Странице

среда, 7. октобар 2015.

Ćuftice od kus-kusa sa šafranom




Već drugo jelo za koje mi je inspiracija Yotam Ottolenghi...
Sve je počelo tako što sam na poklon dobila kesicu šafrana. Nisam imala ideju šta bih pravila, pa krenem da šaram po netu. Malo, malo, ukopčam da nekoliko recepata, a koji su mi se svideli na više različitih strana, ima jednog autora - Jotama Otolengija!

Na Vikipediji sam dosta toga o njemu pročitala. Ovde ću ukratko da pomenem da je on rodom iz Jerusalima, dugo živi u Engleskoj i da je jedan od poznatih londonskih restoratera, kao i autor brojnih recepata objavljenih u nekoliko knjiga. Meni je posebno zanimljivo da je napisao i dve knjige sa vegetarijanskim receptima, a davao je i brojne izjave u vezi vegetarijanstva. Recepti sa povrćem su mu fantastični, a dosta njih je objavljeno u njegovoj kolumni u poznatom londonskom listu Gardian!

Elem, da ne dužim više, koga zanima može na Googleu da nađe još informacija, a ja prelazim na recept za ovo jednostavno i ukusno jelo! Odlučila sam se (uz male izmene) za ove ćuftice jer su tu svi sastojci koje volim, plus šafran, moja nova kulinarska ljubav..



Sastojci:
200 ml vode
1/2 kašičice šafrana
140 gr kus-kusa
20 gr sitnijeg suvog grožđa
1/2 limuna (sok)
1 jaje
1 kašika sekanog vlašca (ili nane)
50 grama izmrvljene fete
so i biber
malo ulja
70 gr grčkog jogurta (ili pavlake od 12%mm)

Priprema:


  • Šafran staviti u činiju, preliti ključalom vodom i sačekati par minuta da pusti boju i aromu.
  • Potopiti suvo grožđe u sok od limuna da se natopi. Ocediti i staviti na stranu.
  • U šafran dodati kus-kus, poklopiti i ostaviti 5 minuta da nabubri. 
  • Kuk-kus rastresti viljuškom, pa dodati jaje, vlašac, fetu, suvo grožđe, so i biber.  Pomešati dobro, pa praviti male ćuftice (od ove smese dobićete 15-16 komada). 


  • Na pleh staviti papir za pečenje, razmazati ulje, pa poređati ćuftice. Svaku četkicom premazati sa malo ulja.
  • Peći u rerni na 200°C tridesetak minuta, na pola pečenja ih okrenuti i ponovo ovlaš premazati uljem. Dopeći da budu spolja hrskave i rumene. 






















Poslužiti uz umak od gustog jogurta začinjenog solju, biberom, limunom u kome se natapalo suvo grožđe i seckanom nanom. 

Ćuftice možete pržiti u tiganju na ulju ili otopljenom giju (kako je navedeno u originalnom receptu). Meni je više odgovarala ova varijanta iz rerne..




12 коментара:

  1. Wspaniały przepis! Kotlety prezentują się znakomicie! I ten kolor... mmm bardzo apetyczne!
    Muszę jeszcze pochwalić Twój talerz, jest śliczny! Naprawdę mi się bardzo podoba.
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Agnieszka, drago mi je da su ti ovi kotleti od kus-kusa apetitni (ovako Google prevodi poljski :D)... Tanjir je iz nekih davnih vremena, budi nostalgiju, a drag je i meni. Pozdrav i hvala ♥

      Избриши
  2. Kod tebe uvijek nesto zanimljivo, ovo mi se bas jako dopada. Prelijepo izgledaju i vjerujem da su jednako dobre ovako sve jednake :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, volim da isprobavam nova jela, a ovo može da lako da se napravi i ukusno je. Kus-kus daje velike mogućnosti i baš raznolika jela mogu od njega da se prave. Relativno skoro (pre par godina) sam ga "otkrila", pa mi je još uvek privlačan za istraživanje. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  3. I ja sam luda za Ottolenghijevim receptima. Ovaj je sjajan, divno su ti zute cuftice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, znam da voliš Otolengija, pominjala si ga na svom blogu ♥ Hvala ti, ćuftice se žute i zbog domaćih jaja - imam proverena na pijaci :)))

      Избриши
  4. Imam jedan njegov kuvar kao pravu knjigu, a još dva na kompjuteru i jako ih volim. Stalno se vraćam njegovim receptima. Ako želiš, Gago, mogu ti poslati ova elektronska izdanja. Javi mi se na mail ako ti trebaju. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, hvala ti na javljanju i još više na ponudi koju ne odbijam! ♥ Lakše je kad su recepti na jednom mestu, pogotovo njegovi.. :)))

      Избриши
  5. Volim Otolengija, a volim i ove tvoje kus-kus cuftice. Kus-kus ne koristim tako cesto, ali imam jednu nenacetu kutiju kus-kus-a kojoj ce prijati da nestane iz ormarica:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, a ja sam se baš navadila na kus-kus (a sad ću i na Otolengija), pa samo smišljam šta bih novo...
      Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  6. Super - biljezim; kuskus mi je najcesci na stolu u ljetnom periodu. Zacas se pripremi i svasta moze od njega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, isto mislimo - kus-kus se brzo se spremi, a velike mogućnosti kombinovanja...
      Hvala ti ♥

      Избриши