Странице

субота, 26. новембар 2016.

Integralna prepletena pogača



Išla sam u goste i nosila ovu pogaču koja je kombinacija mog pull apart hleba i moje prepletene pogače.. Dekorativna, ukusna i u trendu (mislim na semenkice i više vrsta integralnog brašna). Domaćini su bili oduševljeni, u slast je pojedena i tražio se recept... Evo sad je sve zapisano na jednom mestu, da se ne skače na dva recepta, preračunava, dodaje, oduzuma, itd, itd.. Za posnu verziju izostaviti sir, a testo premazati masnoćom biljnog porekla (kokosovo ulje!).

Sastojci
Za testo:
400 gr integralnog pšeničnog brašna 
400 gr običnog belog brašna tip 500 
100 gr integralnog heljdinog brašna 
100 gr integralnog raženog brašna 
30 gr svežeg kvasca 
malo tople vode  
1 kašičica šećera 
1 - 2kašičice soli 
vode po potrebi (450 - 500 ml) da se zamesi testo 
i još:  
po 2 kašičice semenki bundeve (golice), suncokreta, lana i susama 
100 gr putera 
2 kašičice sušenog timijana 
malo belog luka u prahu 
po ukusu bibera u zrnu (tucanog) 
100 gr sitnije rendanog dimljenog kačkavalja (ili parmezana)

Priprema:



  • Sve vrste brašna pomešati u sudu za mešenje, posoliti, pa dodati kvasac koji je pomešan sa malo vode i šećera i ostaviti desetak minuta da zapeni. Uz postepeno dolivanje mlake vode zamesiti srednje meko testo. Sud sa testom pokriti i ostaviti da narasta dok ne udvostruči zapreminu. 
  • U naraslo testo dodati semenke i blago ga premesiti. Dve trećine testa prebaciti na radnu površinu i oklagijom rastanjti u pravougaonik. Premazati ga sa 2/3 putera, pa posuti sitno rendanim parmezanom i tucanim biberom . Po želji dodati malo belog luka u prahu i izmrvljenog timijana.
  • Umotati u rolnu, pa oštrim nožem raseći po dužini, ostaviti samo vrh nerasečen. Od dve dobijene trake uvrtanjem jedne oko druge napraviti pletenicu, pa joj sastaviti krajeve da dobije oblik venca i položiti uz stranice okruglog pleha prečnika 32 cm.


  • Isto uraditi sa preostalom trećinom testa, pa manji venac smestiti unutar većeg. Ostaviti da ponovo naraste barem pola sata. Pogaču nisam premazivala, želela sam rustični izgled.
  • Peći pogaču 45 - 50 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni. Prohladiti i navaliti! 


Pogača može da se pravi i bez semenki, bibera i parmezana - u tom slučaju testo samo premazati puterom, preplesti i smotati u venac.