sviđa mi se! :)
ОдговориИзбришиHvala ti, draga. ♥ Ako isprobaš, javi utiske...
ИзбришиGolice sirove, ili pecene?
ОдговориИзбришиSirove...
ИзбришиVeceras sam napravila salsu, i muz i ja smo odusevljeni! Puno hvala na receptu.
ОдговориИзбришиHvala tebi na isprobavanju ♥ Raduje me da vam se salsa dopala!
Избриши