Странице

субота, 3. октобар 2015.

Paprike pečene sa paradajzom i inćunima



Jedna naša domaća TV kuća (koja baš i nije nešto na dobrom glasu) ima meni mnogo interesantan kanal za kuvanje. Prikazuju se strani i domaći gastro serijali, a jedan od njih je prikaz recepata Delije Smit. Njena prezentacija i jednostavna objašnjenjna su mi otkriće - smirena, sigurna u sebe i ono što radi, znalački i sa lakoćom prenosi svoje umeće gledaocima..


U okviru serijala je prikazano i par emisija pod nazivom "Letnja kolekcija" (izdata je i knjiga recepata pod tim imenom), u kojima je pripremala jela i poslastice po receptima primerenim najtoplijem godišnjem dobu, a koji su meni dobrodošli proteklog vrelog leta.
Ove jenostavne i ukusne paprike, punjene paradajzom, inćunima i belim lukom, su jedno od aromatičnih i lakih jela spremljenih po njenim receptima.


Sastojci:
4 manje crvene babure (moje su ljute somborke)
4 manja paradajza (ili 3 veća)
2 čena belog luka
4 fileta (polovine) inćuna
po ukusu bibera
4 kašičice maslinovog ulja

Priprema:


  • Prepoloviti paprike (ostaviti peteljku), pa nožem pažljivo izvaditi sunđerasti deo sa košticama. Malo im posoliti unutrašnjost i složiti ih u pleh za pečenje
  • Paradajz očistiti od kožice - zaseći mali krstić na vrhu, ubaciti u kipuću vodu i posle par sekundi u hladnu vodu, pa oljuštiti. Preseći savki na 4 dela (ako je krupan na više komada), pa po dva staviti u svaku polovinu paprike.
  • Naseckati beli luk i dodati po malu u svaku papriku. Inćune iseći nožem ili kuhinjskim makazama, pa i njih ubaciti u polutke paprike. Po želji sve pokriti kolutićem paradajza da inćuni i beli luk ne gore dok se peku.
  • Preliti svaku papriku uljem, pa ih peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C dok se lepo ne ispeku i uhvate boju.


Poslužiti kao toplo predjelo, sa malo svežeg hleba i nezaobilaznu čašu vina, ili kao prilog. Ukoliko ne volite ili nemate inćune, možete ih zameniti sušenim crnim maslinama.





15 коментара:

  1. Prelijepo! Zapravo jako jednostavno, a mislim jako efektno predjelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti ♥ .Mnogo je ukusno, iako je malo sastojaka i malo posla oko pripreme...

      Избриши
  2. Och, jakie apetyczne! Chwytam za widelec i zaraz będę ;) Przepis bardzo mi się podoba!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I viljuška i ceo tanjir sa paprikama ide tebi, kad ti se dopada... ♥ Hvala ti!

      Избриши
  3. Zanimljivo! Volim paprike koje se napune raznim divotama pa ispeku ili izgriluju. Mojima bi se ova varijanta bas dopala, jer su mnogo veci ljubitelji incuna od mene.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, inćuni se u paprikama skoro istope i ne oseća se riba, već samo neki fini i pikantni ukus. A meni se ovo toliko dopalo da sam pravila dva puta u 6 dana i oba puta ljutoooo... Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Crveni uzitak...Zabiljezeno za nadolazecu sezonu povrca!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš da jeste užitak, sviđa mi se da ne znam za dosta :))) Gore sam u komentarima izhvalila jelo onoliko, pa da se ne ponavljam... Na žalost, nama se sezona polako gasi. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  5. Kombinacija je baš zanimljiva, i za naše pojmove neobična. A slike - vrhunske, naročito naslovna! Big like!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo sam ponovo ispekla pun pleh somborki punjenih paradajzom i inćunima (kum me snabdeva), nosim sutra mojima da probaju.. Dobre su i hladne, a ja sam ove jeseni izludela za njima, pa hoću da i druge zarazim. Hvala ti za big like ♥

      Избриши
    2. Zar kod nas nema inćuna? Čak ni u marketima stranog porekla?

      Избриши
    3. Hi, hi, ima inćuna kod nas, nisam ni rekla da ih nema, nego da me kum snabdeva ♥ Kad god se vidimo da mi teglicu, zna da sam poguzija :)))

      Избриши