Странице

четвртак, 18. фебруар 2016.

Karbonara sa dimljenom ribom



Preostalo mi je malo dimljene skuše, a ovo je idealan način da se ona potroši. Plus da i ja spremim nešto po Džejmijevom receptu..☺

U ovoj karbonari dimljena riba menja slaninicu. Jelo je dobilo božanstven ukus, a i dalje je tu svilena kremasta emulzija od jaja, mleka i sira koja fino obloži testeninu. Ako ne možete da nabavite dimljenu skušu, može i neka druga dimljena riba (dimljeni šaran, tolstolobik ili losos) koja će jelu dati specifičan šmek.


Sastojci:
320 gr testenine pene (moja je integralna)
1 manji luk (ili kašika prženog)
1 tikvica
2 grančice svežeg ruzmarina
130 gr fileta dimljene skuše (bez kostiju)
maslinovo ulje po potrebi
2 jajeta
100 ml mleka
40 gr parmezana

Priprema:


  • Staviti u proključalu vodu pastu da se kuva.
  • U tiganj sipati ulje, zagrejati, pa propržiti seckani crni luk i tikvicu isečenu na komade veličine testenine koja se kuva. Posoliti i pobiberiti.
  • Posle 5 minuta u tiganj dodati ribu iskidanu (ili isečenu) na male komadiće i usitnjeni ruzmarin, pa na laganoj vatri pržiti još 5 minuta.
  • U činiji umutiti jaja i mleko, dodati narendani parmezan. 
  • Pastu procediti (obavezno ostaviti malo tečnosti u kojoj se kuvala) pa je ubaciti u tiganj sa ribom. Dodati dobru kašiku ostavljene tečnosti i promešati. (Džejmi kaže da se ovo radi da bi se testenina prohladila i tako sprečilo zgrušavanje jajeta). 
  • Uliti mešavinu sa jajima i mešati da obloži svu pastu i da se sos zgusne u kremastu emulziju.


Poslužiti odmah sa još rendanog parmezana i čašom belog vina. Ja jedem i salatu uz pastu, mada kažu da ne ide.. Pošto je meni glavno jelo, a ne predjelo kao Talijanima, meni ide! :)


Dva puta sam se zacenila od smeha dok sam pisala emulzija... setila sam se Čkalje i njegove nezaboravne kupovine "emulžn for oil skin"...



Ideja - Jamie Oliver

14 коментара:

  1. Bas si nas fino podsjetila na divnog glumca :) I ja volim salatu uz pastu, ne vidim zasto ne bi isla :) Divno sve ovo izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bila je ranije neka polemika sa curama koje žive u Italiji kako je tamo pasta predjelo i da uz nju nikako ne ide salata. Meni ide i tačka :))) Hvala ti, drago mi je da si odgledala "emulžn for oil skin" i Čkalju ♥

      Избриши
  2. Divno Gago!Ovaj obrok zbilja prija bez obzira da li je predjelo ili glavno jelo!Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  3. Pyszne!!! Muszę zrobić na obiad!
    Pozdrawiam cieplutko!

    ОдговориИзбриши
  4. Hhaha nećeš mi verovati šta se meni desilo i to baš danas. Pričam drugarici kako sam posle koncerta upoznala jednu članicu orkestra i kako je ta divna. Moja drugarica me pita: A koji instrument svira. I ja lupim :Bazuku,haahhaha. Mlada dama svira Basoon , ne znam srpsko ime
    Karbonara sa dimljenom ribom je odlična ideja!.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joooj, al si me nasmejala! Basoon je fagot, a mi smo se na Akademiji zezali da su to majstori iz vodovoda, jer fagot kod početnika zvuči kao zavijanje vodovodne cevi u zidu :)))
      Hvala ti na javljanju! I smejanju ♥

      Избриши
    2. Hahhah sve bolje i bolje mi na engleskom kad kažemo fagot, mislimo na neke loše osobine, glup, bezobrazan i tome slično. :)

      Избриши
    3. Pa sad, ima neke sličnosti.. kod muzičara kruže vicevi o duvačima da nisu baš najbistriji :)))

      Избриши
  5. kako si ovo lepo definisala ... i svilenom kremastom emulzijom od jaja, mleka i sira.. ;)))

    ОдговориИзбриши
  6. I ja glasam za salatu uz pastu, a iz prve ruke mogu da potvrdim da i sami Italijani pastu vrlo, vrlo cesto jedu kao glavno jelo. Super recept, volim karbonaru, ova varijacija na temu je bas fina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ♥ Ma i ja glasam isto, čak i za salatu uz salatu ;))) Ali nekim vrlo tradicionalnim prijama sa Coolke (koje žive u Italiji) je svetogrđe salata uz pastu, kao i parmezan uz pastu u kojoj ima ribe... Samo što to mene baš briga, nisam potpisala ugovor o tome kako ću šta da jedem..

      Избриши