Recepata za tikvice meni nikad dosta! Još ako je ovako jednostavan, a lep na oko, onda ne mogu da mu odolim. Napravila sam ih, a onda naravno, brže-bolje da ga delim sa vama..
Način na koji sam tikvice sekla je specifičan i obično se koristi za krompir, a poznat je kao Hasselback. Pregršt je recepata ovog jela od krompira koje je ime dobilo po fensi Hasselbacken restoranu u Švedskoj (u Stokholmu), a u kome se tako sprema od pedesetih godina prošlog veka. Negde ovaj način sečenja zovu i harmonika, jer podseća na taj instrument, a ja kao muzičar ne mogu da ga ne pomenem i tako dam ime ovom jelu...
E, u ovom receptu se tikvice seku kao harmonika, odnosno na Hasselback način, pa se dobije na izgled baš dekorativno, a po ukusu i fino jelo.
Sastojci:
2 srednje tikvice (ovaj put su obične, debeljuškaste)
3 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka
2 kašike svežeg timijana (ili kašičica sušenog)
malo tucane ljute paprike
so i biber
4 kašike rendanog parmezana (ili dimljeni tofu)
Priprema:
Priprema:
- Tikvice iseći na koturove koji idu na 3/4 dubine. Da bi ih jednako isekli i sprečili da ih skroz presečete, fiksirajte ih između dva štapića. Ako nemate, mogu i drške dve varjače.
- Pomešati maslinovo ulje, zgnječen beli luk i timijan. Dodati so, biber i papriku.
- Poređati tikvice u pleh na papir za pečenje sečenom stranom na gore. Premazati ih polovinom dobijenog premaza, gledajući da on zađe i u razreze.
- Peći 45-50 minuta na 200°C pokriveno folijom. Na pola pečenja premazati ostatkom sosa i peći otkriveno, a pred kraj pečenja posuti parmezanom i dopeći do zlatne boje.
Umesto parmezana, koristila sam moj omiljeni dimljeni "krstaš" kačkavalj. Sitno sam ga narendala i time posula tikvice. Dobila sam ukus koji se meni više dopada. Uz malo paradajza, tikvice sa surom su bile odlična večera!
Vegani, kao i oni koji poste neka izostave sir, ili neka ga zamene dimljenim tofu sirom.
Poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo uz dosta salate i malo vina. Može i obratno - malo salate i dosta vina..
Varijanta bez sira je bila za ručak, kao prilog za skušu na žaru.
Na pola ručka sam se dosetila da tikvice prelijem balzamik kremom... mljac!
Bože, Gago, ti si od par sastojaka napravila harmoniju.... i vizuelnu, i jestivu! I, baš volim što mi je ovo iznenađenje, nisam znala za ovaj recept! Prelepo je, a tikvice obožaaaaaaaavam, jedino ih u kolače nisam stavljala (mada znam da može)... :-)
ОдговориИзбришиPozdrav sa BB !
He, he... i harmoniju i harmoniku... Hvala ti ♥ To mi je samo dunulo da napravim kada sam videla sliku na netu. Imala tikvice u fižideru i očas posla sam sklepala... Nego smo se zapričale o žutom kolaču koji smo uništili, pa sam zaboravila na ovo.
ИзбришиSjajna ideja! Izgledaju odlicno!
ОдговориИзбришиHvala ti ♥ I meni se sviđa jer je jednostavno, dekorativno i plus ukusno...
ИзбришиOvo pravim sigurno. Tikvice kad krenu ima ih i previše, pa nikad dosta inspiracije... :)
ОдговориИзбришиI moje su baš krenule, pa svaki dan istražujem šta ću novo... Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиDivna ideja, zdravo, dobro i dekorativno. Ne moze bolje.
ОдговориИзбришиVidela sam da i krompir prave ovako, pa rekoh ajd da vidim sa tikvicama i nisam se pokajala...
ИзбришиHvala ti ♥
Baš interesatno!
ОдговориИзбришиDa znaš! I lepo izgleda i ukusno je. Meni je u poslednje vreme timijan začin br. 1 - dva jela mi je potpuno preobrazio u nešto posebno,,, Hvala na javljanju ♥
ИзбришиTikvice se jako dobro slazu sa maslinovim uljem i zacinima; meni najdraze sa dosta crnog bibera i malo soli ili bijelim lukom i parmezanom. Ovaj tvoj recept kao da kombinuje najbolje za zaciniti....volim 'debeljuskaste' ;-)
ОдговориИзбришиJasna, baš tako... tikvice, maslinovo ulje, beli luk, peršun, parmezan su i meni super kombinacija! Ovde mi se posebno sviđa timijan, daje novi šmek tikvicama. Hvala ti na javljanju...♥
ИзбришиKoja divota! Hvala za recept. Jednostavno, a sigurna sam da je 100% ukusno. Meni je ovo fantastična ideja za nešto novo od omiljenih mi tikvica
ОдговориИзбришиTikvice su mi uvek dodatna isnpiracija... Pogotovo ako je recept jednostavan, a dekorativan.
ИзбришиDrago mi je da ti se sviđa. ♥ Hvala ti na javljanju!
Izuzetno lepo za oko a tikvice volim na svaki mogući način.
ОдговориИзбришиJeste, Zoko, baš su dekorativne... Mislim da ti imaš sličan krompir-lepezu, lep i on na oko a sigurno ukusan.
ИзбришиA tikvice i ja volim, još ih imam u bašti, a one navalile. Hvala ti ♥
Smesno
ОдговориИзбришиHvala, takođe... :)))
ИзбришиPredobro.
ОдговориИзбришиHvala najlepše! ❤
Избриши