Na Wikipediji kažu da je panforte tradicionalni italijanski desert od suvog voća i orašastih plodova, poreklom iz Toskane - tačnije iz grada Siene. Datira još iz 13. veka, kada se u spisima pominje kao sredstvo plaćanja između lokalnih manastira. Ime mu znači jak hleb, verovatno zbog jakih sastojaka i začina.
Širom Italije se može nabaviti i u prodavnicama, a proizvođači ljubomorno čuvaju svoje recepte jer svaki ima neku svoju caku. Negde piše da se do početka 19. veka u kolač nije stavljala čokolada jer nije ni postojala, pa je neki i sada preskoče, a u Sieni kažu da treba da sadrži 17 sastojaka, koliko je kvartova bilo unutar gradskih zidina. Panforte se uglavnom priprema za Božić, mada se koristi preko cele godine nevezano za ovaj praznik. Kolač može mesecima da stoji na sobnoj temperaturi, samo umotan u hartiju.
Širom Italije se može nabaviti i u prodavnicama, a proizvođači ljubomorno čuvaju svoje recepte jer svaki ima neku svoju caku. Negde piše da se do početka 19. veka u kolač nije stavljala čokolada jer nije ni postojala, pa je neki i sada preskoče, a u Sieni kažu da treba da sadrži 17 sastojaka, koliko je kvartova bilo unutar gradskih zidina. Panforte se uglavnom priprema za Božić, mada se koristi preko cele godine nevezano za ovaj praznik. Kolač može mesecima da stoji na sobnoj temperaturi, samo umotan u hartiju.
Recept mi je još pre dva meseca dala komšinica Maja, ali sam čekala i dočekala posebnu priliku - pravila sam ga i objavila krajem novembra na Coolinarici, kao recept zahvalnosti za sve radosti i počasti koje su mi priređene u mesecu koji je sledio posle mog proglašenja za Cool Chefa.
Inače, ovaj moj kolač je bogatiji voćem u odnosu na recepte koje sam nalazila na Internetu kako količinom, tako i vrstama koje se koriste. Za odličan ukus garantujem i preporučujem ga za nastupajuće praznike! 💝🎅🎄🎁
Inače, ovaj moj kolač je bogatiji voćem u odnosu na recepte koje sam nalazila na Internetu kako količinom, tako i vrstama koje se koriste. Za odličan ukus garantujem i preporučujem ga za nastupajuće praznike! 💝🎅🎄🎁
Sastojci
120 gr pečenih lešnika
120 gr blanširanih pečenih badema
500 gr kandiranog i suvog voća
(smokve, šljive, kajsije, brusnice, suvo grožđe, korica limuna /naranže)
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraha
1/4 kašičice mlevenog djumbira
1/2-1 kašičice mlevenog bibera (opciono)
1 kašika kakao praha + za posipanje kalupa
70 gr brašna
1/4 kašičice soli
100 gr crne čokolade
140 gr šećera
230 gr meda
2 kašike (oko 30 gr) putera
(za posnu varijantu koristiti 20 gr kokosovog ulja)
(za posnu varijantu koristiti 20 gr kokosovog ulja)
po potrebi prah šećera
- Dno i stranice kalupa prečnika 23 cm obložiti papirom za pečenje, premazati puterom i posuti kakao prahom.
- Ispeći i oljuštiti lešnik. Badem blanširati, oljuštiti i blago propeći u rerni. Ohlađeni lešnik i badem po želji krupnije iseckati (ja nisam). Suvo voće (smokve, šljive, kajsije) iseći na krupnije delove. Čokoladu iseckati (ili izlomiti) na komadiće (ja sam imala čokoladne kapljice).
- U veći sud staviti iseckano voće, promešati i dodati krupno sečene lešnike i bademe (ja sam ih ostavila cele, neki su se u toku čišćenja prepolovili). Dodati brašno, začine, so i kakao i promešati.
- U šerpici mešajući otopiti šećer sa medom i puterom dok ne proključa. Kada se šećer potpuno rastopi kuvati bez mešanja još 5 minuta. Dodati čokoladu, isključiti vatru i mešati da se čokolada skroz otopi.
- Dobijenu tečnost odmah preliti preko pripremljene mešavine voća i brašna. Brzo promešati da se sve sjedini, pa hitro izliti u kalup i poravnati navlaženom lopaticom ili nauljenom kašikom (brzo se hladi, pa može i prstima). Koliko god je moguće izravnati gornju površinu.
- Peći 35-40 minuta na 150°C sve dok ivice ne počnu da tamne, a odozgo se pojave plikovi. Pečen kolač ostaviti da se ohladi. Uz lagano utrljavanje bogato posuti prah šećerom. Pokriti providnom folijom i odložiti na hladno i suvo mesto.
- Oštrim nožem seći tanke parčiće i poslužiti.
Kolač je prilično tvrd i lepljiv, pa sečenje iziskuje strpljenje.. Sekla sam kolač tek što se ohladio i pošto se nije skroz stegao relativno lako je išlo. Držala sam ga preko noći u frižideru i sutradan je bio baš tvrd. Međutim, lepo se sekao, bitan je ugao pod kojim ide nož u kolač. Sekla sam malim reckastim i špicastim nožićem, ubola sam špic skoro vertikalno i onda kratkim rezovima sekla do ivice. Nije uopšte bio nikakvih problema, verovatno zato što ima putera u karamelu.
Inače, u dosta recepata koje sam čitala se ne koristi puter, pa on može da se izostavi. U tom slučaju kolač može da se konzumira i u dane posta, s tim da računate da je malo tvrđi i da za sečenje treba umešnosti, a bogme i snage..
Inače, u dosta recepata koje sam čitala se ne koristi puter, pa on može da se izostavi. U tom slučaju kolač može da se konzumira i u dane posta, s tim da računate da je malo tvrđi i da za sečenje treba umešnosti, a bogme i snage..
Panforte se obično služi uz šolju kafe ili uz čašu desertnog vina posle obroka, a neki ga vole i sa jutarnjom kaficom.. Može i uz toplu čokoladu kao što sam ja :)