Странице

понедељак, 4. јун 2018.

Predjelo od tunjevine i pistaća



Spoj tunjevine i pistaća spakovan u ogradicu od limunove kore nije samo na oko odlična dekoracija, nego je i delikates iznenađujuće dobrog ukusa! Ovako posluženo predjelo je lep ukras svakog prazničnog stola, a obzirom da je posno, eto ideje šta spremiti za slavu i druge prilike koje padaju u vreme posta.
Poslužiti uz tostiran hleb ili hrskave krekere. Može se koristiti tunjevina iz ulja ili iz salamure, preferiram ovu drugu..


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 10. maja 2018. godine

Sastojci:
200 gr tunjevine
50 gr kokosovog ulja
50 gr očišćenih pistaća
100 gr praziluka (ili 2-3 struka mladog luka)
2-3 limuna
so i biber po ukusu
malo soka od limuna
po želji malo mlevenog ruzmarina (u prahu)

Priprema:



  • Limunove dobro oprati i potopiti u vodu u koju je dodata kašičica sode bikarbone (ili ih vlažne dobro istrljati sodom). Ostaviti da odstoje, pa ih dobro isprati.
  • Pistaće očišćene od ljuske preliti ključalom vodom i ostaviti nekoliko minuta da odstoje. Pažljivo im skinuti smeđu kožicu da ostanu zeleni i ostaviti da se prosuše na vazduhu.
  • Limun preseci na pola i od svake polutke iseći po dva koluta. Oštrim nožićem pažljivo seći oko "mesa" u krug, pazeći da se ne ošteti kora. Deo limuna iscediti i sok ostaviti za paštetu, a ostatak iskoristiti po želji.
  • Tunjevinu procediti od ulja (ili salamure) i izgnječiti, pa joj dodati sitno isecen zeleni deo praziluka (ili mladi crni luk), omekšalo/istopljeno kokosovo ulje, mleveni biber i ruzmarin u prahu, soli po potrebi i po ukusu malo limunovog soka. Sve dobro sjediniti i staviti u frižider.
  • Poredjati kolutove od kore limuna na tanjir za posluživanje, puniti ih paštetom od tunjevine, poravnati i utisnuti polutke pistaća. 

U sličnim receptima na netu prvo izdube cele limunove, napune ih paštetom i čuvaju u frižideru do služenja kada ih oštrim nožem seku na koturove i serviraju. Meni je bilo lakše i jednostavnije kako sam napisala u receptu, a tanjir sa poređanim kolutovima sam zaštitila streč folijom i do posluživanja držala na hladnom.
Od preostalog limuna napravite limunadu, a ostatke "mesa" limuna zamrznite - kasnije su smrznuti komadići odlični da se ubace u piće gde idu led i limun (pelinkovac, vermut)..