Obična ili neobična, na vama je da izaberete.. Ako želite klasičan ukus,
koristite kao sastojak neutralnu tečnu pavlaku. Ako ste radije za nove
kombinacije, dodajte kokosovo mleko i uživajte! Ne moram ni da kažem kako
sam ja, vidi se na slikama, a i zna se da volim neobično..
Kokosovo mleko može da se kupi, a može i da se napravi domaće. 😊 Napravi se tako što se 50 gr kokosovog brašna prelije sa 300 ml provrele vode, poklopi i ostavi sat - dva da odstoji. Onda se sve izruči u blender, dobro izmiksa, procedi kroz gazu i to bi bilo sve! Njegovim dodavanjem se od obične dobije čorbica sa egzotičnim šmekom, pa ko voli.. Ostali sastojci su obični, jeftini i svima dostupni. Čorba je posna, a i pogodna za vegane.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
350 gr očišćenog praziluka
350 gr očišćenog krompira (belog)
1 l vode
1 češanj belog luka (ili 1/2 kašičice u
prahu)
2 kašičice domaćeg dodatka jelima
1 list lovora
po ukusu bibera i soli
100 ml kokosovog mleka
(ili tečne neutralne pavlake za kuvanje)
(ili tečne neutralne pavlake za kuvanje)
za posluživanje:
sececkani peršun, ili aleva paprika
(dimljena), ili listići kokosa
limun - sok
limun - sok
Priprema:
- Očišćeni i dobro oprani praziluk iseći na kolutove. Propržiti ga na ulju par minuta, pa dodati krompir isečen na kockice.
- Naliti luk i krompir vodom da ogreznu, dodati lovor, domaći dodatak jelima i beli luk. Kuvati 20 - 30 minuta dok povrće ne omekne.
- Skloniti sud sa vatre, izvaditi lovorov list i malo prohlađenu čorbu usitniti štapnim mikserom (ili u blenderu). Uliti ostatak vode, posoliti i pobiberiti po ukusu i vratiti na vatru da provri.
- U gotovu čorbu dodati kokosovo mleko (ili tečnu neutralnu pavlaku) i još malo izmiksati.
Poslužiti odmah! Čorbu možete posuti seckanim peršunom ili posuti sa malo aleve
paprike (dimljene). Ja sam u čorbu nakapala još i limunov sok, a odozgo pobacala i malo kokosovih listića..
Ovo je na Coolinarici bio recept dana 7. novembra 2017. godine